Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Με αφορμή το άρθρο στον Εθνικό Κήρυκα για τις κουζίνες υγραερίου (gas stoves)

Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου, 2023

Αναπνέουμε μολυσμένο αέρα και σωματίδια που προέρχονται από τα υλικά που κατασκευάζονται τα σπίτια.  Κατοικούμε σε σπίτια από όπου προέρχονται πολλές αρρώστιες!!! 

Η θέρμανση με ζεστό αέρα είναι η πιο οικονομική αλλά δεν είναι υγιεινή.  Και όμως σε πολλά σπίτια, γραφεία και χώρους εργασίας αυτή είναι μέθοδος θέρμανσης!  Τα δηλητήρια που βγάζει το υγραέριο είναι πολλά.  Γενικά όλες οι καύσεις βγάζουν δηλητήρια ακόμα και το τζάκι.

Η σκόνη που προέρχεται από τις καρπέτες.  Από την μέθοδο μόνωσης στους τείχους (insulation), στη σοφίτα ή το υπόγειο είναι μαχαίρι στο λαιμό για την υγεία. 

Ένα άλλο πρόβλημα είναι τα μπαλκόνια όπου τις τελευταίες δεκαετίες και για διατηρούνται τα μπαλκόνια για περισσότερο χρονικό διάστημα χρησιμοποιούν ξύλα συνήθως από πεύκα που για να είναι πιο ανθεκτικά λόγο των κλιματολογικών συνθηκών τα βουτούν μέσα σε διάφορα έλαια δηλητήρια  (pressure treated) που βρίσκουμε το δηλητήριο αρσενικό.  Και όμως στα μπαλκόνια καθόμαστε και παίζουν τα παιδιά.  Ξέρουν οι αρχές ότι αυτό δεν είναι υγιεινό;

Για να λέμε την αλήθεια σε πολλές περιπτώσεις τα πράγματα έχουν αλλάξει και έχουν γίνει και γίνονται βελτιώσεις σε θέματα όπως το αμίαντο (asbestos) και μόλυβδο μέσα στο χρώμα (lead paint) αλλά υπάρχουν πολλά κενά που ένας θεός ξέρει πότε θα διορθωθούν.

Υπάρχουν πολλές κατοικίες, ιδιαίτερα διαμερίσματα townhouses που το μπάνιο στον πάνω όροφο αντί να βγαίνει έξω η σωλήνα εξαερισμού ο πονηρός κτίστης/εργολάβος (developer) ή ο πονηρός υδραυλικός (plumber) για να γλυτώσει μερικά δολάρια και χρόνο συνέδεσε τον "ανάποδο ανεμιστήρα" (exhaust vent) στην σοφίτα (attic)!   Αποτέλεσμα με την πάροδο των χρόνων η σοφίτα να γεμίσει μούχλα (mold).  

Είναι γνωστό στις αρχές, στις πόλεις και πολιτείες, στα Health Departments (Υπηρεσίες Υγείας) αλλά κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά για ευνόητους λόγους, που δεν είναι άλλος από το εύκολο χρήμα και αλληλο-κάλυψη εφ’ όσον πολλά δημαρχεία οι δουλειές είναι πιασμένες από οικογένειες!  Με άλλα λόγια, οι εργαζόμενοι στα δημαρχεία και στις διάφορες υπηρεσίες είναι συγγενείς με όποιο επακόλουθο. (Για παράδειγμα, πυροσβεστική, αστυνομία, σχολεία, έργα…).

Γεγονός είναι ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται μία προσπάθεια να αλλάξει το σύστημα, ιδιαίτερα σε πόλεις που υπάρχει μεγάλο ποσοστό νέων μεταναστών.  Θα δούμε.

Ξέρετε, ότι δεν πρέπει να τρώμε φρούτα, λαχανικά, κηπευτικά εάν δεν τα πλύνουμε καλά με κρύο νερό, εννοώ καλά; 

Οι ντομάτες για παράδειγμα.  Από την ώρα που θα τις κόψουν τις ραντίζουν με χημικά όχι μία αλλά τρεις φορές!  Το ίδιο συμβαίνει και με τις μπανάνες και τα φρούτα εντός και εκτός ψυγείων.

Τα καρπούζια και τα πεπόνια, τα μήλα, τα αχλάδια, τα ροδάκινα…  Εκτός από τα λιπάσματα, τα χημικά και τα ραντίσματα κάθονται πάνω τους διάφορα ερπετά (φίδια), τρωκτικά (ποντίκια), έντομα… Όταν τα κόβεις με το μαχαίρι ή τα δαγκώνεις και δεν τα έχεις πλύνει μπορεί να βάζεις στο σώμα σου δηλητήρια και αρρώστιες.  Μα θα μου πεις να πλένουμε τα καρπούζια και τα πεπόνια;  Βεβαίως!!! 

Εάν οι απόγονοί μας παρουσιάζουν στο μέλλον περισσότερες ασθένειες ή αλλαγή στη σωματική διάπλαση είναι ως αποτέλεσμα του τι τρώμε, τι αναπνέουμε, τι πίνουμε, τι ζωή κάνουμε… 

Ζήσε υγιεινά

Βασίλης Καυκάς, Βοστώνη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου