Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Ευρωεκλογές-Δημοσκόπηση MRB: Η ψήφος δυσαρέσκειας και η γνώμη για Ράμα, Μπελέρη

Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Πάνω από το 60% των πολιτών βλέπει τις Ευρωεκλογές ως ευκαιρία για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για το έργο της Κυβέρνησης. Ξανά καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο κανένας. Μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ.

Δημοσκόπηση για λογαριασμό του OPEN πραγματοποίησε η MRB. Αυτή πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες και συμπεριλαμβάνει στα ερωτήματα τόσο την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία, όσο και την εκδήλωση Ράμα στο Γαλάτσι.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί ότι στις ευρωεκλογές θα πρέπει να σταλεί μήνυμα δυσαρέσκειας προς την Κυβέρνηση. Συγκεκριμένα το 60,3% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά στο συγκεκριμένο ερώτημα.

Την ίδια ώρα μόλις το 32,7% ασπάζεται την επιθυμία Μητσοτάκη για μήνυμα σταθερότητας.

Θετική εικόνα για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία, αρνητική για Μπελέρη και Ράμα

Τρία άλλα ερωτήματα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το πρώτο από αυτά αφορά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία. Το 55,6% κρίνει θετικά την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ερντογάν, ενώ το 32,9% έχει αντίθετη άποψη.

Την ίδια ώρα αρνητική είναι η αξιολόγηση των πολιτών στην απόφαση της ΝΔ να συμπεριλάβει τον Φρέντη Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της. Το 44,9% τη βλέπει αρνητικά, το 30,6% έχει θετική εικόνα, ενώ το 24,6% δεν εξέφρασε άποψη.

Αρνητική ήταν η άποψη των ερωτηθέντων σχετικά με την ανοιχτή συγκέντρωση του Έντι Ράμα στο Γαλάτσι. Μάλιστα, το ποσοστό όσων εμφανίστηκαν αρνητικοί σε αυτή την εξέλιξη έφτασε στο 57,7%, ενώ μόλις το 30% ήταν θετικό.

Ξανά καταλληλότερος πρωθυπουργός ο κανένας

Από εκεί και πέρα μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ξανά η άποψη των πολιτών στο ερώτημα για το ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Το 28,4% στηρίζει ξανά τον «κανένα», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι δεύτερος με 27,8%.

Από εκεί και πέρα έχουμε το χάος αφού ουδείς άλλος δε συγκεντρώνει διψήφιο νούμερο. Ο Στέφανος Κασσελάκης συγκεντρώνει το 8,8%, τον ακολουθούν οι Νίκος Ανδρουλάκης και Κυριάκος Βελόπουλος με την πεντάδα να κλείνει η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Πρόθεση και αναγωγή ψήφου στις ευρωεκλογές

Στην πρόθεση ψήφου καταγράφεται ξανά η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τα υπόλοιπα κόμματα. Η ΝΔ συγκεντρώνει το 26,5% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 13,1% και το ΠαΣοΚ με 11,5%.

Στην τέταρτη θέση εμφανίζεται η Ελληνική Λύση με 8,1% και μάλιστα με σημαντική διαφορά από το πέμπτο ΚΚΕ που φτάνει το 6,6%.

Στην αναγωγή που έκανα η MRB το ποσοστό της ΝΔ εκτοξεύεται στο 32,%. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στο 16% και το ΠαΣοΚ στο 14%. Η Ελληνική Λύση βρίσκεται κοντά στο όριο του 10%, ενώ το ΚΚΕ φτάνει στο 8%.

Που αναμένεται να κινηθούν τα κόμματα

Τέλος, η MRB έκανε αναγωγή και στο εύρος των ποσοστών που αναμένεται να πάρουν τα κόμματα στις ευρωεκλογές. Η ΝΔ εμφανίζεται να έχει κατώτερο όριο το 30% και ανώτερο το 35%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 14 και 18%, το ΠαΣοΚ από 12 μέχρι 16%, ενώ η Ελληνική Λύση είναι το μοναδικό από τα υπόλοιπα κόμματα που μπορεί να καταγράψει διψήφιο νούμερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου