Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 23 Ιουλίου 2022

Ο Αρχιγραμματέας της Συνόδου Επίσκοπος Ναζιανζού Αθηναγόρας διεκτραγωδεί την κατάσταση στη Σχολή

 Σάββατο, 23 Ιουλίου, 2022

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Αρχιγραμματέας της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής και Διευθυντής του Τμήματος Κατηχητικής Παιδείας, Επίσκοπος Ναζιανζού Αθηναγόρας, με απόρρητη έκθεσή του με ημερομηνία 3 Μαΐου 2022, προς τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, διεκτραγωδεί την κατάσταση κατά τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και γενικότερα για τη Σχολή.

Στην έκθεσή του, η οποία βρίσκεται στη διάθεση του «Εθνικού Κήρυκα», ο Επίσκοπος Αθηναγόρας καταγγέλλει ευθέως τον πρόεδρο του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής, Γεώργιο Καντώνη, αλλά και τους κοσμήτορες τόσο του Ελληνικού Κολεγίου, Τιμόθεο Πατίτσα, όσο και της Σχολής, π. Γεώργιο Παρσένιο, αλλά και τους καθηγητές ότι δεν συμμετείχαν στις Ακολουθίες. Έγραψε τα εξής: «Αίσθηση προκάλεσε σε φοιτητές και πιστούς, τόσο η απουσία από όλες τις ακολουθίες του προέδρου όσο και των κοσμητόρων και των καθηγητών (πλην του καθ. Φιλίππου Μαμαλάκη)».

Στις Ακολουθίες, στις οποίες προΐστατο ο ίδιος ο Αθηναγόρας κατ’ εντολή του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, συμμετείχε και ο εφημέριος και επιμελητής της φοιτητικής ζωής, π. Μιχαήλ Κουρεμέτης, για τον οποίον ο Επίσκοπος Αθηναγόρας αποκάλυψε τα εξής: «Μου έκανε εντύπωση ότι ο π. Μιχαήλ Κουρεμέτης δεν γνώριζε καθόλου την τάξη των ακολουθιών και είχε μεγάλη δυσκολία να διαβάσει τα ευαγγελικά αναγνώσματα στα ελληνικά. Του συνέστησα ευγενικά να αναγινώσκει στα αγγλικά μόνο τα μεγάλα αναγνώσματα για να τον βοηθήσω. Προσπάθησα να τον καθοδηγήσω όσο μπορούσα. Την μόνη φορά που επενέβην ήταν το βράδυ της Αναστάσεως που κατάλαβα ότι δεν ήξερε ότι ψάλλουμε το ‘Χριστός Ανέστη’ δεκάκις μετά θυμιάσεως στην αρχή της Θείας Λειτουργίας. Αρχισα να ψάλλω από τον θρόνο και είπα και όλους τους στίχους και έστειλα έναν φοιτητή να του πει να θυμιάσει. Μετά το πέρας της ακολουθίας μου είπε ότι στα πενήντα έτη της ιερατικής του διακονίας κανείς δεν του είπε ότι πρέπει να ψάλλει το ‘Χριστός Ανέστη’ και να θυμιάσει γύρω από την Αγία Τράπεζα στην αρχή της αναστάσιμης λειτουργίας. Μάλιστα τόνισε ότι ούτε στη Σχολή διδάχθηκε κάτι τέτοιο».

Ο Αρχιγραμματέας της Επαρχιακής Συνόδου Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Ζηλιασκόπουλος. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ HCHC
Ο Αρχιγραμματέας της Επαρχιακής Συνόδου Επίσκοπος Ναζιανζού Αθηναγόρας Ζηλιασκόπουλος.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ HCHC

Σε άλλο σημείο της έκθεσής του, ο Αθηναγόρας έγραψε για τους τελειόφοιτους τα εξής: «Διεπίστωσα ότι οι τελειόφοιτοι φοιτητές δεν γνωρίζουν βασικά πράγματα περί των τελουμένων ούτε θεωρητικά ούτε πρακτικά. Επίσης, σε συζητήσεις με ιερείς κατάλαβα ότι σχεδόν κανείς τους δε θυμόταν τι έκαναν την Μ. Εβδομάδα στη Σχολή όταν ήταν στο πρώτο έτος».

Σημειώνεται ότι ο Επίσκοπος Αθηναγόρας δεν έχει σήμερα καμία θεσμική θέση στη Σχολή, κατ’ απαίτηση του Προέδρου της, κ. Καντώνη, ο οποίος μάλιστα είχε παραιτηθεί προ έτους και πλέον και γι’ αυτό το θέμα, αλλά ανακάλεσε την παραίτησή του, πλην όμως ο Αθηναγόρας διαμένει σε διαμέρισμα της Σχολής παρακολουθώντας και πληροφορώντας την Εκκλησιαστική του Αρχή, τον Αρχιεπίσκοπο.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από τον διορισμό του στη Σχολή ο π. Κουρεμέτης υπηρετούσε στην κοινότητα του Ευαγγελισμού του Μπρόκτον Μασαχουσέτης, όπου μετατέθηκε από τον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος του Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα όπου είχαν δημιουργηθεί

Η έκθεση του Επισκόπου Αθηναγόρα έχει ως εξής:

«Σεβασμιώτατε Αγιε Αμερικής,

Με την σεπτή εντολή Σας συμμετείχα με χαρά και πρώτη φορά ως επίσκοπος της Εκκλησίας του Χριστού, σε όλες τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας στο Ναό της Θεολογικής Σχολής Τιμίου Σταυρού, από το εσπέρας της Κυριακής των Βαΐων μέχρι και τον Εσπερινό της Αγάπης. Σας ευχαριστώ για την μεγάλη αυτή ευλογία.

Λειτούργησα στις Προηγιασμένες Θείες Λειτουργίες της Μ. Δευτέρας, της Μ. Τρίτης και της Μ. Τετάρτης, στις Εσπερινές Θ. Λειτουργίες της Μ. Πέμπτης και του Μ. Σαββάτου και στην Θ. Λειτουργία της Αναστάσεως. Ετέλεσα το I. Ευχέλαιο την Μ. Τετάρτη και χοροστάτησα στις ιερές ακολουθίες του Νυμφίου, του Νιπτήρος, της Αποκαθηλώσεως και του Εσπερινού της Αγάπης. Επίσης διακόνησα το ιερό μυστήριο της εξομολογήσεως όλη την Μ. Εβδομάδα.

Σε όλες τις ακολουθίες συμμετείχε ο εφημέριος και Επιμελητής της Σχολής Πρωτοπρεσβύτερος Μιχαήλ Κουρεμέτης. Συμμετείχαν επίσης, ως είθισται στην Σχολή, οι πρωτοετείς φοιτητές της Θεολογικής Σχολής, άλλοι φοιτητές που έμειναν στη Σχολή καθώς και αριθμός ευλαβών πιστών από την περιοχή (ελάχιστοι όλες τις ημέρες αλλά περί τους 80 στις ακολουθίες του Επιταφίου και της Ανάστασης). Επίσης, έψαλλαν δύο φοιτητές του δευτέρου και τρίτου έτους σε όλες τις ακολουθίες.

Επιτρέψτε μου να σας αναφέρω ειδικότερα τα εξής:

* Όλες οι ακολουθίες έγιναν κατά την Πατριαρχική τάξη, με ηρεμία και κατάνυξη.

* Πριν τις ακολουθίες συναντιόμουν στο ιερό με τους διακονούντες φοιτητές και τον π. Μιχαήλ Κουρεμέτη και συζητούσαμε τις λεπτομέρειες των ακολουθιών ώστε να γίνονται όλα εν τάξει.

* Προσπάθησα να διδάξω στους ιεροσπουδαστές, όσο μπορούσα περισσότερα από την Πατριαρχική τάξη. Εδωσα βαρύτητα και στο πώς οι ιεροσπουδαστές πρέπει να υποδέχονται έναν Αρχιερέα, πώς να λαμβάνουν ευλογία, πώς να υποκλίνονται και πού να στέκονται όταν ο Αρχιερέας είναι στο θρόνο ή στο παραθρόνιο. Επίσης, επέμενα στην απαγγελία προσευχών, αναγνωσμάτων κ.λπ. στα ελληνικά και στα αγγλικά. Τέλος, συνέστησα στους ιεροσπουδαστές να είναι ευπρεπώς ενδεδυμένοι.

* Πολλοί πιστοί που συμμετείχαν στις ακολουθίες και με συνάντησαν στην παρέλαση της Βοστώνης, μου είπαν ότι δεν είχαν ξαναζήσει τόσο όμορφες ακολουθίες τη Μ. Εβδομάδα.

* Αίσθηση προκάλεσε σε φοιτητές και πιστούς, τόσο η απουσία από όλες τις ακολουθίες του προέδρου όσο και των κοσμητόρων και των καθηγητών (πλην του καθ. Φιλίππου Μαμαλάκη).

* Υπήρχε μια δυσκολία στα αναλόγια. Με δύο μόνο ψάλτες δε βγαίνει η Μ. Εβδομάδα και οι ψάλλοντες κουράστηκαν πάρα πολύ.

* Λόγω της πανδημίας, δυστυχώς, οι φοιτητές του δευτέρου και τρίτου έτους δεν είχαν την ευκαιρία να βιώσουν τη Μ. Εβδομάδα στη Σχολή. Αυτό σημαίνει ότι ενώ έκαναν το θεωρητικό μάθημα δεν έκαναν την πρακτική εξάσκηση. Σε ερώτησή μου αν θα συμμετάσχουν εφέτος, η απάντηση ήταν ότι μάλλον είναι αρκετό ότι παρακολούθησαν τις ακολουθίες στις ενορίες τους ή διαδικτυακά.

Επιπλέον, επιτρέψτε μου να υποβάλλω και τις εξής παρατηρήσεις και προτάσεις μου για το μέλλον:

* Διεπίστωσα ότι δεν υπήρχε μέριμνα περί της υποχρεωτικής παρουσίας και συμμετοχής των πρωτοετών φοιτητών στις ιερές ακολουθίες. Γενικά επικρατεί χαλαρότητα στη Σχολή σε αυτό το θέμα.

* Οι πρωτοετείς φοιτητές παρακολουθούν από την Μ. Δευτέρα μέχρι την Μ. Πέμπτη ένα μάθημα λειτουργικής/τελετουργικής για τις μεγαλοβδομαδιάτικες ακολουθίες με τον καθ. π. Φίλιππο Ζυμάρη. Όπως ξέρετε τα διδασκόμενα δεν συνάδουν πάντοτε με την Πατριαρχική τάξη. Πρότασή μου είναι, το μάθημα αυτό να γίνεται από ένα ιερέα, ο οποίος θα γνωρίζει την τάξη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και θα ιερουργεί και σε όλες τις ακολουθίες ώστε να εμπεδώνονται και πρακτικά τα θεωρητικώς διδασκόμενα.

* Θα ήταν καλύτερο οι ιεροσπουδαστές όλων των ετών να μένουν υποχρεωτικά τη Μ. Εβδομάδα και την Κυριακή του Πάσχα στη Σχολή. Με μία μόνο φορά είναι δύσκολο να συγκρατήσουν τόσο την τάξη και τα τελούμενα όσο και τα ψαλλόμενα της περιόδου. Επιπλέον λόγω των πολλών ακολουθιών και αναγνωσμάτων θα είναι μια καλή πρακτική εξάσκηση των ελληνικών τους.

* Η παρουσία όλων των ιεροσπουδαστών θα επιτρέψει την αρτιότερη οργάνωση των ιερών ακολουθιών και θα προσελκύσει πολλούς πιστούς από την περιοχή. Το τέλειο θα είναι να υπάρχει πάντοτε Αρχιερεύς και, ει δυνατόν και ένας διάκονος στη Σχολή την Μ. Εβδομάδα.

* Θα μπορούσε να τους δοθεί περίοδος διακοπών μιας εβδομάδος πριν ή μετά το Πάσχα.

* Θα ήταν ευχής έργο να συμμετέχουν πρόεδρος, κοσμήτορες, καθηγητές και προσωπικό στις ακολουθίες της Μ. Εβδομάδος. Αυτό θα δώσει ένα ωραίο παράδειγμα στους φοιτητές και τους προσερχομένους πιστούς, θα ενισχύσει το αίσθημα της συνοχής και της οικογενειακής ατμόσφαιρας. Επιπλέον φρονώ ότι θα προσελκύσει νέους φοιτητές στη Σχολή».

Το Βυζαντινόρυθμο παρεκκλήσιο του Τιμίου Σταυρού της Θεολογικής Σχολής, μέσα στον καταπράσινο περίβολο της, δεσπόζει στον λόφο της Σχολής. Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος
Το Βυζαντινόρυθμο παρεκκλήσιο του Τιμίου Σταυρού της Θεολογικής Σχολής, μέσα στον καταπράσινο περίβολο της, δεσπόζει στον λόφο της Σχολής. Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου