Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

ΚΤΥΠΑ ΕΔΩ ΣΤΑ ΜΠΛΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Κοίτα τι κάνει ο κορωνοϊός σε όλο το κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ.

Μετά με το «ποντικάκι» κοιτάξτε τι γίνεται σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο. Η σελίδα ανανεώνεται τακτικά οπότε κοίταζε όσες φορές θέλεις

Λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό τα άρθρα που ανεβάζουμε στο panelikos.com καθημερινά είναι περισσότερα από πριν. Όλα τα άρθρα μπορείτε να τα διαβάζετε έστω και εάν δεν είναι στην αρχική σελίδα που είσαστε τώρα. Πάρτε το ποντικάκι και πηγαίνετε κάτω δεξιά και πατήστε Παλαιότερες Αναρτήσεις και θα πάτε στην προηγούμενη σελίδα και εάν κάνετε το ίδιο και στην επόμενη σελίδα-σελίδες θα διαβάζετε όλα τα άρθρα. Σας ευχόμαστε ΥΓΕΙΑ, όλα τα άλλα έρχονται μετά.

Σκότωσε τον κορωνοϊό. Και εσύ μπορείς. Πάρε τα μέτρα σου.

Σάββατο, 29 Αυγούστου 2020

Ο πλανήτης μαθαίνει να ζει με τον ιό

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Κυριακή, 30 Αυγούστου, 2020

HOLGER SCHMIEDING*
HOLGER SCHMIEDING*
Πριν από έξι μήνες, ο κορωνοϊός άρχισε να πλήττει την Ευρώπη και μετέτρεψε μια κινεζική τραγωδία σε παγκόσμια. Μολονότι δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι πλησιάζουμε στο τέλος της πανδημίας, μπορούμε να αξιολογήσουμε την εμπειρία του τελευταίου εξαμήνου και να βγάλουμε ορισμένα προσωρινά συμπεράσματα. Ο κόσμος έχει κάνει τεράστια πρόοδο. Γενικώς, οι προοπτικές των οικονομιών και των αγορών είναι θετικές.
Στις ανεπτυγμένες οικονομίες με καλά εξοπλισμένα συστήματα υγείας, ακόμη και τα σοβαρά ιατρικά προβλήματα σπανίως μετατρέπονται σε καίριους μακροοικονομικούς ή / και χρηματοπιστωτικούς κινδύνους. Αυτή τη φορά τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά. Εκτός από το γεγονός ότι απείλησε την υγεία των ανθρώπων, ο ιός και τα μέτρα περιορισμού του οδήγησαν πολλές οικονομίες στη βαθύτερη ιστορικά ύφεση εν καιρώ ειρήνης. Ωστόσο, οι εξαιρέσεις στον κανόνα δεν χρειάζεται να διαρκούν για πολύ καιρό. Οσο οι κοινωνίες μαθαίνουν να διαχειρίζονται τον κορωνοϊό, φαίνεται πως η πανδημία μετατρέπεται σταδιακά από ένα παγκόσμιο σοκ σε ένα πιο διαχειρίσιμο πρόβλημα. Αναμένουμε πως αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί με ορισμένες διακυμάνσεις, μέχρι ο ιός να σταματήσει να αποτελεί καίριο παράγοντα για τη διαμόρφωση των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών προοπτικών. Δεν βασίζουμε τις προβλέψεις μας στην προϋπόθεση ότι ένα (ή περισσότερα) αποτελεσματικό εμβόλιο θα εξαφανίσει τον ιό σε συγκεκριμένα μέρη του κόσμου. Υποθέτουμε όμως ότι η ιατρική πρόοδος και άλλες καταστάσεις από τις οποίες μαθαίνουμε θα περιορίσουν σε βάθος χρόνου τους κινδύνους, όπως άλλωστε έγινε και τους τελευταίους τέσσερις μήνες.
Η έξαρση της πανδημίας στις ΗΠΑ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο έδειξε πόσο μπορούν να πληγούν οι διάφορες περιοχές, εάν αντιδράσουν εσφαλμένα στον ιό. Ωστόσο, η πορεία τον ΗΠΑ μετά τα μέσα Ιουλίου αναδεικνύει ότι ήπιες αλλαγές στη συμπεριφορά και στοχευμένα τοπικά μέτρα αρκούν για να καταστείλουν τη μετάδοση, χωρίς να απαιτούνται αυστηρά και κοστοβόρα εθνικά lockdowns. Εχοντας σημειώσει αύξηση στα κρούσματα, η κατάσταση στην Ισπανία είναι πλέον συγκρίσιμη με την κατάσταση στις ΗΠΑ στο τέλος Ιουνίου. Τα κρούσματα αυξάνονται τώρα και σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
Μια μεγάλη διαφορά μεταξύ της Ευρώπης τώρα και των ΗΠΑ στις αρχές Ιουνίου είναι η απόσταση του χρόνου. Σε αυτή την περίοδο, οι κοινωνίες και το ιατρικό προσωπικό έχουν μάθει πολύ περισσότερα σχετικά με τον περιορισμό της μετάδοσης και τη φροντίδα των ασθενών. Επομένως, είμαι ελαφρώς πιο αισιόδοξος για το μέλλον σε σχέση με τις αρχές Ιουνίου, όταν θεωρούσα ότι η αύξηση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ ήταν αρκετός λόγος για να αναθεωρήσω επί τα χείρω την προοπτική των κεφαλαιαγορών σε βραχυπρόθεσμο διάστημα.
* Ο κ. Holger Schmieding είναι επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Berenberg.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου