Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

«Δεν είχαμε άλλη επιλογή», λέει το Κολούμπια για την εισβολή της αστυνομίας στο Hamilton Hall – Συγκρούσεις ξέσπασαν στο UCLA

  Μεγάλη Τετάρτη, 1η Μαϊου, 2024

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η φιλοπαλαιστινιακή διαμαρτυρία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια έληξε με δραματικό τρόπο, με αστυνομικούς με ασπίδες να εισβάλλουν σε ένα κτίριο που κατέλαβαν οι διαδηλωτές το προηγούμενο βράδυ και να προβαίνει σε δεκάδες συλλήψεις. Στην άλλη άκρη της χώρας, συγκρούσεις ξέσπασαν νωρίς την Τετάρτη στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες (UCLA).

Αστυνομικοί της Νέας Υόρκης εισήλθαν στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια αργά το βράδυ της Τρίτης, αφού το πανεπιστήμιο ζήτησε βοήθεια, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε εκπρόσωπος. Ο καταυλισμός με σκηνές στους χώρους της σχολής εκκαθαρίστηκε, μαζί με το Hamilton Hall, όπου αστυνομικοί εισέβαλλαν χρησιμοποιώντας μια σκάλα για να σκαρφαλώσουν από ένα παράθυρο του δεύτερου ορόφου.

Διαδηλωτές που καλούσαν το πανεπιστήμιο να σταματήσει να συνεργάζεται με το Ισραήλ ή με εταιρείες που υποστηρίζουν τον πόλεμο στη Γάζα κατέλαβαν την αίθουσα περίπου 20 ώρες νωρίτερα.

“Αφού το Πανεπιστήμιο έμαθε κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι το Hamilton Hall είχε καταληφθεί, βανδαλιστεί και αποκλειστεί, δεν είχαμε άλλη επιλογή”, ανέφερε το ίδρυμα. “Η απόφαση να απευθυνθούμε στην Αστυνομία της Νέας Υόρκης ήταν απάντηση στις ενέργειες των διαδηλωτών, όχι στον σκοπό που υπερασπίζονται. Έχουμε καταστήσει σαφές ότι η ζωή της πανεπιστημιούπολης δεν μπορεί να διακόπτεται ακατάπαυστα από διαδηλωτές που παραβιάζουν τους κανόνες και το νόμο”.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Κάρλος Νιέβες δήλωσε ότι δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για τραυματισμούς. Οι συλλήψεις έγιναν αφού οι διαδηλωτές αποποιήθηκαν ένα προηγούμενο τελεσίγραφο να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό τη Δευτέρα, καθώς άλλα πανεπιστήμια εντείνουν τις προσπάθειές τους να τερματίσουν διαδηλώσεις που είναι εμπνευσμένες από το Κολούμπια.

Αξιωματικοί του αστυνομικού τμήματος της Νέας Υόρκης εισβάλλουν στον καταυλισμό των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλωτών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, την Τρίτη 30 Απριλίου 2024, στη Νέα Υόρκη. (Marco Postigo Storel μέσω AP)

Ο Fabien Lugo, πρωτοετής φοιτητής λογιστικής, ο οποίος δήλωσε ότι δεν συμμετείχε στις διαμαρτυρίες, δήλωσε ότι αντιτίθεται στην απόφαση του πανεπιστημίου να καλέσει την αστυνομία.

“Αυτό είναι πολύ έντονο”, είπε. “Μοιάζει περισσότερο με κλιμάκωση παρά με αποκλιμάκωση”.

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της νύχτας ξέσπασαν βίαια επεισόδια στο UCLA μεταξύ φιλοπαλαιστινιακών και φιλοϊσραηλινών διαδηλωτών. Η αστυνομία φορώντας ασπίδες σχημάτισε μια γραμμή αλλά δεν επενέβη αμέσως.

Οι άνθρωποι πέταξαν καρέκλες και σπρώχναν και κλωτσούσαν ο ένας τον άλλον. Κάποιοι οπλισμένοι με ξύλα χτυπούσαν άλλους. Πριν φτάσει η αστυνομία, μια ομάδα έπεσε πάνω σε ένα άτομο που ήταν ξαπλωμένο στο έδαφος, κλωτσώντας και χτυπώντας το, μέχρι που άλλοι το τράβηξαν έξω από τη συμπλοκή.

“Φρικτές πράξεις βίας συνέβησαν στον καταυλισμό απόψε και καλέσαμε αμέσως τις αστυνομικές αρχές για αμοιβαία υποστήριξη”, δήλωσε η Mary Osako, ανώτερο στέλεχος του UCLA, στην εφημερίδα της πανεπιστημιούπολης Daily Bruin.

Η δήμαρχος του Λος Άντζελες Κάρεν Μπας μίλησε με τον πρύτανη του πανεπιστημίου και δήλωσε ότι η αστυνομία θα ανταποκριθεί στο αίτημα της σχολής, σύμφωνα με ανάρτηση του εκπροσώπου της Ζακ Σέιντλ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Οι συγκρούσεις έλαβαν χώρα ακριβώς έξω από έναν καταυλισμό σκηνών, όπου οι φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές είχαν στήσει οδοφράγματα και κόντρα πλακέ για προστασία – και οι αντιδιαδηλωτές προσπάθησαν να τα γκρεμίσουν.

Τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν την Τρίτη στην πανεπιστημιούπολη, αφού αξιωματούχοι δήλωσαν ότι υπήρξαν “σωματικές συμπλοκές” μεταξύ των ομάδων των διαδηλωτών.

Η αστυνομία έχει σαρώσει και άλλες πανεπιστημιουπόλεις στις ΗΠΑ τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οδηγώντας σε συγκρούσεις και περισσότερες από 1.000 συλλήψεις. Σε σπανιότερες περιπτώσεις, οι πανεπιστημιακοί αξιωματούχοι και οι ηγέτες των διαδηλωτών κατέληξαν σε συμφωνίες για τον περιορισμό της διατάραξης της ζωής της πανεπιστημιούπολης και των επερχόμενων τελετών έναρξης των σπουδών.

Ένα λεωφορείο της αστυνομίας της Νέας Υόρκης γεμάτο με συλληφθέντες διαδηλωτές κατεβαίνει τη λεωφόρο Άμστερνταμ, Τρίτη 30 Απριλίου 2024, στη Νέα Υόρκη. (AP Photo/Julius Motal)

Λίγα τετράγωνα μακριά από το Κολούμπια, στο City College της Νέας Υόρκης, οι διαδηλωτές βρίσκονταν σε αντιπαράθεση με την αστυνομία έξω από την κεντρική πύλη του δημόσιου κολεγίου. Βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από δημοσιογράφους ειδήσεων που βρίσκονταν στη σκηνή αργά την Τρίτη έδειχνε αστυνομικούς να ρίχνουν κάποιους στο έδαφος και να σπρώχνουν άλλους καθώς καθάριζαν τον κόσμο από τον δρόμο και τα πεζοδρόμια. Πολλοί συλληφθέντες διαδηλωτές απομακρύνθηκαν με αστικά λεωφορεία.

Associated Press, E.K.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου