Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 12 Μαΐου 2024

Αγορές: Τα βλέμματα στην ανακοίνωση του αμερικανικού πληθωρισμού

 Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024


Την Τετάρτη θα ανακοινωθεί ο πληθωρισμός των ΗΠΑ - Καθοριστικά τα στοιχεία τις αποφάσεις της Fed σε σχέση με τη μείωση των επιτοκίων


Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν μέτρια κέρδη την Παρασκευή και και οι τρεις δείκτες σημείωσαν άλλη μια εβδομαδιαία άνοδο καθώς οι επενδυτές ανέλυσαν τα σχόλια των αξιωματούχων της Federal Reserve και προσβλέπουν στα κρίσιμα στοιχεία για τον πληθωρισμό την επόμενη εβδομάδα.

Με τα βλέμματα των επενδυτών στραμμένα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ ξεκινάει η νέα εβδομάδα για τις χρηματιστηριακές αγορές, μετά από μια εβδομάδα που ολοκληρώθηκε με το σήμα ανόδου για τον S&P 500 από τη Wall Street.

Ο S&P 500 και ο Dow έκλεισαν υψηλότερα και ο Nasdaq έκλεισε ουσιαστικά αμετάβλητος. Και οι τρεις δείκτες ήταν ανοδικοί για την εβδομάδα με τον blue-chip Dow να σημειώνει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία εβδομαδιαία άνοδο από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Σχολιάζοντας τη στάση των επενδυτών, ο Chuck Carlson, διευθύνων σύμβουλος της Horizon Investment Services στο Hammond της Ιντιάνα, σημείωσε στο Reuters ότι «κανείς δεν θέλει πραγματικά να πάρει μια μεγάλη θέση πριν από την επόμενη εβδομάδα. Και μπαίνουμε σε μια εποχή του χρόνου όπου οι άνθρωποι φαίνεται να “το σκάνε” νωρίς την Παρασκευή».

Τα επιτόκια

Στο μέτωπο των επιτοκίων, η αγορά κρατάει την αναγνώριση από πλευράς του προέδρου της Fed της Ατλάντα, Ραφαέλ Μπόστιτς, ότι πρόσφατες ενδείξεις υποδεικνύουν επιβράδυνση της οικονομίας και την επισήμανση του ίδιου ότι ο χρόνος των μειώσεων των επιτοκίων παραμένει αβέβαιος.

Με πιο επιθετικό τόνο, η πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Λόρι Λόγκαν, δήλωσε ότι δεν είναι σαφές εάν η νομισματική πολιτική ήταν αρκετά αυστηρή ώστε να μειώσει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.

Ενδείξεις προόδου προς αυτόν τον στόχο θα έρθουν την ερχόμενη εβδομάδα όταν το υπουργείο Εργασίας θα δημοσιεύσει τον πληθωρισμό και τον δείκτη τιμών παραγωγού.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι ο δομικός πληθωρισμός να διαμορφωθεί σε ετήσια βάση στο 3,6% – η καλύτερη ένδειξη εδώ και περισσότερο από τρία χρόνια.

Την Παρασκευή, η προκαταρκτική αξιολόγηση του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για το Καταναλωτικό Συναίσθημα Μαΐου έδειξε ότι η διάθεση του αμερικανού καταναλωτή έχει κάνει τη μεγαλύτερη μηνιαία βουτιά από τον Αύγουστο του 2021, ενώ οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ενισχύθηκαν.

Ο πληθωρισμός του Μαΐου

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι ο πληθωρισμός του Μαΐου που θα ανακοινωθεί την Τετάρτη θα είναι αυξημένος κατά 0,3% σε σύγκριση με του Απριλίου.

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις την επόμενη εβδομάδα, καθώς και τα κέρδη από τη Walmart, τη Home Depot και τη Cisco (CSCO.O).

«Εάν τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή είναι πιο “καυτά”, πιθανότατα θα αποκλείσουν τυχόν μειώσεις επιτοκίων για το 2024», δήλωσε ο Μάθιου Μίσκιν, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων της John Hancock Investment Management. «Μπορεί πραγματικά να χρειαστεί να αρχίσουμε να μιλάμε για πιο αυστηρή πολιτική εάν (ο πληθωρισμός) είναι πολύ υψηλός σε σχέση με τις προσδοκίες».

Προς το παρόν, με τη σεζόν της ανακοίνωσης κερδών πρώτου τριμήνου να πλησιάζει στο τέλος της, από τις 459 εταιρείες του S&P 500 που έχουν αναφέρει ήδη αποτελέσματα, το 77% πέτυχε αποτελέσματα συναίνεσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG, δίνοντας ώθηση στον δείκτη.

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου