Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

Κορωνοϊός: Η νέα υποπαραλλαγή JN.1 προκαλεί «ιικό τυφώνα» στα νοσοκομεία στις ΗΠΑ

 Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου, 2023

Ασημίνα Αγγελίνη

Η JN.1 παρουσιάζεται στο 15-20% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ και μπορεί να «ξεγελά» ο ανοσοποιητικό σύστημα, προειδοποιεί το Κέντρο Ελέγχου και και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) - Ποια είναι τα συμπτώματα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το των ΗΠΑ καθώς μία νέα υποπαραλλαγή της νόσου Covid έχει την ικανότητα να μπορεί να «αποφύγει» το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, την περίοδο που διανύουμε, ένας
 «ιικός τυφώνας» πλήττει τις ΗΠΑ με την υποπαραλλαγή «JN.1» του κορωνοϊού να αντιπροσωπεύει, μέχρι στιγμής, το 15-20% των κρουσμάτων στη χώρα, την ώρα που οι νοσηλείες αυξάνονται ραγδαία.

 Όπως προειδοποιούν οι αξιωματούχοι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (CDC), τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι η νέα υποπαραλλαγή της Covid «JN.1» θεωρείται η καλύτερη στο «να ξεφεύγει από το ανοσοποιητικό σύστημα».

Δημοσίευμα της εφημερίδας «Daily Express», επικαλούμενο τους Αμερικανούς εμπειρογνώμονες υποστηρίζε ότι η σχετική υποπαραλλαγή της νόσου Covid θεωρείται ότι είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο στέλεχος στις ΗΠΑ και μπορεί να παρακάμπτει με τον καλύτερο τρόπο το ανοσοποιητικό σε σχέση με τις άλλες.

Η προειδοποίηση του αμερικανικού
CDC έρχεται αφότου η νέα υποπαραλλαγή JN.1 της Covid χαρακτηρίστηκε πρόσφατα ως μία υποπαραλλαγή ενδιαφέροντος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η σχετική υποπαραλλαγή σχετίζεται στενά με την BA.2.86 της, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2022 και διαθέτει περισσότερες από 30 μεταλλάξεις σε σύγκριση με την XBB.1.5 (Κράκεν), την κυρίαρχη παραλλαγή για τoυς περισσότερους μήνες του τρέχοντος έτους.

 Ωστόσο, η υποπαραλλαή JN.1 προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους ειδικούς, επειδή διαθέτει περισσότερες από τρεις δωδεκάδες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνική ακίδα του ιού σε σύγκριση με την XBB.1.5.

Γιατί είναι αυτό πρόβλημα;

Η νόσος
Covid εισβάλλει στα κύτταρά μας μέσω της πρωτεΐνιικής ακίδας (το εξωτερικό μέρος του ιού που αναγνωρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα).  
Κατά συνέπεια, όσο περισσότερες μεταλλάξεις υπάρχουν στην πρωτεΐνική ακίδα του ιού, τόσο πιο πιθανό είναι η υποπαραλλαγή να αποφύγει την ανοσοαπόκριση.

Για τους Αμερικανούς επιστήμονες, η νέα υποπαραλλαγή είναι ένα άμεσο παρακλάδι της BA.2.86, γνωστή και ως «Pirola», από την οποία νόσησαν πολλοί Αμερικανοί φέτος το καλοκαίρι.

Όλες οι κυρίαρχες υποπαραλλαγές της
Covid που κυκλοφορούν τους τελευταίους μήνες στις ΗΠΑ είναι απόγονοι της «Omicron», που ξεκίνησε στο τέλος του 2021, γράφει το σχετικό δημοσίευμα.

Ωστόσο, ορισμένοι γιατροί εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους για τη νέα υποπαραλλαγή
 JN.1 υπό το φόβο ότι θα μπορούσε να προκαλέσει έξαρση της Covid καθώς οι ΗΠΑ εισέρχονται στη χειμερινή περίοδο και αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα ιού του αναπνευστικού.

Η υποπαραλλαγή JN.1 ετοπίστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2023, ανήκει στην οικογένεια της Omicron κι έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 12 χώρες μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, όπως επισημαίνει το CDC.

Δεν είναι σαφές εάν η υποπαραλλαγή
JN.1 προκαλεί συμπτώματα διαφορετικά από άλλες υποπαραλλαγές, σύμφωνα με το CDC, αλλά τα συμπτώματά της φαίνεται να είναι παρόμοια με αυτά που προκαλούνται από άλλα στελέχη.

Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων,
 πονόλαιμο, καταρροή, βήχα, κόπωση, πονοκέφαλο, μυαλγία, πυρετό ή ρίγη και ανοσμία.

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ενός ατόμου εξαρτάται συνήθως από την γενική κατάσταση της υγείας του: αν έχει, δηλαδή, υποκείμενα νοσήματα και πόσο ισχυρό είναι το ανοσοποιητικό του.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου