Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

Η τρέλα με την ημερομηνία των εκλογών

 Κυριακή, 30 Οκτωβρίου, 2022

«Θα μας τρελάνουν με την ημερομηνία των εκλογών». Αυτή ήταν η αντίδραση κυβερνητικού στελέχους στα σενάρια που γράφονται κάθε λίγο και λιγάκι για το πότε θα στηθούν οι κάλπες.

Αφού κάποιοι «έκαψαν» το σενάριο των εκλογών Γενάρη – Φλεβάρη, με την παλιά απογραφή, κάποιοι άλλοι τώρα κυκλώνουν μια διαφορετική ημερομηνία.

Κι αυτή είναι η Κυριακή 21 Μαΐου, Κωνσταντίνου και Ελένης. Λένε ότι… εξετάζεται από το Μαξίμου για δύο λόγους. Ο πρώτος ότι έπονται οι εκλογές στην Τουρκία, ο δεύτερος ότι δεν θα πέσουν μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις οι οποίες ολοκληρώνονται 16 Ιουνίου.

Επομένως, οι δεύτερες κάλπες με ενισχυμένη αναλογική θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη και 18 Ιουνίου, όταν δεν θα υπάρχουν εξεταστικά κέντρα και δεν θα έχουν ξεκινήσει τα μπάνια του λαού.

Δεν αποκλείεται λοιπόν κάτι τέτοιο, αν και το βασικό σενάριο παραμένει αυτών της τελευταίας Κυριακής του Μάρτη, 26 και μία ημέρα μετά την εθνική εορτή ή της πρώτης Κυριακής του Απρίλη, 2 του μήνα ώστε η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση να πάει μετά το Πάσχα και πριν τις εξετάσεις στα σχολεία.

Σενάρια είναι όλα αυτά για να ασχολούνται κάποιοι, όμως, ακόμη και η ημερομηνία των εκλογών συνδέεται άμεσα με την πορεία της οικονομίας, τις επενδύσεις, την ανάπτυξη της χώρας.

Από το «ουφ» στο «ως αμάν» για την ενέργεια

Δύο «ουφ» και ένα «ωχ αμάν», περιελάμβανε η χθεσινή ημέρα για το ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας.

Το πρώτο σημάδια ανακούφισης είναι οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για συνέχιση των επιδοτήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και το Νοέμβριο. Και η αλήθεια είναι ότι όποιος πήρε λογαριασμό τους προηγούμενους δύο μήνες είδε ότι ο μηχανισμός δουλεύει καλά και τα ποσά για ρεύμα έχουν «ξεφουσκώσει». Μπορεί η αντιπολίτευση να μιλά για επιδότηση της φτώχειας, όμως, τους πολίτες τους ενδιαφέρει τι πληρώνουν τελικά από την τσέπη τους για ρεύμα, σ’ αυτή τη χρονική συγκυρία.

Το δεύτερο «ούφ» αφορούσε την τιμή του φυσικού αερίου. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας ανακοίνωσε χθες ότι από την 1η Νοεμβρίου προχωρά σε επιπλέον μείωση της τιμής πώλησης του φυσικού αερίου από τα ιδιόκτητα πρατήρια, με την νέα τιμή να διαμορφώνεται στο  1,20 €/κιλό, βάσει της οποίας θα τιμολογεί τα υπόλοιπα πρατήρια. Στην  τελική τιμή πώλησης του FISIKON έχει συμπεριληφθεί έκπτωση από την Εταιρεία, που ανέρχεται στο ποσό των 1,15 €/κιλό .

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας απορροφά σχεδόν το 50% του κόστους προμήθειας φυσικού αερίου κίνησης, αποτρέποντας  τη διαμόρφωση της λιανικής τιμής στο 2,35 €/κιλό.

To… ωχ αμάν από την άλλη αφορά τις συστάσεις να κλείνουμε τις ενεργοβόρες συσκευές κάποιες ώρες της ημέρας. Γιατί, ακόμη κι αν τώρα είναι απλή σύσταση, θα μπορούσε να γίνει υποχρέωση μέσα στο χειμώνα. Και ποιος θα το περίμενε ότι εν έτει 2022 θα έπρεπε να κλείνουμε τους διακόπτες σε κουζίνες, πλυντήρια ή άλλες ηλεκτρικές συσκευές.

Με θυμηδία το αντιμετώπισαν πολλοί στα social media το «εθελοντικό» κλείσιμο συσκευών, αλλά όπως είπαμε: Ποιος ξέρει τι άλλο μας περιμένει…

Το «άδειασμα» του Βενέτη και το «ψωμί… ψωμάκι»

Οι προειδοποιήσεις για το κλείσιμο εκατοντάδων επιχειρήσεων, ειδικά στον κλάδο των αρτοποιείων, εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής που έφερε η ενεργειακή κρίση, είχαν γίνει εδώ και καιρό.

Οι φούρνοι είχαν βγάλει κραυγή αγωνίας διότι πλήττονται διπλά και τριπλά. Και από την έλλειψη σίτου, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, που ακριβαίνει το ψωμί. Αλλά και λόγω του υψηλού κόστους λειτουργίας των καταστημάτων τους εξαιτίας της αύξησης των τιμών στην ενέργεια.

Κι αν για έναν μικρό φούρνο της γειτονιάς ο αγώνας επιβίωσης είναι καθημερινός και ίσως να γλιτώσουν τη λαίλαπα, για τις μεγάλες αλυσίδες το πρόβλημα φαίνεται να παίρνει διαστάσεις.

Σ’ αυτό το κλίμα, η γνωστή αλυσίδα φούρνων – εστιατορίων «Βενέτης», διοίκηση και εργαζόμενοι, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για λουκέτα σε ορισμένα από τα 120 καταστήματα που διαθέτει.

Με επιστολή στον πρωθυπουργό μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι ο αφανισμός είναι δεδομένος ενώ τονίζουν πως: «Οι προσπάθειες που καταβάλλουν σε καθημερινή βάση πολλοί κλάδοι και επιχειρήσεις να επικοινωνήσουν με τους εκάστοτε υπουργούς είναι χρονοβόρα και αναποτελεσματική διότι πολύ απλά οι υπουργοί δεν μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα Κύριε Πρωθυπουργέ σας εκπέμπουμε SOS και σας καλούμε να δώσετε λύση σήμερα κιόλας όπως δράσατε έγκαιρα ακαριαία και αποτελεσματικά και διασώσατε εσείς προσωπικά τους κλάδους της αρτοζαχαροπλαστικής και της εστίασης στην κρίσιμη περίοδο της πανδημίας».

Ενδιαφέροντα είναι όμως τα στοιχεία που δίνουν και αναδεικνύουν το πρόβλημα. Λένε ότι κάθε τρεις ημέρες αλλάζουν οι τιμές των πρώτων υλών προς τα πάνω.

Αναφέρουν ότι για μια επιχείρηση που είχε 2.000 ευρώ κόστος μηνιαίας ενέργειας σήμερα το κόστος έχει εκτοξευθεί στο ποσό των 9.000 και 10.000 ευρώ μηνιαίως.

Αν μη τι άλλο, δύσκολα τα πράγματα και κανείς δεν ξέρει αν θα πούμε όλοι… το ψωμί ψωμάκι.

Αλλά και το… άδειασμα που έκανε σε υπουργούς ο Βενέτης, ζητώντας από τον Μητσοτάκη να παρέμβει, είναι εκκωφαντικό.

Τα λεφτόδεντρα και ο στόλος των ταξί

Η ενεργειακή κρίση χτυπά τους πάντες και κανείς δε μένει αλώβητος στις συνέπειές της. Κανένας κλάδος δεν μπορεί να είναι ανεπηρέαστος και πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά για να αντέξουν.

Από την άλλη, όμως, το να ζητούνται παράλογα πράγματα λες και η χώρα έχει φυτέψει λεφτόδεντρα και περιμένει να μαζέψει τους καρπούς, κάπου πρέπει να σταματήσει.

Διαβάζουμε για παράδειγμα ανακοίνωση του δ.σ. του ΣΑΤΑ, δηλαδή των ταξιτζήδων με επικεφαλής τον γνωστό συνδικαλιστή, Θύμιο Λυμπερόπουλο.

Στα αιτήματά τους, λοιπόν, είναι η οικονομική ενίσχυση 300 ευρώ ανά όχημα το μήνα για όσο διάστημα διαρκέσει η ενεργειακή κρίση.

Εκτός από την ενίσχυση των 300 ευρώ ανά όχημα, οι ιδιοκτήτες ταξί της Αθήνας αιτούνται τα ακόλουθα:

·        Μείωση του ΕΦΚ από 0,7 ευρώ/λίτρο στα 0,5 ευρώ/λίτρο και μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 13% στο 6%.

·        Βελτίωση της νομοθεσίας για τις επιβατικές μεταφορές και κατάργηση κάθε διάταξης που επιτρέπει άμεσα ή έμμεσα σε Ε.Ι.Χ. να πραγματοποιούν αστική μεταφορά, η οποία ανήκει στα Ε.Δ.Χ ταξί

·        Πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΣΑΤΑ.

·        Παράταση στην αντικατάσταση αυτοκινήτου για όσα αυτοκίνητα δεν έχουν πάρει καμία παράταση έως σήμερα και λήγουν στις 31-12-2022. Επίσης, ένα χρόνο παράταση να δοθεί και σε αυτά που λήγουν έως και τις 31-12-2023.

Με άλλα λόγια… ο Θύμιος ξαναβγαίνει στα κάγκελα. Διότι το να ζητάς να επιδοτηθούν τα περισσότερα από 15.000 ταξί στην Αθήνα με 300 ευρώ έκαστο σημαίνει ότι ζητάς περί τα 5 εκατ. ευρώ από το κράτος κάθε μήνα ή 60 εκατ. το χρόνο.

Και γιατί μόνο ο «κίτρινος στόλος» της Αθήνας κι όχι όλης της Ελλάδας; Και γιατί να μη δοθεί επιδότηση με τη μορφή μηνιαίου ποσού και στους φούρνους, και στα περίπτερα και σε κάθε άλλη δραστηριότητα που πλήττεται από την ενεργειακή κρίση;

Να θυμίσουμε μόνο ότι μόλις τον περασμένο Ιούνιο υπήρξαν μεγάλες αυξήσεις στα κόμιστρα των ταξί, αυξήσεις που έγιναν για να καλυφθούν κάπως οι αυξημένες δαπάνες.

Τα λουκέτα που προκάλεσαν απορίες

Ποιος κλάδος «σάρωσε» την εποχή της πανδημίας; Τότε που όλες οι αγορές γίνονταν on line και ό,τι αγοράζαμε ερχόταν στην πόρτα μας; Μα φυσικά οι εταιρείες κούριερ.

Η στήλη θυμάται τα χιλιάδες κουτιά που υπήρχαν σε όλες τις εταιρείες του κλάδου και που δεν μπορούσαν οι υπάλληλοι να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους. Το δε χρήμα που βγήκε τότε για τις εταιρείες ήταν ασύλληπτο.

Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, προκάλεσε απορία κι αίσθηση η απόφαση της Γενικής Ταχυδρομικής να κλείσει τα υποκαταστήματά της σε Χαλκίδα και Σκύρο, δηλαδή και τα δύο στο νομό Εύβοιας.

Όπως μάθαμε ο ιδιοκτήτης των υποκαταστημάτων αυτών δεν κατάφερε να ανανεώσει τη σύμβασή του με την «μαμά» εταιρεία, δεν τα «βρήκαν» προφανώς και μπήκε το λουκέτο.

Προς το παρόν οι χιλιάδες κάτοικοι είναι στον αέρα ή εξυπηρετούνται από το κατάστημα στα Οινόφυτα. Και περιμένουν αν η κεντρική διοίκηση της Γενικής Ταχυδρομικής θα βρει άλλον συνέταιρο στην Εύβοια ο οποίος θα ανοίξει ξανά τα υποκαταστήματα.

O.T.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου