Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023

Η έλλειψη εργατών γης φέρνει πονοκέφαλο στους παραγωγούς της Ηλείας

Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023

Σύμφωνα με τα όσα επεσήμαναν ο πρόεδρος του Αγροτικού συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Τραγανού «Δίας», Δημήτρης Τσάκωνας καθώς και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Φράουλας «Αέλια», Δημήτρης Μενύχτας, μέχρι στιγμής το σοβαρό ζήτημα της έλλειψης εργατών γης δεν έχει επιλυθεί καθώς ακόμα και όσοι φτάνουν στην Ηλεία, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της αγροτικής παραγωγής.

Αιτήσεις μετακλήσεων για εργάτες γης από τρίτες χώρες, οι οποίες όμως έχουν «παγώσει» εξαιτίας της γραφειοκρατίας, έχουν υποβάλλει οι παραγωγοί της Ηλείας, αναμένοντας προσωπικό, για να καταφέρουν να τα βγάλουν πέρα στην φετινή παραγωγή.

Το βασικό πρόβλημα που μεταφέρουν στην εφ. Πατρίς, οι αγρότες των οποίων οι αιτήσεις μέχρι σήμερα δεν έχουν ευδοκιμήσει, είναι ότι αφενός μεν η παραγωγή θα πάει πολύ πίσω με αποτέλεσμα προϊόντα που είναι έτοιμα για συγκομιδή να μείνουν μέσα στο χωράφι και αφετέρου οι ίδιοι έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμα ένα τεράστιο έξοδο στον προϋπολογισμό τους, καθώς έχουν ήδη προχωρήσει είτε στην δημιουργία εγκαταστάσεων για την διαμονή των εργατών γης, είτε έχουν μισθώσει και προπληρώσει ακίνητα στα οποία θα φιλοξενηθούν οι εργάτες.

Η δημιουργία ανάλογων δομών για την φιλοξενία των εργατών που θα έρθουν από τρίτες χώρες, ήταν βασική προϋπόθεση άλλωστε, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου και για να προχωρήσει ένας εργοδότης στην υποβολή αιτήσεως θα έπρεπε να υποβάλει σε αυτήν και το δικαιολογητικό απόδειξης που πιστοποιεί ότι υπάρχει η δομή φιλοξενίας. Σύμφωνα με τα όσα επεσήμαναν ο πρόεδρος του Αγροτικού συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Τραγανού «Δίας», Δημήτρης Τσάκωνας καθώς και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Φράουλας «Αέλια», Δημήτρης Μενύχτας, μέχρι στιγμής το σοβαρό ζήτημα της έλλειψης εργατών γης δεν έχει επιλυθεί καθώς ακόμα και όσοι φτάνουν στην Ηλεία, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της αγροτικής παραγωγής. Ειδικά στα εσπεριδοειδή, όπως το πορτοκάλι, που συγκομίζεται, οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, κάνοντας ανέλπιδες προσπάθειες να «σώσουν» την παραγωγή τους.

Παράλληλα αγρότες επισημαίνουν δε ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, καθώς οι λιγοστοί ξένοι εργάτες που έχουν απομείνει ζητούν μεγαλύτερα μεροκάματα τη στιγμή που εγχώριοι – ντόπιοι εργάτες έχουν σταματήσει να δουλεύουν στην ύπαιθρο.

Δημήτρης Μενύχτας, πρόεδρος Α.Σ. Αέλια

«Δεν λειτουργούν σωστά οι μετακλήσεις, όσοι έρχονται είναι λίγοι

«Από τον Μάρτιο μήνα έχουμε κάνει τις αιτήσεις για μετακλήσεις, παραλάβαμε τους φακέλους, στείλαμε τα χαρτιά στην αντίστοιχη Πρεσβεία αλλά δεν έχει έρθει κανένας ακόμα εργάτης από τις χώρες που έχουμε ζητήσει. Δυστυχώς δεν λειτουργούν σωστά οι μετακλήσεις των εργατών γης καθώς ακόμα και αυτοί που έρχονται είναι πάρα πολύ λίγοι και δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του κάθε παραγωγού. Καθυστερεί αρκετά η διαδικασία και είναι ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί».

Δημήτρης Τσάκωνας πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Τραγανού «Δίας»

«Έχουμε προπληρώσει ακίνητα για εργάτες που δεν έχουν έρθει»

«Από το Φεβρουάριο μήνα που έχουμε κάνει αιτήσεις και έχουμε καταθέσει όλα τα δικαιολογητικά στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας οι φάκελοι παραμένουν απείραχτοι δεν έχουν ανοιχθεί και αυτό έχει δημιουργήσει το πρόβλημα της μεγάλης καθυστέρησης μετακλήσεων. Δεν υπάρχουν εργάτες για να μαζευτεί το πορτοκάλι, υπάρχει κίνδυνος να μείνουν αμάζευτες καλλιέργειες και εκτός αυτού το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι κάποιοι έχουμε προπληρώσει μισθωτήρια ακινήτων τους τελευταίους εννέα μήνες για τα σπίτια των εργατών που δεν έχουν έρθει.

Πάρα πολλοί παραγωγοί από την ευρύτερη περιοχή του Τραγανού έχουν προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία ωστόσο μέχρι σήμερα η όλη κατάσταση έχει παγώσει και δεν μπορούμε όχι μόνο να μαζέψουμε το προϊόν μας αλλά και να συντηρήσουμε τα οικονομικά μας αφού για μισθωτήρια ακινήτων έχουμε δώσει και το ποσό των χιλίων ευρώ κάποιοι».

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου