Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

Γιατί τα υψηλότερα επιτόκια της Fed δεν είναι εντελώς απίθανα

Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι επενδυτές δεν αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια και οι αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφές ότι θεωρούν απίθανες περαιτέρω αυξήσεις. Αλλά ένα σημαντικό συμπέρασμα από τα πρόσφατα σχόλια της Fed είναι ότι το απίθανο και το αδιανόητο δεν είναι το ίδιο πράγμα, σημειώνει δημοσίευμα της «New York Times».

Αφού η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε τα επιτόκια σταθερά στο 5,3% την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ (Jerome H. Powell), παραχώρησε μια συνέντευξη Τύπου όπου αυτό που δεν είπε είχε σημασία.

Ερωτηθείς αν οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να αυξήσουν ξανά τα επιτόκια, είπε ότι πιστεύει πως μάλλον δεν θα το κάνουν – αλλά απέφυγε επίσης να αποκλείσει πλήρως το ενδεχόμενο. Και όταν ρωτήθηκε, δύο φορές, αν πιστεύει ότι τα επιτόκια είναι αρκετά υψηλά για να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο ο πληθωρισμός, απέφυγε δύο φορές την ερώτηση.

Ο Πάουελ προειδοποίησε: «Αυτό θα είναι ένα ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσουν τα δεδομένα».

Ενώ οι αξιωματούχοι τείνουν περισσότερο να διατηρήσουν τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν να είναι ανοιχτοί σε υψηλότερα επιτόκια εάν ο πληθωρισμός ανακάμψει. Και οι αξιωματούχοι της Fed το κατέστησαν αυτό σαφές σε συνεντεύξεις και δημόσια σχόλια τις τελευταίες ημέρες.

Ο Νιλ Κασκάρι (Neel Kashkari), πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Μινεάπολις, δήλωσε την Τρίτη ότι είναι επιφυλακτικός για ένα σενάριο στο οποίο ο πληθωρισμός θα κολλήσει στα τρέχοντα επίπεδά του και άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανό τα επιτόκια να αυξηθούν περισσότερο.

Η Μισέλ Μπάουμαν (Michelle Bowman), διοικήτρια της Fed που τείνει να τάσσεται υπέρ των υψηλότερων επιτοκίων, δήλωσε ότι παραμένει «πρόθυμη να αυξήσει» το κόστος δανεισμού εάν η πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού παραμείνει στάσιμη ή αντιστραφεί. Και ο Τόμας Μπάρκιν (Thomas Barkin), πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ρίτσμοντ, δήλωσε ότι πιστεύει πως τα επιτόκια επιβαρύνουν την Οικονομία, αλλά ότι «ο χρόνος θα δείξει» αν το κάνουν επαρκώς.

Πηγή: «The New York Times»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου