Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

Οι Έλληνες είναι από τους πιο επικίνδυνους και αγενείς οδηγούς της Ευρώπης! – Τι φανερώνουν οι έρευνες

Τρίτη, 14  Μαΐου, 2024

Αααααααααα όλα κι όλα... ξέχασαν το "σήμα καταθέν" του Έλληνα οδηγού...ΝΑ...

paneliakos.com

Καθόλου κολακευτική δεν είναι η εικόνα του Έλληνα οδηγού...

Καθόλου κολακευτική δεν είναι η εικόνα του Έλληνα οδηγού, που είναι από τους πιο επικίνδυνους και αγενείς της Ευρώπης, όπως προκύπτει από αρκετές έρευνες, όπως αυτή που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Ipsos σε συνεργασία με το ίδρυμα Fondation VINCI Autoroutes σε 12.400 άτομα από 11 ευρωπαϊκές χώρες.

Η έρευνα καταγράφει αντιπροσωπευτικές συμπεριφορές των Ευρωπαίων στο τιμόνι, με τους Έλληνες οδηγούς να είναι ιδιαίτερα νευρικοί στην οδήγηση, αγενείς, ενώ πολλές φορές ξεπερνούν τα όρια ταχύτητας και καταργούν τον Κ.Ο.Κ.

Σε συνάρτηση δε με το άσχημο οδικό δίκτυο σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως στο σύνολο της Ηλείας (ακόμη περιμένουμε την ολοκλήρωση του σύγχρονου αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος, που θα φέρει πιο ασφαλή οδήγηση, μόνο στον μισό νομό όμως), έχουμε σαν αποτέλεσμα πολλά τροχαία, εκ των οποίων, δυστυχώς, πολλά είναι θανατηφόρα.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των ερευνών:

Έλλειψη προσοχής: τηλεφωνικές συνομιλίες, αφηρημάδα («mind-wandering» / «πνευματική περιπλάνηση»), βλέμμα στραμμένο εκτός δρόμου, οι αιτίες για να χάσετε τον έλεγχο του αυτοκινήτου πολλαπλασιάζονται.

Σε γενικές γραμμές, οι οδηγοί έχουν συναίσθηση των κινδύνων της έλλειψης προσοχής: Το 51% των Ευρωπαίων (-3, 53% των Ελλήνων) αναγνωρίζει ότι αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων γενικά στους δρόμους και 40% ειδικότερα στους αυτοκινητόδρομους (34% των Ελλήνων). Εξάλλου το 12% υπέστη ή παραλίγο να υποστεί ατύχημα εξαιτίας της χρήσης του τηλεφώνου στο τιμόνι (16% των Ελλήνων).

Παρόλα αυτά, όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι οδηγοί υιοθετούν συμπεριφορές που αποσπούν την προσοχή στο τιμόνι:

Το 82% παραδέχεται ότι στρέφει το βλέμμα του εκτός δρόμου για περισσότερο από 2 δευτερόλεπτα (78% των Ελλήνων), που αντιστοιχεί δηλαδή, με 130 χλμ./ώρα, σε τουλάχιστον 72 μέτρα διανυθείσας απόστασης «στα τυφλά».

Το 53% αναγνωρίζουν αφηρημάδα ή στιγμές που ταξιδεύει το μυαλό («mind wandering») όταν οδηγούν (54% των Ελλήνων),

Το 66% δηλώνει ότι τηλεφωνεί όταν είναι στο βολάν (εκ των οποίων 42% συχνά), δηλαδή 5 μονάδες περισσότερες σε 5 χρόνια (77% των Ελλήνων -εκ των οποίων 44 % συχνά-),

– Το 55% με σύστημα συνομιλίας Bluetooth με ενσωματωμένο μεγάφωνο (+2 σε έναν χρόνο και +10 σε 5 χρόνια, 60% των Ελλήνων) – πρακτική που θεωρείται το ίδιο επικίνδυνη σε σχέση με την επίδρασή της στην προσοχή, όσο και οι υπόλοιποι τρόποι τηλεφωνικής συνομιλίας,
– Το 32% τηλεφωνεί οδηγώντας με ακουστικά (50% των Ελλήνων),
– Το 25% κρατώντας το κινητό στο χέρι (+2, 41% των Ελλήνων),

Το 46% ρυθμίζει το GPS οδηγώντας (+3 σε έναν χρόνο και +10 σε 5 χρόνια, 46% των Ελλήνων),

Το 25% στέλνουν και/ή διαβάζουν SMS ή e-mails (+3 σε 1 χρόνο και +1 σε 5 χρόνια, 27%) εκ των οποίων το 44 % κάτω των 35 ετών (40% των Ελλήνων),

Το 22% αναφέρει συμβάντα στους άλλους οδηγούς μέσω εφαρμογής (+1 σε έναν χρόνο και +6 σε 5 χρόνια, 30% των Ελλήνων),

Το 15% συμμετέχει σε επαγγελματικές συσκέψεις (19%), εκ των οποίων το 21% εργαζόμενοι (27% των Ελλήνων), ποσοστό που ανέρχεται σε 29% σε «ανώτερο» κοινωνικο-επαγγελματικό status (32% των Ελλήνων),

Το 9% βλέπει μια ταινία ή ένα βίντεο (+2, 9% των Ελλήνων) εκ των οποίων το 20% κάτω των 35 ετών (18% των Ελλήνων),

Συνολικά, το 75% των Ευρωπαίων οδηγών χρησιμοποιούν το κινητό τους στο τιμόνι, συμπεριλαμβάνονται όλες οι χρήσεις και το GPS (83% των Ελλήνων).

Επιθετική συμπεριφορά: Ενώ ο καθένας πιστεύει πως είναι υπεύθυνος οδηγός, η επιθετικότητα παραμένει παρούσα στους δρόμους

Οι Ευρωπαίοι οδηγοί και φυσικά και οι Έλληνες είναι πεπεισμένοι ότι η συμπεριφορά τους στο τιμόνι είναι υποδειγματική: Το 97% αναφέρει τουλάχιστον ένα θετικό επίθετο για να περιγράψει την οδηγική συμπεριφορά του (96% των Ελλήνων): θεωρούν, στη μεγάλη πλειονότητά τους ότι είναι προσεκτικοί (74%, -2, 77% των Ελλήνων) και ήρεμοι (58%, 53% των Ελλήνων), πολλοί μάλιστα κρίνουν ότι είναι ευγενικοί (30%, +2, 30% των Ελλήνων). Μερικοί μόνο παραδέχονται ότι είναι αγχωμένοι (10%, +2, 8% των Ελλήνων). Ωστόσο, πιστεύουν ότι δεν είναι σχεδόν ποτέ επιθετικοί (3 %, -1, 4% των Ελλήνων), επικίνδυνοι (1%, 1% των Ελλήνων) ή ανεύθυνοι (1%, 1% των Ελλήνων).

Ποιοι είναι, λοιπόν, οι κακοί οδηγοί; Προφανώς ομόφωνα: Οι άλλοι!!! Πράγματι, το 79% των Ευρωπαίων οδηγών αναφέρει τουλάχιστον ένα αρνητικό επίθετο για να περιγράψει την οδηγική συμπεριφορά των άλλων, (91% των Ελλήνων οδηγών) τους οποίους θεωρούν ανεύθυνους (41%, -5, 49% των Ελλήνων), επικίνδυνους (27%, +1, 40% των Ελλήνων), επιθετικούς (28%, +1, 36% των Ελλήνων) και αγχωμένους (35 %, +3, 38% των Ελλήνων).

Η αυστηρή αυτή εκτίμηση συνοδεύεται από ένα έντονο αίσθημα ανασφάλειας στο τιμόνι, εφόσον το 84% έχει αισθανθεί φόβο εξαιτίας της επιθετικής συμπεριφοράς άλλων οδηγών (86% των Ελλήνων).

Εξάλλου, αρκετοί είναι οι οδηγοί που αναγνωρίζουν ότι το αυτοκίνητο επηρεάζει αρνητικά τη συμπεριφορά τους. Έτσι, 17% των Ευρωπαίων οδηγών (+5 μονάδες, 11% των Ελλήνων) παραδέχονται ότι αλλάζουν όταν βρίσκονται στο τιμόνι και πιστεύουν ότι είναι πιο νευρικοί, παρορμητικοί ή επιθετικοί απ’ ότι στην καθημερινή τους ζωή. Για το 23% από αυτούς, η προστασία που δημιουργεί το εσωτερικό του αυτοκινήτου τούς κάνει να νιώθουν ότι βρίσκονται «σαν μέσα σε φούσκα» και προσέχουν λιγότερο τους άλλους (+5, 14% των Ελλήνων) και 16% φτάνουν μάλιστα να σκεφτούν ότι στον δρόμο «είναι ο καθένας για τον εαυτό του» (+3, 13% των Ελλήνων).

Είναι γεγονός ότι, παρά την άρνησή τους, οι Ευρωπαίοι οδηγοί παρουσιάζουν στην πλειονότητά τους επιθετικότητα στο τιμόνι:

52% αναγνωρίζουν ότι εξυβρίζουν τους άλλους οδηγούς (67%): των Ελλήνων,

50% κορνάρουν άσκοπα στους οδηγούς που τους εκνευρίζουν (+3, 63% των Ελλήνων),

31% κολλάνε εσκεμμένα στο αυτοκίνητο του οδηγού που τους εκνευρίζει (+1, 50% των Ελλήνων),

34% προσπερνούν από δεξιά στον αυτοκινητόδρομο (+4, 40% των Ελλήνων),

22% κατεβαίνουν από το αυτοκίνητό τους για να διαπληκτιστούν με άλλον οδηγό (+2, 24%), αριθμός που αυξάνεται συστηματικά από το 2015 (+7 από το 2015).

Αν και καταδικάζονται από την πλειοψηφία των οδηγών, κάποιες επικίνδυνες συμπεριφορές παραμένουν πολύ διαδεδομένες

Το 60% των Ευρωπαίων οδηγών δεν τηρεί τις αποστάσεις ασφαλείας (+4, 61% των Ελλήνων),

Το 53% ξεχνάει να χρησιμοποιήσει το φλας για να προσπεράσει ή να αλλάξει κατεύθυνση (+2, 49% των Ελλήνων),

Το 52% οδηγεί στη μεσαία λωρίδα, ενώ η δεξιά λωρίδα είναι ελεύθερη (+2, 71% των Ελλήνων),

Το 34% προσπερνούν από δεξιά στον αυτοκινητόδρομο (+4, 40% των Ελλήνων).

Η άποψη των εκπαιδευτών οδήγησης

«Είναι το ταμπεραμέντο μας και η διαπαιδαγώγησή μας»

Τι λένε όμως οι εκπαιδευτές των σχολών οδήγησης για τη συμπεριφορά των Ελλήνων στον δρόμο;

Ο Ανδρέας Λυμπέρης από τη σχολή οδηγών «Λυμπέρης» στέκεται στο μεσογειακό ταμπεραμέντο μας, ενώ τονίζει ότι οι γυναίκες είναι πιο προσεκτικές στην οδήγηση απ’ ότι οι άνδρες:

«Σίγουρα οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν αυτό το μεσογειακό ταμπεραμέντο, αφού εκνευρίζονται γρήγορα και δεν είναι ιδιαίτερα υπάκουοι σε αυτά που ακούν από τους δασκάλους τους. Μάλιστα οι γυναίκες οδηγοί είναι πολύ καλύτερες από τους άντρες, αφού ακούν και υιοθετούν εφ’ όρου ζωής αυτά που έχουν μάθει από τον δάσκαλό τους. Ενώ οι άντρες οδηγοί δεν είναι τόσο υπάκουοι. Υπάρχει λοιπόν μία διαφοροποίηση ως προς το φύλο και χαρακτηριστικό είναι ότι στα περισσότερα τροχαία εμπλέκονται άντρες και όχι γυναίκες. Όσον αφορά την αναλογία των οδηγών, το 60% είναι άντρες και το 40% είναι γυναίκες. Όμως οι γυναίκες δεν κάνουν σοβαρά τροχαία ατυχήματα και αυτό οφείλεται στο ότι ακούν τον δάσκαλό τους στην οδήγηση, υιοθετούν αυτά που λέει και τα εφαρμόζουν όταν οδηγούν. Κάτι που όμως δεν το κάνουν οι άντρες οδηγοί, οι οποίοι αυτοσχεδιάζουν πολλές φορές και κάνουν ένα βήμα παραπάνω από αυτό που πρέπει. Ο άντρας πολλές φορές… ρισκάρει με τα όριά του όσον αφορά την ταχύτητα, ενώ αντίθετα η γυναίκα ακολουθεί τις συμβουλές που έχει πάρει από τον δάσκαλό της, όπως το ότι πρέπει να πηγαίνει με 50 km μέσα στην πόλη. Η γυναίκα λοιπόν δεν θα πάει με 70 km, κάτι που όμως θα το κάνει ο άντρας. Επίσης υπάρχει και το θέμα του κινητού, όπου θα δεις και τη γυναίκα και τον άντρα πολλές φορές να μιλάνε ενώ οδηγούν. Και κανείς δάσκαλος δεν τους έχει πει να οδηγούν με το κινητό στο αυτί».

Από την πλευρά του ο Φώτης Τρίμμης από την σχολή οδηγών «Τρίμμης» αναφέρει:

«Σίγουρα οι Έλληνες οδηγοί είναι περισσότερο νευρικοί από τους Ευρωπαίους, αλλά δεν είναι και οι μόνοι, αφού το ίδιο συμβαίνει και με τους Ιταλούς, τους Ισπανούς και γενικά όσους είναι από τις μεσογειακές χώρες. Είναι στο ταπεραμέντο μας να εξωτερικεύουμε αυτό που νιώθουμε και ίσως κάπου εκεί χάνεται και ο έλεγχος στην οδήγηση. Πολλές φορές όταν οδηγούμε βγάζουμε και κάποια προσωπικά προβλήματα, όπως αυτά που ζούμε στο σπίτι, την οικονομική κατάσταση την οποία βιώνουμε και δυστυχώς αυτά βγαίνουν μέσα στον δρόμο. Οι γυναίκες είναι πιο προσεκτικοί οδηγοί, γιατί φοβούνται ελαφρώς περισσότερο και πάντα τηρούν περισσότερο τους κανόνες στον δρόμο, σε σχέση με τους άντρες. Βέβαια όλη η συμπεριφορά που παρουσιάζουμε στον δρόμο, έχει να κάνει και με το πως έχει μεγαλώσει ο καθένας, τον τρόπο διαπαιδαγώγησης που έχει, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η περιοχή της οδήγησης, δηλαδή αν οδηγεί σε μία μεγάλη πόλη».

Ο Θοδωρής Κωστόπουλος εκπαιδευτής στην «ΟδηγΩ Κεντρική» στον Πύργο, ανέφερε για την έρευνα:

«Σίγουρα οι Έλληνες είναι πιο νευρικοί στην οδήγησή τους σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Άλλωστε έχει διαπιστωθεί ότι οι Γάλλοι και οι Έλληνες είναι πιο επιρρεπείς στην “οργή του δρόμου” όπως χαρακτηριστικά λέγεται. Πρωταθλητής στη νευρική οδήγηση είναι η Γαλλία και μετά έρχονται οι υπόλοιπες μεσογειακές χώρες όπως είναι η Ελλάδα. Όσον αφορά τις παραβάσεις που γίνονται στον δρόμο, πιστεύω ότι είναι περισσότερο θέμα κουλτούρας, αλλά και αστυνόμευσης. Σίγουρα υπάρχει νευρικότητα στους Έλληνες όταν οδηγούν και σε αυτό παίζουν ρόλο πολλά πράγματα».

Ο Αθανάσιος Σταματόπουλος εκπαιδευτής οδήγησης, στη σχολή οδηγών «Σταματόπουλος», τονίζει ότι συμφωνεί με την έρευνα, αναφέροντας χαρακτηριστικά:  

«Θα συμφωνήσω απόλυτα με την έρευνα, ότι δηλαδή οι Έλληνες είναι από τους πιο νευρικούς και αγενείς οδηγούς στην Ευρώπη. Θεωρώ ότι αυτό έχει να κάνει με την κακή εκπαίδευση, διότι δεν υπάρχει στα σχολεία το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής, γιατί αν υπήρχε η ανάλογη εκπαίδευση στα σχολεία, το παιδί από πολύ μικρό θα είχε μπει σε μία άλλη νοοτροπία, σαφώς πιο διαφορετική και θα ήταν και καλύτερος οδηγός στον δρόμο. Επίσης έχει να κάνει πολλές φορές με την κακή συμπεριφορά, την οδηγική πάντα, που αποκτά από τους γονείς, αφού αν ο γονιός έχει στο αυτοκίνητο άσχημη συμπεριφορά αυτή θα μεταφερθεί και στο παιδί. Αυτά είναι τα βασικά τα οποία οδηγούν στο να είναι ο Έλληνας νευρικός και αγενής στην οδήγησή του. Θα πρέπει άμεσα η πολιτεία να προχωρήσει σε μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία, για να μειωθεί σε σημαντικό βαθμό αυτό το πρόβλημα».

Τέλος ο Ιωάννης Κολοβάδης εκπαιδευτής οδήγησης, στη σχολή οδηγών «Κολοβάδης», τονίζει ότι θα έπρεπε να υπάρχει στο σχολείο μάθημα για την κυκλοφοριακή αγωγή και μάλιστα από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση:

«Δεν μπορούν όλοι να μπουν στον ίδιο κανόνα, ισχύει σε σημαντικό βαθμό βέβαια όσον αφορά τους Έλληνες οδηγούς, αλλά άσχημη οδήγηση έχουν και οι άλλοι ευρωπαίοι. Σαν Έλληνες έχουμε το μεσογειακό ταπεραμέντο, όπως και οι Γάλλοι και αυτό μας οδηγεί να είμαστε πιο… επιθετικοί στον δρόμο. Επίσης εδώ και 30 χρόνια τονίζω, ότι θα έπρεπε να υπάρχει στο σχολείο μάθημα για την κυκλοφοριακή αγωγή και μάλιστα από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Πρέπει το παιδί από το σχολείο να μαθαίνει κυκλοφοριακή αγωγή και πώς να συμπεριφέρεται σαν οδηγός αργότερα. Η οδήγηση είναι ένα βίωμα για τον άνθρωπο και θα πρέπει να μαθαίνει τους κανόνες της από νεαρή ηλικία, για να γίνεται στο μέλλον και καλύτερος οδηγός. Επίσης θα πρέπει να μπει ένα όριο στην ηλικία οδήγησης, αφού κάποιος έχει δίπλωμα και μπορεί να οδηγεί μέχρι να αποβιώσει…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου