Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 12 Μαΐου 2024

Πρόκληση από τη νέα πρόεδρο των Σκοπίων: Έκανε λόγο για «Μακεδονία»

Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Mήπως πρέπει να τελειώνουμε με αυτούς;

paneliakos.com

--------------------------------------------------------

ΣΚΟΠΙΑ. Σε μια προκλητική ενέργεια η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, κατά την τελετή της ορκωμοσίας της χθες στα Σκόπια, αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία», γεγονός που οδήγησε την Ελληνίδα πρέσβη, Σοφία Φιλιππίδου που παρίστατο, να αποχωρήσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Λίγη ώρα αργότερα το ελληνικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας ότι «οι διμερείς μας σχέσεις εξαρτώνται από την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Η Σιλιάνοφσκα αποκάλεσε τη χώρα ως «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο απήγγειλε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, καλώντας την Σιλιάνοφσκα να το επαναλάβει, αναφέρονταν τα Σκόπια ως «Βόρεια Μακεδονία».

Η 71χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα εξελέγη πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη την Τετάρτη 8 Μαϊου, ως υποψήφια του VMRO-DPMNE, επικρατώντας, με ποσοστό 65%, του μέχρι χθες της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι.

Παράλληλα με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών διεξήχθησαν στη χώρα και οι βουλευτικές εκλογές, στις οποίες το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE κατήγαγε μεγάλη νίκη, καταλαμβάνοντας 58 εκ των 120 εδρών της Βουλής.

Το κόμμα αυτό ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τον συνασπισμό των αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων «Αξίζει» για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι σε προχθεσινή του συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε απευθύνει σαφή προειδοποίηση προς τα Σκόπια, στον απόηχο του αποτελέσματος των πρόσφατων εκλογών.

«Παρακολουθώ με προβληματισμό κάποιες από τις δηλώσεις αξιωματούχων του VMRO και θα περιμένω την επίσημη τοποθέτηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού για να δω πώς θα αναφερθεί στην ονομασία της χώρας του.

Προσωπικά είχα διαφωνήσει με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Δέχθηκα, όμως, τη συμφωνία στο πλαίσιο της συνέχειας του κράτους και αναγνώρισα ότι, παρά τη διαφωνία μου, οφείλω να τη σεβαστώ.

Οι ίδιες απαιτήσεις υπάρχουν και τώρα από την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας.

Θέλω να ελπίζω ότι αυτά που ακούστηκαν προεκλογικά, δεν θα ακουστούν και μετεκλογικά.

Αν συμβεί αυτό, θα έχουμε ζητήματα», είχε αναφέρει ο Πρωθυπουργός.

Ανακοίνωση από το ΥΠΕΞ

Λίγη ώρα μετά την πρόκληση της νέας προέδρου της Β. Μακεδονίας, το ελληνικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Κατά τη σημερινή ορκωμοσία της στη Βουλή, και παρά το γεγονός ότι στο επίσημο κείμενο του όρκου που της υπαγορεύθηκε η χώρα αναφερόταν ως ‘Βόρεια Μακεδονία’, η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κυρία Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, επέλεξε να αποκαλέσει τη χώρα της ‘Μακεδονία’.

Η πράξη αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και το Σύνταγμα της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει ως αντιπολίτευση κατά την κύρωση της συμφωνίας, τη σεβάστηκε ως επικυρωθείσα διεθνή συνθήκη που υπερέχει κάθε άλλης διάταξης νόμου.

Η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας».

Φον ντερ Λάιεν: Η Βόρεια Μακεδονία θα πρέπει να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών για να ενταχθεί στην ΕΕ

H  πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα επισήμανε την ανάγκη η Βόρεια Μακεδονία να σεβαστεί τη συμφωνία των Πρεσπών.

«Προκειμένου η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας η χώρα να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών», ανέφερε στην ανάρτησή της.

Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου