Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Ο Τζέιμι Ντάιμον φοβάται νέα ύφεση

 Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Προειδοποίηση, σε ιδιαίτερα δραματικούς τόνους, για μια νέα περίοδο ύφεσης, απηύθυνε κατά την παρουσία του σε συνέδριο των «New York Times» στην Γουόλ Στριτ, ο ομογενής διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον (Jamie Dimon).

Ειδικότερα, ο κ. Ντάιμον, ο οποίος κατά καιρούς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, συνεκτιμώντας μια σειρά από τραπεζοπιστωτικά, κοινωνικά και γεωπολιτικά γεγονότα, τεκμηρίωσε τον προβληματισμό του εστιάζοντας σε μια νέα επικείμενη αύξηση των επιτοκίων, η οποία θεωρεί ότι θα αποτελέσει φυσικό επόμενο για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve).

«Πολλά πράγματα εκεί έξω είναι επικίνδυνα και πληθωριστικά, να είστε προετοιμασμένοι. Τα επιτόκια μπορεί να ανέβουν και αυτό ενδέχεται να οδηγήσει στην ύφεση», ήταν η στοχευμένη αναφορά του Τζέιμι Ντάιμον, ο οποίος εκτίμησε πως η Οικονομία «δεν είναι προετοιμασμένη γι’ αυτό που έρχεται».

«Είμαι ανήσυχος για την Οικονομία. Η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ είναι ανθεκτική, αλλά ο πληθωρισμός προκαλεί προβλήματα στους ανθρώπους. Η Οικονομία δεν είναι έτοιμη για επιτόκια της τάξεως του 7%», τόνισε στη συνέχεια.

Ηδη, κατά το παρελθόν, ο ομογενής διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Chase είχε προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει το πακέτο κοινωνικών και οικονομικών παροχών την περίοδο της πανδημίας, όπως τα επιδόματα έκτακτης βοήθειας (Stimulus Checks), σε συνδυασμό, πλέον, με μια σειρά από γεγονότα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά, εσχάτως, και η σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας.

«Τα επιδόματα που δόθηκαν την περίοδο των περιορισμών του κορωνοϊού και η ποσοτική χαλάρωση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχουν περάσει ‘ναρκωτικά’ στο σύστημά μας και έχουν προκαλέσει ένα οικονομικό ‘σάκχαρο’. Θεωρώ επίσης ότι η ποσοτική χαλάρωση και σύσφιξη σε συνδυασμό με αυτά τα γεωπολιτικά ζητήματα, δαγκώνουν», ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτησή του.

Αλλωστε, σε προηγούμενες συνεντεύξεις, ο Τζέιμι Ντάιμον έχει δηλώσει ότι η Federal Reserve ενδεχομένως δεν έχει ολοκληρώσει τον επιθετικό προγραμματισμό αύξησης των επιτοκίων στον αγώνα ενάντια στον υψηλό πληθωρισμό, και ότι είναι πιθανό να φτάσει στο 7%, που θα ισοδυναμεί με νέα αύξηση της τάξεως του 1,5%.

Παράλληλα, ο Ντάιμον υπογράμμισε ότι αυτή μπορεί να είναι «η πιο επικίνδυνη περίοδος που έχει δει ο κόσμος εδώ και δεκαετίες» και ότι οι πόλεμοι στην Ουκρανία, το Ισραήλ και τη Γάζα μπορεί να έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις στην Ενέργεια και την προσφορά τροφίμων, το εμπόριο και τις γεωπολιτικές σχέσεις. Μπορεί ακόμα, είπε, να οδηγήσει σε απειλή πυρηνικής επίθεσης.

Τέλος, κατέληξε πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι θα έχουν «τον καλύτερο Στρατό στον Κόσμο, χωρίς ανταγωνισμό» και πως δεν θα ήθελε, μετά από 50 χρόνια ένα ιστορικό βιβλίο να αναφέρει ότι η Δύση ηττήθηκε.

Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου