Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

ΗΠΑ: Πράσινο φως για πώληση 35 ελικοπτέρων Black Hawk στην Ελλάδα

Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου, 2023

Η πιθανή συμφωνία θα περιλαμβάνει πολεμικό εξοπλισμό ύψους 1,95 δισ. δολαρίων

Στρατιωτικό ελικόπτερο Black Hawk UH-60 / Shutterstock (Φωτογραφία αρχείου)

Την πιθανή πώληση 35 ελικοπτέρων Black Ηawk καθώς και συναφούς πολεμικού εξοπλισμού στην Ελλάδα, ύψους περίπου 1,95 δισ. δολαρίων, ενέκρινε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο, κύριος ανάδοχος θα είναι η Sikorsky, η οποία ανήκει στην Lockheed Martin.

Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια παρέδωσε την Παρασκευή την απαιτούμενη πιστοποίηση, ειδοποιώντας επίσημα το Κογκρέσο για την πιθανή πώληση.

Σύμφωνα με την επιστολή, η κυβέρνηση της Ελλάδας ζήτησε να αγοράσει τριάντα πέντε ελικόπτερα UH-60M Black Hawk.

Μεταξύ του σχετικού εξοπλισμού περιλαμβάνονται κινητήρες, συστήματα προειδοποίησης πυραύλων, συστήματα ασύρματης επικοινωνίας, καθώς και εξοπλισμός εκπαίδευσης αλλά και η εκπαίδευση του προσωπικού. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η κατασκευάστρια εταιρία θα παρέχουν μηχανική, τεχνική και υλικοτεχνική υποστήριξη.

Οπως σημειώνεται, «η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, βοηθώντας στη βελτίωση της ασφάλειας ενός νατοϊκού συμμάχου που είναι σημαντικός εταίρος για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη».

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι «η προτεινόμενη πώληση θα αντικαταστήσει τον τρέχοντα στόλο ελικοπτέρων πολλαπλών ρόλων της Ελλάδας με ένα πιο αξιόπιστο και αποδεδειγμένο σύστημα που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να διατηρήσει το κατάλληλο επίπεδο ετοιμότητας για τη διεξαγωγή συνδυασμένων επιχειρήσεων. Το ελικόπτερο UH-60M Black Hawk θα βελτιώσει την ικανότητα του Ελληνικού Στρατού να αναπτύσσει μαχητική ισχύ για την ασφάλεια των συνόρων της Ελλάδας, να αποτρέπει ενέργειες κατά των συμφερόντων της και, όταν απαιτείται, να ανταποκρίνεται με αξιόπιστη δύναμη. Η Ελλάδα δεν θα δυσκολευτεί να ενσωματώσει αυτόν τον εξοπλισμό στις Ενοπλες Δυνάμεις της».

Η προτεινόμενη πώληση του εξοπλισμού δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ο κύριος ανάδοχος της σύμβασης θα είναι η «Sikorsky», μια εταιρία που ανήκει στην «Lockheed Martin» και έχει την έδρα της στην πόλη Στράτφορντ στην πολιτεία του Κονέκτικατ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου