Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 4 Μαΐου 2024

Boeing: Νεκρός και δεύτερος πληροφοριοδότης που μίλησε για ελαττώματα στην παραγωγή

Μεγάλο Σάββατο, 4 Μαϊου, 2024

Ο πρώην υπάλληλος της Spirit AeroSystems, Τζόσουα Ντιν, πέθανεμετά από ξαφνική ασθένεια, λέει η οικογένεια.

Η Boeing βρίσκεται στο μικροσκόπιο για μια σειρά αστοχιών και ατυχημάτων και μάρτυρες καταθέτουν σε δικαστήρια και ρυθμιστικές αρχές για τα τεκταινόμενα αυτά. Τώρα ένας πληροφοριοδότης που κατηγόρησε προμηθευτή της Boeing ότι αγνόησε ελαττώματα στην παραγωγή του 737 MAX πέθανε, και δεν είναι ο πρώτος.

Ο Τζόσουα Ντιν, πρώην υπάλληλος της Spirit AeroSystems, ισχυρίστηκε ότι απολύθηκε επειδή επεσήμανε χαλαρά πρότυπα ασφάλειας στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Wichita, Κάνσας, πέθανε την Τρίτη μετά από ξαφνική ασθένεια, ανέφεραν οι θείες και η αδερφή του σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο δικηγόρος του είπε ότι ο θάνατος του ήταν «απώλεια για την αεροπορική κοινότητα».

«Είχε τεράστιο θάρρος να υπερασπιστεί αυτό που ένιωθε ότι ήταν αληθινό και σωστό και έθεσε ζητήματα ποιότητας και ασφάλειας. Οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να ενθαρρύνουν και να δίνουν κίνητρα σε όσους εγείρουν αυτές τις ανησυχίες. Διαφορετικά, η ασφάλεια και η ποιότητα δεν είναι πραγματικά οι κορυφαίες προτεραιότητες αυτών των εταιρειών», είπε ο δικηγόρος Νόουλς στο Al Jazeera.

Η Spirit AeroSystems ανακοίνωσε ότι οι σκέψεις της εταιρείας ήταν με την οικογένειά του.

Χρυσίζων Σταφυλόκοκκος

«Αυτή η ξαφνική απώλεια είναι συνταρακτικά νέα εδώ στο Spirit και για τους αγαπημένους του», είπε εκπρόσωπος στο Al Jazeera.

Η μητέρα του Ντιν έγραψε σε ανάρτηση στο Facebook τον περασμένο μήνα ότι ο γιος της «πάλεψε για τη ζωή του» αφού προσβλήθηκε από πνευμονία και υπέστη εγκεφαλικό μετά από λοίμωξη από Χρυσίζοντα Σταφυλόκοκκο (MRSA).

Οι Seattle Times, που ανέφεραν την είδηση, τόνισαν ότι ο Ντιν ήταν 45 ετών και «ήταν καλά στην υγεία του και διακρινόταν για τον υγιεινό τρόπο ζωής». Το MRSA είναι συνήθως ενδονοσοκομειακή λοίμωξη με περίπου 25% θνησιμότητα σε ανεπτυγμένες χώρες.

Ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη

Ο θάνατος του Ντιν έρχεται λιγότερο από δύο μήνες αφότου ο πληροφοριοδότης της Boeing, Τζον Μπάρνετ, βρέθηκε νεκρός από αυτό που οι αρχές της Νότιας Καρολίνας είπαν ότι ήταν προφανές τραύμα από αυτοπυροβολισμό.

Ο Μπάρνετ, 62 ετών, βρισκόταν στη μέση μιας κατάθεσης σε μήνυση κατά της Boeing μετά από αντίποινα για την αποκάλυψη προβλημάτων ασφαλείας με το Boeing 787 Dreamliner, σύμφωνα με τους δικηγόρους του.

Η Spirit AeroSystems βρίσκεται υπό έλεγχο από τότε που εξερράγη πάνελ πόρτας που από 737 MAX 9 εν μέσω πτήσης τον Ιανουάριο.

Η παραλίγο καταστροφή, η οποία αποτελεί αντικείμενο ερευνών, ήταν το πιο πρόσφατο σε μια σειρά περιστατικών σχετικά με τα πρότυπα ασφαλείας στη Boeing.

Αν φωνάζεις πολύ θα σε φιμώσουμε

Ο Ντιν είχε καταθέσει καταγγελία κατά της Spirit στην Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας ισχυριζόμενος ότι είχε σοβαρές ποιοτικές ελλείψεις στις εγκαταστάσεις παραγωγής της και κατέθεσε σε αγωγή μετόχων κατά της εταιρείας.

Ο Ντιν είπε στο αμερικανικό δημόσιο δίκτυο NPR τον Φεβρουάριο ότι πίστευε πως η απόλυσή του ήταν μήνυμα της εταιρείες προς όποιους άλλους σκέφτονταν να μιλήσουν.

«Αν φωνάζετε πολύ, θα σας φιμώσουμε», φέρεται να είπε.

Ο θάνατος Μπαρνέτ

Το 2019, ο Τζον Μπαρνέτ είπε στο BBC ότι οι εργαζόμενοι πιέζονταν να τοποθετήσουν εξαρτήματα κάτω των προτύπων σε αεροσκάφη στη γραμμή παραγωγής, ενώ είχε αποκαλύψει σοβαρά προβλήματα με τα συστήματα οξυγόνου.

Αμέσως μετά την έναρξη των εργασιών στη Νότια Καρολίνα ανέφερε ανησυχίες ότι η διαδικασία συναρμολόγησης ήταν βιαστική και διακυβευόταν η ασφάλεια.

Αργότερα είπε στο BBC ότι η παρακολούθηση εξαρτημάτων δεν γινόταν σωστά, επιτρέποντας την εξαφάνιση ελαττωματικών εξαρτημάτων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, εξαρτήματα κατώτερης ποιότητας αφαιρέθηκαν ακόμη και από κάδους σκραπ και τοποθετήθηκαν σε αεροπλάνα που κατασκευάζονταν για να αποφευχθούν καθυστερήσεις παραγωγής.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι οι δοκιμές σε συστήματα οξυγόνου έκτακτης ανάγκης που πρόκειται να τοποθετηθούν στο 787 έδειξαν ποσοστό αποτυχίας 25.

Ο Μπαρνέτ είπε ότι είχε ειδοποιήσει τους διευθυντές για τις ανησυχίες του, αλλά δεν είχε γίνει καμία ενέργεια.

Η FAA επιβεβαίωσε κάποιες ανησυχίες

Η Boeing διέψευσε τους ισχυρισμούς του. Ωστόσο, ένας έλεγχος του 2017 από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA), επιβεβαίωσε ορισμένες από τις ανησυχίες του.

Διαπίστωσε ότι η θέση τουλάχιστον 53 «μη συμμορφούμενων» εξαρτημάτων στο εργοστάσιο ήταν άγνωστη και ότι θεωρούνταν χαμένα. Η Boeing έλαβε εντολή να πλαρει διορθωτικά μέτρα.

Σχετικά με το θέμα οξυγόνου, η εταιρεία είπε ότι το 2017 «εντόπισε ορισμένες φιάλες οξυγόνου που έλαβε από τον προμηθευτή και οι οποίες δεν αναπτύχθηκαν σωστά». Ωστόσο, αρνήθηκε αυτές είχαν τοποθετηθεί σε αεροσκάφη.

Μετά τη συνταξιοδότησή του, ξεκίνησε μακροχρόνια νομική αγωγή κατά της εταιρείας, μεταξύ άλλων για παρεμπόδιση της καριέρας του λόγω των επισημάνσεων που έκανε για τα θέματα ασφάλειας.

Όταν πέθανε, ο Μπαρνέτ βρισκόταν στο Τσάρλεστον για νομικ’α θέματα που συνδέονται με αυτή την υπόθεση. Μια εβδομάδα, πριν έδωσε επίσημη κατάθεση στην οποία ανακρίθηκε από τους δικηγόρους της Boeing.

Επρόκειτο να υποβληθεί σε περαιτέρω ανάκριση όταν δεν εμφανίστηκε. Βρέθηκε νεκρός στο φορτηγό του στο πάρκινγκ του ξενοδοχείου.

Πηγή: OT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου