Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

«Μην παίζετε με τη φωτιά» Οι δύο ηγέτες μίλησαν στο τηλέφωνο για 2 ώρες και 17 λεπτά εν μέσω τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

  Παρασκευή, 29 Ιουλίου, 2022

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, πραγματοποίησαν τηλεφωνική συνομιλία την Πέμπτη για περισσότερες από δύο ώρες, με τον Σι να προειδοποιεί «μην παίζετε με τη φωτιά» στο ζήτημα της Ταϊβάν, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για μια πιθανή επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής, Νάνσι Πελόζι, στη νησιωτική χώρα που διεκδικείται από την Κίνα.

Σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ο Σι είπε στον Μπάιντεν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να τηρήσουν την «αρχή της μίας Κίνας» και τόνισε ότι η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν και την παρέμβαση εξωτερικών δυνάμεων στο εν λόγω ζήτημα.

«Οσοι παίζουν με τη φωτιά απλά θα καούν», είπε ο Σι στον Αμερικανό πρόεδρο, σύμφωνα με τα κινεζικά ΜΜΕ. «Ελπίζουμε ότι η αμερικανική πλευρά μπορεί να το δει αυτό ξεκάθαρα», πρόσθεσε.

Ο Τζο Μπάιντεν είπε από την πλευρά του στον Σι Τζινπίνγκ ότι η πολιτική των ΗΠΑ για την Ταϊβάν δεν έχει αλλάξει και ότι η Ουάσιγκτον αντιτίθεται σθεναρά στις μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του status quo ή υπονόμευσης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Οι δύο ηγέτες «συζήτησαν μια σειρά από θέματα σημαντικά για τις διμερείς σχέσεις και άλλα περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα και ανέθεσαν στις ομάδες τους να συνεχίσουν να παρακολουθούν τη σημερινή συνομιλία, ιδίως για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της ασφάλειας της υγείας» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

VIA ASSOCIATED PRESS

Η κλήση ξεκίνησε στις 15.33 (ώρα Ελλάδος) και ολοκληρώθηκε στις 17:50. Το τηλεφώνημα πραγματοποιήθηκε καθώς ο Μπάιντεν στοχεύει να βρει νέους τρόπους για να συνεργαστεί με την ανερχόμενη παγκόσμια δύναμη, ενώ αναζητά και στρατηγικές για τον περιορισμό της επιρροής της Κίνας σε όλο τον κόσμο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν πει ότι θα υπήρχε μια ευρεία ατζέντα, συμπεριλαμβανομένης της συζήτησης για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία η Κίνα δεν έχει καταδικάσει ακόμη.

Ωστόσο, στον πυρήνα της, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι βλέπουν την συνομιλία ως μια ευκαιρία για τη διαχείριση του ανταγωνισμού μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, των οποίων οι δεσμοί διαβρώνονται όλο και περισσότερο από τις εντάσεις για την Ταϊβάν, την οποία ο Σι έχει θέσει ως στόχο να επανενώσει με την ηπειρωτική χώρα - δια της βίας, αν κριθεί απαραίτητο.

Η Ουάσιγκτον δεν έχει επίσημες σχέσεις με την Ταϊβάν και ακολουθεί «πολιτική μιας Κίνας», με την οποία αναγνωρίζει διπλωματικά το Πεκίνο και όχι την Ταϊπέι. Αλλά είναι υποχρεωμένη από τη νομοθεσία των ΗΠΑ να παρέχει στο νησί τα μέσα για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, και οι πιέσεις στο Κογκρέσο έχουν αυξηθεί για πιο ρητή υποστήριξη.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν φέρεται να πιστεύει ότι η επικοινωνία σε επίπεδο ηγετών είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθούν οι εντάσεις σχετικά με την Ταϊβάν.

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι και ο Σι έχει συμφέρον να αποφύγει την κλιμάκωση, καθώς επιδιώκει μια τρίτη θητεία στην εξουσία στο συνέδριο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας που αναμένεται το φθινόπωρο.

Η Ταϊβάν έχει παραπονεθεί για εντεινόμενους κινεζικές στρατιωτικές προκλήσεις τα τελευταία δύο χρόνια, σε μια προσπάθεια του Πεκίνου να την αναγκάσει να αποδεχθεί την κυριαρχία του.

Ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι η πολιτική της «μίας Κίνας» δεν έχει αλλάξει, παρά τις εικασίες για το πιθανό ταξίδι της Πελόζι. Η τελευταία φορά που ένας πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ επισκέφθηκε την Ταϊβάν ήταν το 1997.

Η Κίνα έχει γίνει πιο ισχυρή στρατιωτικά και οικονομικά έκτοτε, και ορισμένοι αναλυτές ανησυχούν ότι μια τέτοια επίσκεψη σε μια περίοδο σπασμένων δεσμών, θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια κρίση στο πλάτος των 160 χιλιομέτρων του στενού που χωρίζει την Κίνα από την Ταϊβάν.

«Οι δύο αρχηγοί κρατών είχαν εις βάθος επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων για τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ και θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», ανέφερε στην ιστοσελίδα της Κεντρικής Τηλεόραση της Κίνας.

Η σημερινή ήταν η πέμπτη επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Μπάιντεν.

«Και οι δύο πρόεδροι θεώρησαν την κλήση τους ως ειλικρινή και εις βάθος. Συμφώνησαν να μείνουν σε επαφή και ανέθεσαν στις δύο ομάδες να συνεχίσουν την επικοινωνία και τη συνεργασία» μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο Xhinua.

(με πληροφορίες από Associated Press, Xhinua, Reuters)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου