Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

Brain gain: «Μέντορες» για να γυρίσει η γενιά της κρίσης

 Παρασκευή, 29 Ιουλίου, 2022

«Ελάτε στην Ελλάδα».  Γιατί;  Γιατί να έρθουν;  Αυτό πρέπει να απαντήσουν οι ιθύνοντες (πολιτικοί) και αρχηγοί και αρχηγίσκοι που έχουν την κουτάλα.  Να κάνουν τι;  Για τα χρήματα;  Τις υπηρεσίες;  Την χρονικά ΟΚ διεκπεραίωση εγγράφων;  Για την Παραπαιδεία; Την επιχειρηματικότητα και τις απλοποιημένες διαδικασίες;  Τους τεράστιους φόρους;  Δεν φταίει η Ελλάδα, προς Θεού, είμαστε Έλληνες και εργαζόμαστε για κάθε τι το Ελληνικό.  Αλλά, αυτοί «οι τύποι», «οι τεμπέληδες» πολιτικοί και συν αυτώ που κοιτάζουν τον εαυτούλη τους και τους δικούς τους.  Ανοίξτε τα σύνορα και δώστε ευκαιρίες να επιστρέψουμε στην Ελλάδα.  Σταματήστε να μας λέτε «απόδημους» = νεκρούς.  Όταν μας χρειάζεστε είμαστε καλοί!  Δημιουργήστε ενδιαφέροντα για να επαναπατριστούν τα μυαλά που διαπρέπουν.  

paneliakos.com

Πρωτοβουλίες για τον επαγγελματικό επαναπατρισμό των brain drainers

Brain gain: «Μέντορες» για να γυρίσει η γενιά της κρίσης

Τη σφαιρική ενημέρωση των Ελλήνων της διασποράς για όσα γίνονται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, με σκοπό να πεισθούν –κάποιοι εξ αυτών– να επιστρέψουν στην Ελλάδα, έχει αναλάβει η πρωτοβουλία «Brain ReGain – Ελληνισμός εν Δράσει» που εδώ και αρκετό καιρό δουλεύει συστηματικά ώστε να συγκεντρώσει όλα εκείνα τα στοιχεία που αξίζει να παρουσιαστούν στους Ελληνες που ζουν εκτός Ελλάδος, ώστε να διαπιστώσουν και οι ίδιοι πως η Ελλάδα που άφησαν πολλοί εξ αυτών την περασμένη δεκαετία της κρίσης, έχει αλλάξει και μπορούν να σκεφτούν με άλλους όρους τον επαναπατρισμό τους. Το «BrainReGain – Ελληνισμός εν Δράσει» αποτελεί μια μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πρωτοβουλία της κοινωνίας των πολιτών, στην οποία συναντιούνται 35 κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις, 65 ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων και 100.000 Ελληνες της διασποράς. Υπό τη σκέπη του «Ελληνισμού εν Δράσει» είναι το GreeceCountry Highlights, που εκτός απροόπτου αναμένεται σήμερα, έπειτα από πολλούς μήνες συστηματικής δουλειάς, να παρουσιάσει οργανωμένα στους Ελληνες της διασποράς τους λόγους για τους οποίους πρέπει να σκεφτούν την επιστροφή τους, με όλες τις αλλαγές στο ελληνικό ρυθμιστικό, νομοθετικό και επενδυτικό πλαίσιο. Συγκεκριμένα θα παρουσιάσει: α) Δείκτες ανάπτυξης οικονομικού κλίματος, β) κίνητρα επαναπατρισμού για τους Ελληνες του εξωτερικού, γ) εργαλεία ενίσχυσης επιχειρηματικότητας, δ) μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του κράτους και ε) πολιτικές για τη στήριξη της οικογένειας και για μια καλή ζωή στην Ελλάδα. Βασικός στόχος είναι να πείσει μέρος της διασποράς πως η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει αλλάξει και η απόφαση πιθανής επιστροφής δεν θα βασίζεται μόνο στον νόστο αλλά και στην ύπαρξη ενός περιβάλλοντος που αλλάζει προς το καλύτερο. Κεντρικός στόχος είναι να αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία, η οποία όχι μόνο θα μετατρέψει το brain drain σε brain gain, αλλά θα καταστήσει την Ελλάδα πόλο έλξης επιστημόνων και από άλλες χώρες.

Στόχος του «Brain ReGain – Ελληνισμός εν Δράσει» είναι να παρουσιάσει στους Ελληνες της διασποράς τους λόγους για τους οποίους πρέπει να σκεφθούν την επιστροφή τους.

Πλατφόρμα ενημέρωσης

Το «BrainReGain – Ελληνισμός εν Δράσει» επιδιώκει, μεταξύ άλλων, τη συντονισμένη συνεργασία με όλους τους παραγωγικούς φορείς του τόπου με στόχο τη δημιουργία των συνθηκών αυτών που θα οδηγήσουν στην επιστροφή των brain drainers στην Ελλάδα. Σε αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί την πλατφόρμα JOBS in Greece, η οποία παρέχει υπηρεσίες mentoring από ανώτατα στελέχη των επιχειρήσεων-μελών της πρωτοβουλίας. Η υπηρεσία BrainReGain Mentoring, μέσα από την απευθείας επικοινωνία των Ελλήνων του εξωτερικού με τους μέντορες της πρωτοβουλίας, επιχειρεί να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες που θα διευκολύνουν τον επαναπατρισμό τους, καθώς οι μέντορες αναλαμβάνουν το καθοριστικό έργο της καθοδήγησης των Ελλήνων του εξωτερικού και αναδεικνύουν τις δυνατότητες της χώρας και τις προοπτικές που ανοίγονται για τον επαναπατρισμό των στελεχών. Μέσα από την άμεση προσωπική επαφή με τα στελέχη του εξωτερικού οι μέντορες τους ενημερώνουν σχετικά με τις εξελίξεις στο ελληνικό επιχειρηματικό πεδίο, βοηθούν στη δικτύωση των στελεχών με την αγορά, αναλαμβάνουν να τους καθοδηγήσουν κατά την αναζήτηση και διαχείριση των ευκαιριών που προκύπτουν και τους υποστηρίζουν κατά την επάνοδο στην Ελλάδα. Τα στοιχεία καταδεικνύουν την ανάγκη των Ελλήνων του εξωτερικού για συστηματική καθοδήγηση και υποστήριξη από καταξιωμένους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, εν μέσω πανδημίας κατατέθηκαν 529 αιτήσεις για υποστήριξη, 62 ανατέθηκαν σε μέντορα και 7 επέστρεψαν. Η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα σε Ελληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό να ενημερωθούν για τις θέσεις εργασίας ελληνικών επιχειρήσεων και να επιδιώξουν τη συνέχιση της καριέρας τους στην Ελλάδα, υποβάλλοντας το βιογραφικό τους. Η πλατφόρμα καλύπτει όλους τους κλάδους της οικονομίας και παρέχεται δωρεάν τόσο στις ελληνικές εταιρείες όσο και στους ενδιαφερόμενους Ελληνες επαγγελματίες και επιστήμονες του εξωτερικού. Οι εταιρείες αναρτούν θέσεις εργασίας, οι οποίες όλες προωθούνται μέσω των σελίδων της πρωτοβουλίας σε LinkedIn και Facebook.

«Θα επέστρεφα πίσω αν…»

Ο «Ελληνισμός εν Δράσει» έχει πραγματοποιήσει έρευνες για να καταγράψει προθέσεις. Το 31% δηλώνει πως επιθυμεί να επιστρέψει άμεσα ή εντός του επόμενου έτους, ενώ το 52% επιθυμεί να εργαστεί σε μεγάλη πολυεθνική ή ελληνική εταιρεία. Εντυπωσιακό είναι πως το 72% δηλώνει πως θα δεχόταν μείωση μισθού από 10% έως 30% για να επιστρέψει στην Ελλάδα. Οσον αφορά τις επιχειρήσεις, το 83% σχεδιάζει να προχωρήσει σε προσλήψεις τους επόμενους 12 μήνες, το 73% ενδιαφέρεται να προσλάβει Ελληνες εξωτερικού, ενώ το 51% είναι διατεθειμένο να προσφέρει ειδικά κίνητρα επαναπατρισμού. Την πρωτοβουλία του «Ελληνισμού εν Δράσει» στηρίζει και ο πρωθυπουργός, ο οποίος προλογίζει την αναλυτική παρουσίαση της μη κυβερνητικής οργάνωσης. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζει την αντιστροφή του brain drain ως «επιλογή που ταυτίζεται με την εθνική προτεραιότητα να αυξηθούν οι επενδύσεις, να ιδρυθούν νέες θέσεις απασχόλησης και να αξιοποιηθούν τα ταλέντα της νεολαίας μας». Αναφέρεται ακόμη στους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης που αποτυπώνονται σε συγκεκριμένες δράσεις του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» και δημιουργούν «έναν οδικό χάρτη για την επόμενη δεκαετία», τονίζοντας πως το κράτος σε αυτή την κεντρική του προσπάθεια χρειάζεται στο πλευρό του και την κοινωνία των πολιτών, και πρωτοβουλίες «όπως το “BrainReGain – Ελληνισμός εν Δράσει” είναι αξιέπαινες» και «αξίζουν τη συμπαράσταση της πολιτείας».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου