Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Τουρκία: Συμφωνία Ουκρανίας – Ρωσίας για τα σιτηρά

Παρασκευή, 22-7-22

Η συμφωνία που θα απελευθερώσει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, μετά από μήνες αγωνίας και αυξημένου κινδύνου επισιτιστικής κρίσης, θα υπογραφεί την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία του Τούρκου προέδρου και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες

Τουρκία: Συμφωνία Ουκρανίας – Ρωσίας για τα σιτηρά | tovima.gr

Αξιωματούχοι της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Τουρκίας θα συναντηθούν την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη, για να υπογράψουν μια συμφωνία που προτάθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη. με στόχο να απελευθερωθούν οι εξαγωγές σιτηρών από τα πολιορκημένα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Αυτό ανακοίνωσε την Πέμπτη το γραφείο του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παρόντες στην τελετή για την υπογραφή της συνθήκης θα είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες – ο οποίος νωρίτερα ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και ο Τούρκος πρόεδρος. Η συμφωνία θα υπογραφεί στα γραφεία του παλατιού Ντολμαμπαχτσέ στις 16:30 ώρα Ελλάδας, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επιχειρησιακό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη

Όπως αναφέρει η Daily Sabah, την περασμένη Πέμπτη η Άγκυρα δήλωσε ότι υπάρχει συναίνεση σχετικά με τη δημιουργία ενός επιχειρησιακού κέντρου στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο θα παρακολουθεί την υλοποίηση ενός πιθανού θαλάσσιου διαδρόμου στη Μαύρη Θάλασσα για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών σιταριού, ενώ η Ρωσία εξάγει επίσης λιπάσματα και η Ουκρανία καλαμπόκι και ηλιέλαιο. Ωστόσο, οι ουκρανικές μεταφορές σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας έχουν σταματήσει από την εισβολή της Ρωσίας, με περίπου 20 εκατομμύρια τόνους σιτηρών να έχουν «κολλήσει» στα λιμάνια και την ενδοχώρα της Ουκρανίας.

Για μια συμφωνία «κρίσιμη για την παγκόσμια ασφάλεια των σιτηρών» έκανε λόγο ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος και σύμβουλος του Ερντογάν.

Γκουτέρες και Τσαβούσογλου

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού, Αντόνιο Γκουέρες, θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη. «Η κατάσταση παραμένει λίγο ρευστή, οπότε δεν μπορώ να πω πότε θα υπογραφεί κάτι», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Farhan Haq, στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη. «Δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί», πρόσθεσε. 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας και ότι οι συνομιλίες πηγαίνουν καλά. Η Άγκυρα δήλωσε ότι επιτεύχθηκε μια γενική συμφωνία για ένα σχέδιο υπό την ηγεσία του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα και ότι θέλει να το θέσει γραπτώς αυτή την εβδομάδα.

Το σχέδιο

Πριν από τις συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας, διπλωμάτες ανέφεραν ότι οι λεπτομέρειες του σχεδίου όριζαν ότι ουκρανικά πλοία θα καθοδηγούσαν τα πλοία μεταφοράς σιτηρών μέσα και έξω από τα ναρκοθετημένα ύδατα των λιμένων, με τη Ρωσία να συμφωνεί σε εκεχειρία κατά τη διάρκεια της μεταφοράς των φορτίων και την Τουρκία -με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών – να επιθεωρεί τα πλοία για να διασκεδάσει τους ρωσικούς φόβους για λαθρεμπόριο όπλων.

Τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία εργάζονται εδώ και δύο μήνες για τη μεσολάβηση μιας συμφωνίας-«πακέτο», όπως την αποκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, για την επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα και τη διευκόλυνση των ρωσικών αποστολών σιτηρών και λιπασμάτων.

Οι υποδομές

«Οι συνομιλίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας. Περιμένουμε νέα στο τέλος της», δήλωσε την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας Taras Vysotskiy, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία θα μπορούσε ενδεχομένως να επανεκκινήσει γρήγορα τις εξαγωγές.

«Η πλειονότητα των υποδομών των λιμανιών της ευρύτερης Οδησσού – είναι τρία – παραμένει, οπότε (η επανέναρξη των εξαγωγών) είναι ζήτημα μερικών εβδομάδων σε περίπτωση που υπάρξουν οι κατάλληλες εγγυήσεις ασφαλείας», δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση.

Μία ημέρα μετά τις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης την περασμένη εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να διευκολύνουν τις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων, διαβεβαιώνοντας τράπεζες, ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες ότι οι συναλλαγές αυτές δεν θα παραβιάσουν τις κυρώσεις της Ουάσινγκτον κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Πηγή: ΟΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου