Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

Εκδήλωση του Κύκλου Ελλήνων Ακαδημαϊκών Βοστώνης

Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου, 2023

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Οργανισμός «Κύκλος Ελλήνων Ακαδημαϊκών Βοστώνης», διοργανώνει ενδιαφέρουσα διάλεξη με τον επίτιμο καθηγητή των Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών Σταύρο Θωμαδάκη, την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, από τις 11 π.μ. μέχρι τη 1 μ.μ. Η εκδήλωση θα γίνει ηλεκτρονικώς εξ’ αποστάσεως με Zoom.

Ο καθηγητής κ. Θωμαδάκης, θα διαπραγματευθεί το θέμα: «Ο Αριστοτέλης, το Χρήμα και η Ηθική της Κοινότητας: Υπάρχουν Στοιχεία Σύγχρονου Προβληματισμού;».

Παρακάτω παραθέτουμε μερικές ενότητες από το θέμα το οποίο θα αναπτύξει ο κ. Θωμαδάκης: «Δύο σπουδαία έργα του Αριστοτέλη συμπυκνώνουν τη φιλοσοφική του κληρονομιά για τη μελέτη των κοινωνιών: Τα Ηθικά Νικομάχεια και τα Πολιτικά. Σε αυτά ο Αριστοτέλης επιχειρεί μία ανάλυση για την ηθική υπόσταση του χρήματος και τον θεμελιακό του ρόλο στην κοινωνική εξέλιξη. Ο ορισμός της Ηθικής στον Αριστοτέλη δεν εδράζεται στη σχέση του ανθρώπου με τους θεούς αλλά με τους συνανθρώπους και τη δομημένη κοινότητα στην οποία συμβιώνουν, την Ελληνική ‘Πόλη’. Η θεωρητική του σύλληψη για την άριστη κοινότητα χρησιμοποιεί ως υπόδειγμα τη Δημοκρατική Κλασσική Αθήνα, μία κοινότητα ελεύθερων, ίσων πολιτών με διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά και ικανότητες.

Ο Αριστοτέλης καταλήγει με μία διάσημη αμφιταλάντευση για τον ρόλο του χρήματος στην εξέλιξη της κοινωνίας. Επιχειρηματολογεί ότι είναι μία σπουδαία εφεύρεση, ένα ‘μέσο’ ικανό να παραγάγει μεγάλες ωφέλειες σε ανθρώπους και κοινότητες. Διαβλέπει στις δυνατότητες που διανοίγει η χρήση του χρήματος ισχυρά τεκμήρια ‘δικαιοσύνης’. Ωστόσο, αναγνωρίζει επίσης (κυρίως στα Πολιτικά) τα αρνητικά αποτελέσματα της μετάλλαξης του χρήματος από ‘μέσον’ σε ‘τέλος’. Τότε οι δρόμοι του χρήματος και της δικαιοσύνης χωρίζουν. Πιθανότατα αυτό το σκεπτικό τον οδηγεί σε μία πρόταση που φαίνεται να περιορίζει το ρόλο του χρήματος ως ‘τέλους’: την απαξία της τοκογλυφίας και της αφύσικης και παράλογης (κατά τον Αριστοτέλη) έννοιας του τόκου, ότι δηλαδή το χρήμα γεννά χρήμα. Ενα προσεκτικότερο διάβασμα ωστόσο μαρτυρά ότι και οι δύο στάσεις απέναντι στο χρήμα ενοποιούνται αν ανατρέξουμε στο ηθικό θεμέλιο του σκεπτικού του φιλοσόφου που είναι η συνοχή της Πόλεως.

Αν αναγνωρίσουμε στο χρήμα μία από τις διαρκέστερες κοινωνικές επινοήσεις του ανθρώπου που διαπερνούν την κοινωνική ύπαρξη επί αιώνες, αναγνωρίζουμε και πολλαπλά στοιχεία νεωτερικότητας στη σκέψη που μας παρέδωσε ο Αριστοτέλης σε θέματα ισότητας και δικαιοσύνης πριν από 25 αιώνες».

Για καθηγητή κ. Θωμαδάκη

Ο κ. Σταύρος B. Θωμαδάκης είναι Ομότιμος Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Επιστήμης του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Χρηματοοικονομικής και Εφαρμοσμένης Οικονομικής του ίδιου Τμήματος.

Η διδασκαλία του περιλαμβάνει τα μεταπτυχιακά μαθήματα «Χρηματοοικονομική Ανάλυση», «Μικροοικονομική Τραπεζική», «Θεσμοί και Ρύθμιση των Αγορών Κεφαλαίου».

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εκτείνονται σε θέματα ρύθμισης των αγορών με σκοπό την αποτελεσματικότητα και τη σταθερότητα, ανάπτυξης διεθνών προτύπων και υποδομών για την διακυβέρνηση των αγορών, εταιρικής διακυβέρνησης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ιστορίας των κρίσεων και των θεσμικών διαρρυθμίσεων στις αγορές κεφαλαίου, τραπεζικής ανάλυσης και εποπτείας.

Εκτός από τα πανεπιστημιακά του καθήκοντα έχει μακρά θητεία ως δημόσιος λειτουργός σε εθνικούς και υπερεθνικούς οργανισμούς με κυριότερες την προεδρία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά την περίοδο συγκρότησης του θεσμού 1996-2004 και την προεδρία της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Επιτροπής της IOSCO (Διεθνούς Οργανισμού Εποπτικών Αρχών της Κεφαλαιαγοράς). Κατέλαβε επίσης τη θέση του πρώτου προέδρου του Public Interest Oversight Board που δημιουργήθηκε το 2005 υπό την αιγίδα των οργανισμών IOSCO, Basel Committee, European Commission, World Bank και IFAC για την εποπτεία των διεθνών προτύπων ελέγχου, εκπαίδευσης και δεοντολογίας των ορκωτών ελεγκτών.

Σήμερα είναι πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μέλος της Ανώτερης Συμβουλευτικής Επιτροπής της ESMA (Ευρωπαϊκής Αρχής Εποπτείας των Αγορών Κεφαλαίου) και μέλος του Ελληνικού Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησης.

Ο Κύκλος Ελλήνων Ακαδημαϊκών

Ο «Κύκλος Ελλήνων Ακαδημαϊκών Βοστώνης» ιδρύθηκε το Σάββατο 25 Ιανουαρίου του 2014 στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο όπου έγινε και η πρώτη συνεδρίαση. Πρόεδρός του σήμερα είναι ο καθηγητής του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης γνωστό ως ΜΙΤ, κ. Γρηγόρης Στεφανόπουλος. Διοργανώνει ομιλίες και εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, με επιφανείς ομιλητές όπως και εν προκειμένω με τον κ. Σταύρο Θωμαδάκη.

Ο πρόεδρος του “Κύκλου Ελλήνων Ακαδημαϊκών”, καθηγητής του ΜΙΤ, κ. Γρηγόρης Στεφανόπουλος. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ

Σκοπός της ίδρυσής του «Κύκλου Ελλήνων Ακαδημαϊκών» ήταν να οργανωθεί και να διασυνδεθεί το σημαντικό Ακαδημαϊκό δυναμικό που έχει άμεση η έμμεση σχέση με τον Ελληνισμό. Συμμετέχουν αρκετοί Ελληνες ακαδημαϊκοί της περιοχής Βοστώνης, και απευθύνεται σε καθηγητές και ακαδημαϊκούς, οι οποίοι ήδη διδάσκουν ή είναι συμβεβλημένοι με πανεπιστήμια.

Ανάμεσα στους σκοπούς του Κύκλου είναι:

Να φέρει μαζί τα μέλη του σε κοινωνικές και, το σημαντικότερο, πνευματικές εκδηλώσεις, έτσι ώστε να αλληλογνωριστούν σε κατατοπιστικές, ενδιαφέρουσες, και κοινωνικά ευχάριστες εκδηλώσεις.

Να διευκολύνει και να προάγει τη συζήτηση και κατανόηση θεμάτων τρέχοντος ενδιαφέροντος μέσω διοργανώσεως διαλέξεων και συζητήσεων.

Να καθιερώσει υποτροφίες που να αναγνωρίζουν την αριστεία σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές που έχουν δεσμούς με τον Ελληνισμό και να οργανώσει τη συγκέντρωση κεφαλαίων για τον σκοπό αυτό.

Να δικτυωθεί με Ελληνες προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές στην Ελλάδα και τη Διασπορά, και να παρέχει συμβουλές, βοήθεια και καθοδήγηση.

Να αλληλοεπιδράσει και να συνεργαστεί με οργανώσεις που έχουν παρεμφερή ενδιαφέροντα για τον Ελληνισμό.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου