Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again.

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Τιμή και Δόξα στους Ήρωες και Ηρωίδες

Thank You to Philhellenes

Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2020

Καταγγελία - σοκ για σεξουαλικές παρενοχλήσεις στο σχολείο του Αγίου Δημητρίου Τζαμέικα


Παρασκευή, 7 Αυγούστου, 2020
Τα κτίρια των Γραφείων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης
Σύμφωνα με την αγωγή που κατέθεσε το δικηγορικό γραφείο του ομογενούς νομικού, Λάμπρου Λάμπρου (Lambros Lambrou - Lambrou Law Firm), στο στόχαστρο πέντε πρώην μαθητών του Αγίου Δημητρίου Τζαμέικα μπαίνει ο άλλοτε βοηθός διευθυντή -και γυμναστής στην ειδικότητα- Λώρενς Σβρτσεκ (Laurence Svrcek), για τον οποίο οι ισχυρισμοί των εναγόντων, όπως αναφέρθηκαν στον «Εθνικό Κήρυκα» από τον κ. Λάμπρου αλλά και όπως παρατίθενται στην αγωγή, είναι πραγματικός κόλαφος.
Παράλληλα, αποδέκτες της αγωγής είναι η Κοινότητα του Αγίου Δημητρίου Τζαμέικα, όπως επίσης και η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, που φέρονται να αδράνησαν ανεξήγητα, με δεδομένο πως υποστηρίζεται ότι οι περιγραφόμενες τάσεις του Σβρτσεκ ήταν, λίγο έως πολύ, «κοινό μυστικό».
Στη σχετική ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας, γίνεται λόγος για πρώην μαθητές από τρεις διαφορετικές δεκαετίες (τέλη '70 και '80 – '90) που επιβεβαίωσαν ότι έχουν βιώσει τις φερόμενες άρρωστες ορέξεις του συγκεκριμένου πρώην εκπαιδευτικού, ο οποίος σήμερα διαμένει μόνιμα στην κομητεία του Σάφολκ, όπως αναφέρει η σχετική αγωγή.
Παράλληλα, όπως υποστήριξε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο κ. Λάμπρου, ο φάκελος της υπόθεσης έχει φτάσει ήδη στις Εισαγγελικές Αρχές και ενδέχεται στο άμεσο μέλλον να υπάρξει και πιθανή ποινική εκκίνηση της υπόθεσης, καθώς ορισμένα από τα αδικήματα που καταγγέλονται δεν παραγράφονται, με βάση την κείμενη νομοθεσία.
«Σέρβιρε αλκοόλ - Τους πήγαινε και σπίτι»
Το δικηγορικό γραφείο του Λάμπρου Λάμπρου έχει ήδη ετοιμάσει τις αγωγές και βρίσκεται σε επαφή και με άλλα πιθανά θύματα, προκειμένου να διευρύνει το κατάλογο των εναγόντων. Οπως υπολογίζεται, πρόκειται για άτομα, η ηλικία των οποίων κυμαίνεται σήμερα από 35 έως και 50 ετών, με βάση τις χρονολογίες που είχαν φοιτήσει στο σχολείο του Αγίου Δημητρίου Τζαμέικα.
PRESS RELEASE St D
«Εχουμε πέντε ξεχωριστές υποθέσεις για πέντε διαφορετικά άτομα και υπάρχουν κι άλλα. Δεν ξέρουμε ακριβώς πόσοι είναι, αλλά ξέρουμε ότι ήταν 20 - 25 χρόνια που ήταν αυτό το άτομο σε διάφορες θέσεις εκεί στο σχολείο. Εχουμε πολλά ονόματα και κάνουμε έρευνα να δούμε. Ξέρω προσωπικά ένα άτομο ακόμα και ερευνούμε και για άλλα άτομα», ανέφερε αρχικά στον «Ε.Κ.» ο κ. Λάμπρου.
Στις μαρτυρίες που έχουν ήδη καταγραφεί και αναμένεται να παρουσιαστούν στο δικαστήριο, ο Σβρτσεκ εμφανίζεται να παρενοχλεί συγκεκριμένους μαθητές έως 14 ετών, να τους σερβίρει αλκοόλ και να τους παρενοχλεί σεξουαλικά τόσο εντός, όσο κι εκτός σχολείου.
«Τους κακοποιούσε σεξουαλικά, έφερνε και ποτά να πιουν τα παιδιά. Ηταν 13 και 14 χρονών και τους έδινε αλκοόλ, τους έπαιρνε σπίτι, ενώ είχε κι ένα μεγάλο φορτηγό. Ως επί το πλείστον, επρόκειτο για παιδιά είτε χωρισμένων γονέων, είτε γονέων που ήταν απορροφημένοι στη δουλειά, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν κυρίως με τον παππού και την γιαγιά, να έχουν ελευθερία κινήσεων. Ηξερε πολύ καλά σε ποια παιδιά πήγαινε», υποστηρίζει ο Λάμπρος Λάμπρου, τονίζοντας, παράλληλα, ότι μπορούσε να τα ψυχολογήσει για το κατά πόσον θα μπορούσαν να μιλήσουν εγκαίρως για το τι συνέβαινε.
«Το πιο πολύ που μπορούσαν να κάνουν ήταν να πουν στους γονείς τους ότι δεν θέλουν να πάνε σχολείο, χωρίς να δώσουν εξήγηση. Σε αυτήν την περίπτωση, οι γονείς δεν καταλάβαιναν τι συνέβαινε και τα παρακινούσαν να πάνε. Κάποιοι εξ αυτών, έμαθαν τώρα, 30-40 χρόνια αργότερα τι είχε συμβεί στα παιδιά τους τότε», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι τα παιδιά αυτά αντιμετώπισαν πλείστα προβλήματα ως ενήλικες.
Οι ισχυρισμοί των εναγόντων σοκάρουν, προκαλώντας, παράλληλα και απορίες. Οπως, για παράδειγμα, πώς ήταν δυνατόν, εφόσον ο Σβρτσεκ παρουσίαζε αυτές τις τάσεις, να παραμένει ανεξέλεγκτος, ανέγγιχτος και -το χειρότερο- ατιμώρητος, σε μεγάλο βάθος χρόνου.
«Ηταν κοινό μυστικό ότι αυτός ο άνθρωπος ήταν έτσι, το ξέρανε και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν γινόταν τίποτα. Εχω μιλήσει σε δεκάδες άτομα, που ξέρουν ότι αυτός ο άνθρωπος ήταν πρόβλημα», δήλωσε ο γνωστός δικηγόρος, παραπέμποντας, ωστόσο, στην συνέχεια της έρευνας για να προκύψουν απαντήσεις.
Εξετάζει το θέμα η Αρχιεπισκοπή Αμερικής
Ο «Ε.Κ.» επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, π. Ευαγόρα Κωνσταντινίδη και έθεσε επί τάπητος τις καταγγελίες, αλλά και τις αγωγές που κατατέθηκαν.
Ο π. Ευαγόρας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής έλαβε γνώση της υπόθεσης και «λαμβάνει σοβαρά υπόψη και ερευνά τέτοιου είδους καταγγελίες», επιφυλασσόμενος ωστόσο για άμεσο σχόλιο, με δεδομένο ότι επισήμως δεν έχει δοθεί απάντηση στην αγωγή.
Επιπλέον, τόνισε ότι είναι πάγια πολιτική η διενέργεια ελέγχων για το ποιόν των ανθρώπων με τους οποίους συνεργάζονται οι δομές της Αρχιεπισκοπής, πολλώ δε μάλλον σε θέματα νεολαίας.
Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου