Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Τριγμοί στην κυβέρνηση του Ισραήλ – 27 νεκροί στο κέντρο της Γάζας

ΡΑΦΑ. ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ. Μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε την Κυριακή 27 ανθρώπους στο κέντρο της Γάζας, κυρίως γυναίκες και παιδιά, την ίδια στιγμή που εντείνονται οι τριγμοί στην κυβέρνηση του Ισραήλ, με τον υπουργό Μπένι Γκαντς, να απαιτεί από τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να δεσμευτεί σε ένα συμφωνημένο σχέδιο για τη σύγκρουση στη Γάζα, με τη σημείωση ότι αν αυτό δεν γίνει αποδεκτό μέχρι τις 8 Ιουνίου τότε θα παραιτηθεί.

Ο Γκαντς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, δήλωσε ότι θέλει το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο να καταρτίσει ένα σχέδιο έξι σημείων έως τις 8 Ιουνίου.

Εάν δεν υλοποιηθεί το αίτημά του, ο Γκαντς δήλωσε ότι το κεντρώο κόμμα του θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης που συνέστησε ο συντηρητικός Νετανιάχου εν μέσω του πολέμου με τη Χαμάς.

Ο Γκαντς ζήτησε επίσης να αλλάξει άμεσα η στρατηγική του πολέμου καθώς, όπως τόνισε, έχει εκτροχιαστεί λόγω της δειλίας ορισμένων εκ των ηγετών της χώρας.

«Ενώ οι Ισραηλινοί στρατιώτες επιδεικνύουν απίστευτη γενναιότητα στο μέτωπο, ορισμένοι από τους ανθρώπους που τους έστειλαν στη μάχη ενεργούν με δειλία και έλλειψη ευθύνης», ανέφερε, χωρίς να διευκρινίσει ωστόσο σε ποιον αναφέρεται.

«Ενώ στις σκοτεινές σήραγγες της Γάζας, οι όμηροι υφίστανται την αγωνία της κόλασης, υπάρχουν κάποιοι που ασχολούνται με ανοησίες», πρόσθεσε ο Γκαντς, τονίζοντας ιδιαίτερα τη λέξη «κάποιοι».

«Κάποιοι από τους πολιτικούς σκέφτονται τον εαυτό τους», δήλωσε επικριτικά, ενώ πρόσθεσε ότι «στα Αγια των Αγίων της ισραηλινής ασφάλειας, έχουν αρχίσει να διεισδύουν προσωπικές και πολιτικές επιδιώξεις».

Πολίτες διαμαρτύρονται κατά της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου και ζητούν την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας από τη μαχητική οργάνωση Χαμάς, στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ, Σάββατο 18 Μαΐου 2024. (AP Photo/Leo Correa)

Συνεχίζοντας ο Μπένι Γκαντς τόνισε πως «ένας πόλεμος κερδίζεται μόνο με μια σαφή και ρεαλιστική στρατηγική», δείχνοντας να επικρίνει την απροθυμία του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να εκπονήσει ένα σχέδιο για μια Λωρίδα της Γάζας μετά την εξάλειψη της Χαμάς αλλά και τον αργό ρυθμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων τους τελευταίους μήνες.

«Ενας πόλεμος κερδίζεται μόνο όταν όλοι οι Ισραηλινοί κάνουν ό,τι ορίζει ο ρόλος τους και συμμετέχουν στην πολεμική προσπάθεια», πρόσθεσε, εν μέσω των διαξιφισμών για τον νέο νόμο που καθορίζει πόσοι νεαροί Χαρέντι θα εντάσσονται κάθε χρόνο.

Οι πόλεμοι δεν μπορούν να κερδηθούν εν μέσω εσωτερικών μαχών, υποστήριξε ο Γκαντς. «Χρειάζεται αλλαγή εδώ και τώρα», σημείωσε, δεσμευόμενος ότι το κόμμα του Εθνική Ενότητα «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αλλάξει η πορεία, να αποτρέψει μια πρόσκρουση στα βράχια και να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ θα πλεύσει με ασφάλεια προς την πραγματική νίκη».

Η δήλωση του Γκαντς έρχεται λίγες ημέρες αφότου ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, προειδοποίησε τον πρωθυπουργό Νετανιάχου ότι πρέπει να εκπονήσει ένα μεταπολεμικό σχέδιο για τη Λωρίδα της Γάζας, σε μια ομιλία όπου είπε ότι τα κέρδη του πολέμου διαβρώνονται από την έλλειψη σχεδιασμού, που θέτει σε κίνδυνο τη ασφάλεια του Ισραήλ μακροπρόθεσμα.

Την ίδια στιγμή, μια αεροπορική επιδρομή Ισραηλινών στο Νουσεϊράτ,  ένα κτισμένο στρατόπεδο Παλαιστινίων προσφύγων στην κεντρική Γάζα που χρονολογείται από τον αραβο-ισραηλινό πόλεμο του 1948, σκότωσε 27 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 10 γυναίκες και επτά παιδιά, σύμφωνα με αρχεία στο νοσοκομείο Martyrs Al-Aqsa στο κοντινό Ντέιρ-αλ-Μπαλάχ, που παρέλαβε τα πτώματα.

Μια ξεχωριστή επίθεση σε έναν δρόμο Νουσεϊράτ σκότωσε πέντε άτομα, σύμφωνα με την παλαιστινιακή υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Ερυθράς Ημισελήνου. Στο Ντέιρ-αλ-Μπαλάχ, ένα χτύπημα σκότωσε τον Ζαχέντ αλ Χούλι, έναν ανώτερο αξιωματικό της αστυνομίας της Χαμάς, και έναν ακόμη άνδρα, σύμφωνα με το νοσοκομείο.

Η Πολιτική Αμυνα είπε ότι τα χτυπήματα έπληξαν πολλά σπίτια κοντά στο νοσοκομείο Kamal Adwan στην Beit Lahiya, σκοτώνοντας τουλάχιστον 10 ανθρώπους. Πλάνα που κυκλοφόρησαν από τους διασώστες τους δείχνουν να προσπαθούν να βγάλουν το σώμα μιας γυναίκας από τα ερείπια καθώς στο βάθος ηχούν εκρήξεις.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου