Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Μπάιντεν: Οι εταιρείες ενέργειας να μειώσουν τις τιμές, αλλιώς θα επιβληθεί υψηλότερη φορολογία

 Τρίτη, 1 Νοεμβρίου, 2022

«Ήρθε η ώρα αυτές οι εταιρείες να σταματήσουν την κερδοσκοπία του πολέμου», δηλώνει - με το βλέμμα στις κάλπες - ο Αμερικανός πρόεδρος

Να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη – ρεκόρ τους για να μειώσουν το κόστος των καυσίμων για τους Αμερικανούς και να αυξήσουν την παραγωγή κάλεσε της εταιρείες ενέργειας ο πρόεδρος των ΗΠΑΤζο Μπάιντεν, προειδοποιώντας τες ότι σε διαφορετική περίπτωση θα κληθούν να καταβάλουν υψηλότερους φόρους.

Σε δηλώσεις του στον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν επέκρινε τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες που αποκομίζουν τεράστια κέρδη ενώ οι Αμερικανοί, κουρασμένοι από τον πληθωρισμό, πληρώνουν ένα σεβαστό ποσό για να γεμίσουν το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου τους.

«Δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους»

Η πετρελαϊκή βιομηχανία «δεν έχει τηρήσει τη δέσμευσή της να επενδύσει στην Αμερική και να στηρίξει τον αμερικανικό λαό», είπε ο Μπάιντεν. Και αυτό παρά το γεγονός ότι δεν έχουν απλώς μια «δίκαιη απόδοση», αλλά «κέρδη τόσο υψηλά που είναι δύσκολο να τα πιστέψει κανείς».

«Τα κέρδη τους είναι ένα απρόσμενα» λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Αν τα κέρδη αυτά εκφραστούν στα πετρελαϊκά προϊόντα, η τιμή της βενζίνης θα μειωθεί κατά περίπου 50 σεντς, πρόσθεσε. «Αν δεν το κάνουν, θα πληρώσουν υψηλότερο φόρο για τα υπερκέρδη τους και θα αντιμετωπίσουν άλλους περιορισμούς», προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος, τονίζοντας ότι ο Λευκός Οίκος θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να εξετάσει τις διαθέσιμες επιλογές. «Ήρθε η ώρα αυτές οι εταιρείες να σταματήσουν την κερδοσκοπία του πολέμου», ξεκαθάρισε ο Μπάιντεν.

Με το βλέμμα στην κάλπη

Η παρέμβαση του Δημοκρατικού προέδρου ήρθε μία εβδομάδα πριν τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, και λίγο μετά τον νέο γύρο κολοσσιαίων κερδών που κατέγραψαν παγκόσμιοι ενεργειακοί κολοσσοί όπως οι Exxon Mobil και η Chevron

Και το τρίτο τρίμηνο του 2022, οι ενεργειακοί κολοσσοί επωφελήθηκαν από την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και των καυσίμων που έχουν ενισχύσει τον πληθωρισμό σε όλο τον κόσμο, οδηγώντας σε εκκλήσεις για επιβολή υψηλότερης φορολογίας στον κλάδο.

Πάντως, όπως υπογραμμίζει το Reuters, είτε οι Δημοκρατικοί είτε οι Ρεπουμπλικάνοι αναλάβουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, η ψήφιση ενός νόμου που θα φορολογεί τις ενεργειακές εταιρείες για τα υπερκέρδη τους θα είναι μάλλον δύσκολη, θεωρούν οι ειδικοί σε θέματα ενέργειας.

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου