Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου, 2023
Μιλώντας μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του σήμερα στην Ουάσιγκτον, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προχώρησε σε μια σειρά από δηλώσεις που φανερώνουν την απόσταση που συνεχίζει να χωρίζει τις δύο πλευρές.
Όσοι περίμεναν μια μεγάλη – θετική για την Τουρκία – ανακοίνωση από την πλευρά των ΗΠΑ σήμερα, στον απόηχο της συνάντησης που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών κ.κ. Μπλίνκεν και Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον, δεν είδαν τελικώς τις προσδοκίες τους να γίνονται πραγματικότητα.
Μιλώντας μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του σήμερα στην Ουάσιγκτον, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προχώρησε σε μια σειρά από δηλώσεις που φανερώνουν την απόσταση που συνεχίζει να χωρίζει τις δύο πλευρές σε μια σειρά θεμάτων αλλά και τη δυσφορία της Άγκυρας έναντι του αμερικανικού Κογκρέσου.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε, πιο συγκεκριμένα, ότι το θέμα των F-16 δεν σχετίζεται, και δεν πρέπει να συσχετιστεί, με την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ από την πλευρά της Άγκυρας. Υπογράμμισε επίσης ότι η διοίκηση Μπάιντεν ακόμη δεν έχει κάνει γνωστό πότε ακριβώς θα στείλει την πρότασή της για τα τουρκικά F-16 στο αμερικανικό Κογκρέσο. Ο ίδιος έδειξε μάλιστα να αμφισβητεί εμμέσως και την αποφασιστικότητα της πλευράς Μπάιντεν στο συγκεκριμένο θέμα, απέναντι σε ένα Κογκρέσο μέλη του οποίου απορρίπτουν πολλές από τις απαιτήσεις της Τουρκίας.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε, επίσης, τις ΗΠΑ ότι δεν κράτησαν κάποιες από τις υποσχέσεις που είχαν δώσει στην Τουρκία αναφορικά με τις εξελίξεις στη Συρία.
Επιπλέον, κάλεσε τις ΗΠΑ να διατηρήσουν την ισορροπία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
Πριν από τη συνάντηση με τον Μπλίνκεν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε καταστήσει σαφείς κάποιες από τις τουρκικές προσδοκίες υποστηρίζοντας ότι η τουρκική πλευρά αναμένει από τις ΗΠΑ να εγκρίνουν την πώληση αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, όπως άλλωστε επιτάσσουν και «τα κοινά στρατηγικά συμφέροντα» των δύο νατοϊκών χωρών.
Η συνάντηση των κ.κ. Μπλίνκεν και Τσαβούσογλου ξεκίνησε στην Ουάσιγκτον γύρω στις 9 το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας), με την ατζέντα των προς συζήτηση θεμάτων να είναι πλούσια, βαριά και ακανθώδης.
Οι Τούρκοι θα ήθελαν, από την πλευρά τους, να ανοίξει ο δρόμος για την αγορά δεκάδων νέων F-16 από τις ΗΠΑ καθώς και για την αναβάθμιση των δεκάδων F-16 που ήδη βρίσκονται στην κατοχή της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Θα ήθελαν, επίσης, η Ουάσιγκτον να μετακινηθεί πιο κοντά στις τουρκικές θέσεις αναφορικά με τους Κούρδους της Συρίας τους οποίους η Άγκυρα αποκηρύσσει ως «τρομοκράτες».
Η διοίκηση Μπάιντεν, από την άλλη πλευρά, θα ήθελε η τουρκική εθνοσυνέλευση να επικυρώσει το συντομότερο την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ιδανικά πριν από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που αναμένεται τον Ιούνιο.
Η Ουάσιγκτον θα ήθελε, επίσης, η Τουρκία να ρίξει τους τοξικούς τόνους που δημιουργούν τριγμούς εντός της νατοϊκής Συμμαχίας (μεταξύ άλλων και σε Ανατολική Μεσόγειο – Αιγαίο, σε σχέση με την Ελλάδα), ενώ προφανώς παραμένει και το αγκάθι των ρωσικών S-400 που βρίσκονται στην κατοχή της Τουρκίας.
Με πληροφορίες από Reuters, Anadolu
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου