Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Σάββατο 23 Ιουλίου 2022

Η άσκηση Ελλάδας – ΗΠΑ που ενόχλησε την Αγκυρα και «διέλυσε» τον χάρτη Μπαχτσελί

 Σάββατο, 23 Ιουλίου, 2022

«Η οργή του Ποσειδώνα ήταν βαριά», πολύ βαριά, αφού τα αμερικανικά και ελληνικά μαχητικά πραγματοποίησαν ασκήσεις σε όλο το φάσμα του FIR Αθηνών, περιλαμβανομένου και του εναέριου χώρου νοτίως της Κρήτης, διαλύοντας στην ουσία τον χάρτη Μπαχτσελί.

Η άσκηση Ελλάδας – ΗΠΑ που ενόχλησε την Αγκυρα και «διέλυσε» τον χάρτη Μπαχτσελί | tovima.gr

Στην πίστα της 115 Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα άρχισαν από το πρωί της Πέμπτης να απογειώνονται τα δέκα αμερικανικά F-35 και τα δέκα επίσης αμερικναικά F-15 και να επιστρέφουν στις βάσεις τους.

Έμειναν στην Σούδα κάπου 10 ημέρες και άφησαν το αποτύπωμά του. Η διμερής Διακλαδική Συνεκπαίδευση Ελλάδος και ΗΠΑ με την επωνυμία «POSEIDON’S RAGE 22» («Οργή του Ποσειδώνα»), η οποία πραγματοποιήθηκε σε διάφορες περιοχές της Χώρας και είναι η δεύτερη της σειράς της, έλαβε τέλος.

Αυτή τη φορά, όπως έλεγε ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος «η οργή του Ποσειδώνα ήταν βαριά», πολύ βαριά, αφού τα αμερικανικά και ελληνικά μαχητικά πραγματοποίησαν ασκήσεις σε όλο το φάσμα του FIR Αθηνών, περιλαμβανομένου και του εναέριου χώρου νοτίως της Κρήτης, διαλύοντας στην ουσία τον χάρτη Μαχτσελί που προκλητικά παρουσίαζε νησιά του Αιγαίου ως τουρκικά καθώς και την Κρήτη.

Ήταν μια άσκηση που πρώτη φορά ελάμβανε σε ελληνικό χώρο μετά την υπογραφή της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας. Ήταν επίσης μια άσκηση στην οποία έλαβε χώρα για πρώτη φορά επιχειρησιακή εκπαίδευση με συνδυαστική χρήση μαχητικών αεροσκαφών 3ης, 4ης και 5ης Γενιάς, ανάπτυξη ολόκληρης Μοίρας μαχητικών αεροσκαφών των ΗΠΑ σε άλλη βάση και συγκεκριμένα στην αεροπορική βάση της Σούδας, καθώς και εκτέλεση εκπαιδευτικών πυρών από μαχητικά αεροσκάφη F-35 στην περιοχή ευθύνης της US European Command (USEUCOM).

Ήταν ακόμα μία ελληνοαμερικανική άσκηση που σφόδρα ενόχλησε τους Τούρκους, όταν τα ελληνικά και τα αμερικανικά αεροσκάφη πετούσαν φτερό με φτερό στο Αιγαίο. Μια άσκηση που δεν άφησε ασυγκίνητο και τον αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας αντιπτέραρχο (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά που «κατέβηκε» στη Σούδα, φόρεσε την αντι-G στολή του και συμμετείχε σε εκπαιδευτική πτήση εναέριας μάχης 2 F-16 Block 52+ εναντίον 2 F-35. Σημαντική εμπειρία, έλεγαν οι επιτελείς του ΓΕΑ.

Η Συνεκπαίδευση ήταν τύπου LIVEX (Live Exercise) και αποσκοπούσε στην εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε προωθημένα διακλαδικά επιχειρησιακά σενάρια κλιμακούμενης έντασης και πολυπλοκότητας σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής, για την επαύξηση της μαχητικής ικανότητας και την βελτίωση του επιπέδου διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και ΗΠΑ.

Από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην άσκηση συμμετείχαν μαχητικά αεροσκάφη F-16, Mirage-2000/5 και F-4 (Φάντομ), τα οποία πραγματοποίησαν συνολικά 121 εξόδους, στοιχεία αεροπορικής υποστήριξης με τερματική καθοδήγηση πυρών (Joint Tactical Air Controller – JTAC), καθώς και η φρεγάτα (Φ/Γ) ΕΛΛΗ και το ταχύ περιπολικό κατευθυνόμενών βλημάτων (ΤΠΚ) ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ. Από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ συμμετείχαν μαχητικά αεροσκάφη F-15 και F-35, τα οποία πραγματοποίησαν συνολικά 243 εξόδους.

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου