Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

Δραματικές μάχες με τις φωτιές σε Λέσβο και Εβρο

ΑΘΗΝΑ. Πυροσβέστες, αστυνομικοί, εθελοντές, και Στρατός αγωνίζονται τα τελευταία 24ωρα να σβήσουν τις μεγάλες φωτιές στη Λέσβο και στο Σουφλί Εβρου, εκτός των άλλων μικρότερων πυρκαγιών που καθημερινά εκδηλώνονται σε όλη την Ελλάδα.

Ειδικότερα, η φωτιά στη Λέσβο έκαψε το τουριστικό θέρετρο Βατερά και την Κυριακή κατευθυνόταν στον Σταυρό και στη Βρίσα, όπου στους κατοίκους στάλθηκε μήνυμα 112 να εκκενώσουν τα χωριά τους.

Στη Λέσβο, επιχειρούσαν 2 Καναντέρ και 2 PZL, ενώ είχαν διατεθεί 4 πυροσβεστικά οχήματα, 2 υδροφόρες, 3 λεωφορεία, ένα ασθενοφόρο, ένα φορειοφόρο όχημα, ένα γερανοφόρο όχημα Oshkosh, ένα όχημα Hummer, 2 προωθητές γαιών, ένα βυτιοφόρο πετρελαίου, 2 βυτιοφόρα καυσίμου JP-8 (αεροπορικό καύσιμο, 44 άτομα του «Σχεδίου Ξενοκράτης» καθώς και 30 άτομα που υποστηρίζουν τις εργασίες των μηχανημάτων.

Στιγμιότυπα από τα Βατερά Λέσβου, όπου στη διάρκεια του Σαββάτου πυροσβέστες, στρατός και κάτοικοι προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά. Φωτογραφία: AP Photo/Panagiotis Balaskas

Δεκαπέντε ώρες μετά το ξέσπασμα της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς στο δυτικό τμήμα της κεντρικής νότιας χερσονήσου της Λέσβου και το κύριο μέτωπο της φωτιάς έφθασε κυριολεκτικά στα όρια της Βρίσας. Του χωριού που είχε αλύπητα χτυπηθεί τον Ιούλιο του 2017 από τον ισχυρό σεισμό. Και του οποίου οι κάτοικοι -όσοι επέστρεψαν αποκαθιστώντας τις ζημιές που είχαν υποστεί οι ιδιοκτησίες τους- υποχρεώνονται τώρα να ξαναεγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Το μέτωπο αυτό, κινείται από τη Βρίσα μέχρι τα Βασιλικά. Εκεί πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, εθελοντές, κάτοικοι αλλά και επισκέπτες της περιοχής δίνουν πραγματικά μάχη για να αποτρέψουν τη φωτιά από το να μπει μέσα στο χωριό.

Παράλληλα, για 4η ημέρα καιγόταν το μεγαλύτερο δάσος Natura στην Ευρώπη, στη Δαδιά Σουφλίου Εβρου, όπου στη μάχη της κατάσβεσης ρίχθηκε και ο Στρατός, ενώ βρέθηκε εκεί από νωρίς το πρωί της Κυριακής και η ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Εκεί επιχειρούσαν 2 αεροπλάνα PZL καθώς και 2 ελικόπτερα Σινούκ, ενώ είχαν διατεθεί 8 προωθητές γαιών, ένας φορτωτής, 4 υδροφόρες, 32 άτομα της ομάδας «Δευκαλίωνας» αλλά και 80 άτομα που υποστηρίζουν τις εργασίες των μηχανημάτων.

Παράλληλα, στη Λέσβο ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus/ Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμεση χαρτογράφηση της περιοχής Βατερά, έτσι ώστε τα δεδομένα και οι χάρτες να διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου του

Στο άλλο μεγάλο μέτωπο, στη Δαδιά, το ομώνυμο χωριό εκκενώθηκε προληπτικά το βράδυ του Σαββάτου, καθώς η πυρκαγιά κατευθυνόταν αργά, χάρη στην άπνοια που επικρατούσε, αλλά σταθερά προς το χωριό. Λίγο πριν προσεγγίσει την αντιπυρικη ζώνη που το πρωί του Σαββάτου είχε διαπλατυνθεί περαιτέρω, άλλαξε πορεία.

Οι καιρικές συνθήκες όμως είναι ιδιαίτερα σημαντικός αλλά και αστάθμητος παράγοντας στην εξέλιξη του καταστροφικού φαινομένου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ (Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία) από το απόγευμα αναμένεται αύξηση της έντασης του ανέμου στα 4 μποφόρ και αλλαγή της κατεύθυνσής του από ανατολικό σε νότιο, χαρακτηριστικά που κανείς δεν μπορεί να προκαταβάλει αν και πώς θα επηρεάσουν τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς.

Στο Κέντρο Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου εκτός από το κυβερνητικό κλιμάκιο βρέθηκε και κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Σουφλίου κ. Δαμασκηνός η παρουσία του οποίου στην περιοχή είναι καθημερινή.

Η οικολογική καταστροφή είναι πολύ μεγάλη στο προστατευόμενο δάσος, καθώς, στο Εθνικό Πάρκο συναντώνται τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης (Μαυρόγυπας, Όρνιο και Ασπροπάρης), ενώ φιλοξενεί τη μοναδική αποικία Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.

Τις επόμενες ημέρες θα αποσταλεί κλιμάκιο ειδικών επιστημόνων/ορνιθολόγων για την επί τόπου καταγραφή των ζημιών σε φωλιές, ενώ κατέφθασε την Κυριακή ειδική ομάδα για την περίθαλψη τυχόν τραυματισμένων ζώων σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ και άλλες οργανώσεις και φορείς.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου