Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Πετρέλαιο: Ράλι στην τιμή μετά τα στοιχεία για την αμερικανική ανάπτυξη

 Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου, 2022

Ο ρόλος του δολαρίου

Σημαντική αύξηση καταγράφουν σήμερα Πέμπτη οι τιμές του πετρελαίου, μετά τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την ανάπτυξη των ΗΠΑ, τα οποία αμβλύνουν τους φόβους για ύφεση και ενισχύουν τις προοπτικές ζήτησης.

Το αργό Brent σημείωσε άνοδο 1,32%, στα 96,95 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) σημείωσε άνοδο 1,28 δολ. ή 1,46%, φθάνοντας στα 89,19 δολάρια.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι τα στοιχεία την Τετάρτη έδειξαν ρεκόρ εξαγωγών αργού στις ΗΠΑ, ένα ελπιδοφόρο σημάδι για τη ζήτηση, ακόμη και με δεδομένο ότι τα αποθέματα αργού αυξάνονται.

«Φαίνεται ότι οι ανησυχίες για την ύφεση έχουν υποχωρήσει τελευταία, αλλά το να στοιχηματίζει κανείς συνεχώς σε υγιή οικονομική ανάπτυξη αυτό θα αποδειχθεί ανόητο», δήλωσε ο Tamas Varga, αναλυτής στην πετρελαϊκή χρηματιστηριακή PVM.

Το δολάριο

Αν και το δολάριο περιόρισε τις πρώτες απώλειες, που το είδαν να αγγίζει το χαμηλό ενός μηνός, παρέμεινε κολλημένο κοντά στο κατώφλι του Οκτωβρίου. Οι ελπίδες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα στραφεί σε λιγότερο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων επιβαρύνουν το αμερικανικό νόμισμα. Ένα ασθενέστερο δολάριο καθιστά το πετρέλαιο φθηνότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Σημειώνεται ότι, Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι οριστικοποιούν τα σχέδια για επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου εν μέσω προειδοποίησης από την Παγκόσμια Τράπεζα ότι οποιοδήποτε σχέδιο θα χρειαστεί ενεργή συμμετοχή των αναδυόμενων οικονομιών της αγοράς για να είναι αποτελεσματικό.

Οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί στην προσφορά  προσέθεσαν περαιτέρω στήριξη στις τιμές του πετρελαίου, με τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας να επισημαίνει ότι βρισκόμαστε «στην πρώτη πραγματικά παγκόσμια ενεργειακή κρίση».

Ενισχύοντας το κλίμα ανησυχίας  ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco δήλωσε ότι υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες εν όψει των προγραμματισμένων ευρωπαϊκών εμπάργκο στο ρωσικό αργό πετρέλαιο, προσθέτοντας ότι το ρωσικό πετρέλαιο εξακολουθεί να βρίσκει αγοραστές.

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου