Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Πάνω από το 7% τα στεγαστικά επιτόκια, για πρώτη φορά σε 20 χρόνια

  Σάββατο, 29 Οκτωβρίου, 2022

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΑΡ»). Το μέσο μακροπρόθεσμο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ ξεπέρασε το 7% για πρώτη φορά σε περισσότερο από δύο δεκαετίες, αυτή την εβδομάδα, αποτέλεσμα των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων της Federal Reserve που αποσκοπεί στο να δαμάσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό της χώρας.

Ο αγοραστής στεγαστικών δανείων Freddie Mac ανέφερε την Πέμπτη, ότι ο μέσος όρος του βασικού επιτοκίου 30ετίας εκτινάχθηκε στο 7,08% από 6,94% την περασμένη εβδομάδα. Πέρυσι αυτή την εποχή, τα επιτόκια για μια 30ετή στεγαστική πίστη ήταν κατά μέσο όρο 3,14%.

Τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων μειώνουν την αγοραστική δύναμη των αγοραστών κατοικιών, με αποτέλεσμα λιγότεροι άνθρωποι να έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν ένα σπίτι σε μια εποχή που οι τιμές των κατοικιών συνεχίζουν να ανεβαίνουν, αν και πιο αργά από ό,τι νωρίτερα φέτος. Ο συνδυασμός υψηλότερων επιτοκίων και τιμών κατοικιών σημαίνει ότι μια τυπική πληρωμή στεγαστικού δανείου για έναν αγοραστή σπιτιού είναι εκατοντάδες δολάρια σε σύγκριση με αυτό που ήταν νωρίτερα φέτος.

«Πραγματικά το βλέπουμε αυτό ως μια απότομη αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων που επηρεάζει αρκετά δραματικά την οικονομική προσιτότητα στην αγορά, περιορίζοντας πραγματικά τη ζήτηση με δραστικό τρόπο», δήλωσε ο Μάικ Φραταντόνι (Mike Fratantoni), επικεφαλής οικονομολόγος στην Ένωση Τραπεζιτικών Υποθηκών (Μortgage Bankers Association).

Η τελευταία φορά που ο μέσος όρος ήταν πάνω από το 7% ήταν ο Απρίλιος του 2002, μια εποχή που οι ΗΠΑ εξακολουθούσαν να ταλαιπωρούνται από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά έξι χρόνια πριν από την κατάρρευση της στεγαστικής αγοράς του 2008 που προκάλεσε τη Μεγάλη Ύφεση.

Οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών μειώνονται για οκτώ συνεχόμενους μήνες, καθώς το κόστος δανεισμού έχει γίνει πολύ υψηλό εμπόδιο για πολλούς Αμερικανούς που ήδη πληρώνουν περισσότερα για τρόφιμα, φυσικό αέριο και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Εν τω μεταξύ, ορισμένοι ιδιοκτήτες κατοικιών έχουν σταματήσει να διαθέτουν τα σπίτια τους στην αγορά επειδή δεν θέλουν να έχουν υψηλότερο επιτόκιο στην επόμενη υποθήκη τους.

Παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων, ο πληθωρισμός δεν έχει υποχωρήσει σχεδόν καθόλου, παραμένοντας πάνω από το 8% τόσο σε επίπεδο καταναλωτή όσο και σε επίπεδο χονδρικής. Παρόλο που η αγορά κατοικίας επιβραδύνεται σημαντικά, η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή και οι καταναλωτικές δαπάνες είναι ανθεκτικές. Η Fed αναμένεται να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο άλλα τρία τέταρτα της μονάδας κατά τη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα.

Ενώ τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed, τείνουν να παρακολουθούν την απόδοση του 10ετούς ομολόγου του Δημοσίου. Η απόδοση επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των προσδοκιών των επενδυτών για μελλοντικό πληθωρισμό και της παγκόσμιας ζήτησης για αμερικανικά ομόλογα. Η μηνιαία πληρωμή για ένα σπίτι με μέση τιμή είναι 78% υψηλότερη τώρα από ό,τι πριν από ένα χρόνο για τους αγοραστές που μπορούν να δώσουν προκαταβολή 20%. Αυτό μεταφράζεται σε μια αύξηση $1.000 στην τυπική πληρωμή στο σπίτι μόλις τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με το Realtor.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου