Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

Οι Μπακς προκαλούν τριγμούς στο ΝΒΑ


Παρασκευή, 28 Αυγούστου, 2020





Οι διαιτητές του 5ου αγώνα για τα πλέι οφς ανάμεσα στους Μπακς και τους Μάτζικ είναι στις θέσεις του αλλά όχι οι παίχτες των δύο ομάδων. Τα «Ελάφια» αποφάσισαν να μην κατέβουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Φωτογραφί: Kevin C. Cox/Pool Photo via AP.
Ετσι, λοιπόν αποφάσισαν αποχή, αποδεικνύοντας πως δεν χρειάζεται να το... βουλώνουν και να σκάνε την μπάλα όπως είχε απαιτήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Εξάλλου, το NBA συμμετέχει στην κοινωνία. Δεν είναι αποσπασμένο κομμάτι, ούτε κλεισμένο σε μια γυάλα. Το NBA ενθαρρύνει τους παίκτες του να συμμετέχουν σε κοινωνικές δράσεις. Να μην ασχολούνται μόνο με το μπάσκετ ή με τις επιχειρήσεις. Να είναι κάτι πολύ παραπάνω από το κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο! Να είναι ένα με την κοινωνία, να πρωτοπορεί και να μάχεται. Πριν από το Game 5, οι Μπακς είχαν διαμαρτυρηθεί έντονα για το περιστατικό ωμής αστυνομικής βίας σε βάρος του Τζέικομπ Μπλέικ.
«Εχουμε κουραστεί από τις δολοφονίες και την έλλειψη δικαιοσύνης» είχε αναφέρει σχετικά ο γκαρντ του Μιλγουόκι, Τζορτζ Χιλ. Οι παίκτες του Ορλάντο μόλις έμαθαν τις προθέσεις των Μπακς, εγκατέλειψαν την προθέρμανσή τους κι επέστρεψαν στ’ αποδυτήρια. Οι Μπακς έκαναν την αρχή στον αγώνα τους κόντρα στο Ορλάντο και οι διαμαρτυρίες πήραν μορφή χιονοστιβάδας. Η λίγκα, οι παίκτες, οι ομάδες και οι διαιτητές στάθηκαν εξ αρχής στο πλευρό των Μπακς που αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τον αγώνα, παίρνοντας ξεκάθαρη θέση για την αστυνομική βία και τον ρατσισμό. Το περιστατικό με τις επτά σφαίρες που δέχθηκε ο Τζέικομπ Μπλέικ στην πόλη Κενόσα του Ουισκόνσιν έγινε η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής. Αθλητές όπως ο Ντόνοβαν Μίτσελ παραδέχονται ότι έχουν κουραστεί να φοβούνται, άνδρες όπως ο Βινς Κάρτερ λένε ότι έχουν μαζί τους κινητό και ταυτότητα ακόμη κι όταν βγάζουν τα σκουπίδια ενώ οι αγώνες της βραδιάς αναβλήθηκαν.
Πάντως αν και ήταν υπαρκτό το σενάριο της οριστικής διακοπής, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει και τα ματς θα διεξαχθούν τελικά αφού πάρθηκε η απόφαση από τους παίκτες να συνεχίσουν κανονικά στα playoffs.
Λάσρι: Είμαστε υπερήφανοι, στηρίζουμε 100% τους παίκτες μας
Από τον Senior Vice President, Αλεξ Λάσρι, γιο του ιδιοκτήτη Μαρκ Λάσρι, ήρθε η πρώτη επίσημη αντίδραση των Μπακς για την απόφαση των παικτών του οργανισμού να μην κατέβουν στο Game 5 της σειράς με τους Ορλάντο Μάτζικ για τον πρώτο γύρο των playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας. «Κάποια πράγματα είναι μεγαλύτερα από το μπάσκετ. Η στάση μας απόψε, η στάση των παικτών και του οργανισμού, δείχνει ότι κουραστήκαμε, μπουχτήσαμε. Αρκετά. Πρέπει να έρθει η αλλαγή. Είναι εξαιρετικά περήφανος για τους άνδρες μας, τους υποστηρίζουμε στο 100% και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε για να έρθει η πραγματική αλλαγή» ήταν τα λόγια του Λάσρι, που στέκεται στο πλευρό όσων ζητούν να μπει ένα τέλος στην αστυνομική βία και στην ανισότητα σε κάθε γωνιά των ΗΠΑ.
Εν συνεχεία οι Μπακς εξέδωσαν επίσημη ανακοίνωση. «Υποστηρίζουμε πλήρως τους αθλητές μας και την απόφαση που πήραν. Αν και δεν είχαμε γνωρίζαμε σχετικά, θα τους συμφωνούσαμε μαζί τους με όλη μας την καρδιά. Ο μοναδικός τρόπος για να έρθει η αλλαγή είναι να ανάψεις το φως στις κοινωνικές αδικίες που συμβαίνουν μπροστά μας. Οι παίκτες μας το έκαναν αυτό και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα τους, ζητώντας αλλαγή και ανάληψη ευθυνών» αναφέρεται στο κείμενο που υπογράφουν οι ιδιοκτήτες του οργανισμού, Μαρκ Λάσρι, Γουές Εντενς και Τζέιμι Ντίναν.
Παίκτες των Μπακς: «Θυμηθείτε να ψηφίσετε στις 3 Νοεμβρίου»!
Μετά από την απόφασή τους να μην κατέβουν στο Game 5 της σειράς με τους Ορλάντο Μάτζικ για τον πρώτο γύρο των playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας, διαμαρτυρόμενοι για την αστυνομική βία και την ανισότητα σε κάθε γωνιά των ΗΠΑ, οι παίκτες των Μπακς έκαναν μια ομαδική δήλωση. Τον λόγο πήραν ο Στέρλινγκ Μπράουν (θύμα και ο ίδιος αστυνομικής βίας χωρίς λόγο και αιτία) και ο Τζορτζ Χιλ.
«Συγνώμη που σας κρατήσαμε για τόση ώρα, θέλαμε να πάρουμε την καλύτερη απόφαση» είπε ο Χιλ για να πάρει τον λόγο ο Μπράουν: «Τις τελευταίες ημέρες είδαμε το τραγικό video με το περιστατικό στο Ουισκόνσιν, με τον Τζέικομπ Μπλέικ να δέχεται πισώπλατα επτά σφαίρες από έναν αστυνομικό. Δεν μπορούμε να είμαστε συγκεντρωμένοι στο μπάσκετ».
Ο Χιλ πρόσθεσε: «Οταν μπαίνουμε στο παρκέ, εκπροσωπούμε το Μιλγουόκι και πρέπει να παίζουμε σε υψηλό επίπεδο, να προσπαθούμε στον υπερθετικό βαθμό και να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Το κάναμε και τώρα ζητάμε το ίδιο και από τους νομοθέτες. Ζητάμε δικαιοσύνη για τον Τζέικομπ Μπλέικ, ζητάμε ανάληψη ευθυνών. Ζητάμε από τον κόσμο να ψηφίσει στις 3 Νοεμβρίου».
Ομπάμα: Επαινώ τους παίκτες των Μπακς
Η απόφαση των Μιλγουόκι Μπακς να μην κατέβουν στο Game 5 της σειράς με τους Ορλάντο Μάτζικ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ με τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα αστυνομικής βίας προς μέλη της αφροαμερικανικής κοινότητας ήταν αυτή που ενεργοποίησε ένα ντόμινο.
Ολα τα παιχνίδια της Τετάρτης 26 Αυγούστου αναβλήθηκαν επίσης, με τους παίκτες να κάθονται στο τραπέζι για να συζητήσουν τις επόμενες κινήσεις τους ενώ η γενικότερη στάση που τηρούν οι παίκτες και όλοι οι εμπλεκόμενοι του ΝΒΑ βρήκε θερμό υποστηρικτή τον Μπαράκ Ομπάμα.
Ο πρώην πλανητάρχης εξήρε μέσω των social media την απόφαση των Μπακς, που έκαναν την αρχή και έδωσαν το έναυσμα για ακόμη πιο δυναμικές κινήσεις στη μάχη κατά του ρατσισμού και τις αστυνομικής βίας.
«Επαινώ τους παίκτες των Μιλγουόκι Μπακς γιατί υπερασπίζονται αυτά που πιστεύουν, προπονητές όπως ο Ντοκ Ρίβερς, το ΝΒΑ και το WNBA γιατί δίνουν το παράδειγμα. Θα χρειαστεί όλα τα θεσμικά όργανα να υπερασπιστούν τις αξίες τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπαράκ Ομπάμα στο μήνυμά του.
Το «F... This» του ΛεΜπρόν Τζέιμς!
Οι Μιλγουόκι Μπακς τοποθετήθηκαν ως οργανισμός για τις τελευταίες εξελίξεις στις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τους πυροβολισμούς στον Αφροαμερικανό Τζέικομπ Μπλέικ και το νέο κύμα οργής και μαζικών διαδηλώσεων που ξέσπασε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με την αποχή τους από το Game 5 με το Ορλάντο. Θέση επί του θέματος πήρε και ο κορυφαίος εν ενεργεία παίκτης στον πλανήτη, ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, ο οποίος στηρίζει τους κοινωνικούς αγώνες! «Γ...ε το! Απαιτούμε αλλαγή, κουράστηκα από αυτό»! ήταν το μήνυμα του «Βασιλιά» στο Twitter.
«Πάγωσε» ο αμερικανικός αθλητισμός
Το γεγονός πως το ΝΒΑ ακύρωσε όλα τα παιχνίδια της βραδιάς ήταν απλά η κορυφή του παγόβουνου. Κι αυτό γιατί η απόφαση των «Ελαφιών» δεν επηρέασε μόνο το ΝΒΑ, αλλά συλλήβδην τον αμερικανικό αθλητισμό. Την σκυτάλη πήραν πολύ γρήγορα το WNBA, οι Μιλγουόκι Μπρούερς του MLB και το MLS. Για να έρθει η μία αναβολή μετά την άλλη, ως ένα φυσιολογικό ντόμινο.
Οπως και να έχει, ο προβληματισμός που υπάρχει συλλήβδην στον αθλητικό κόσμο των ΗΠΑ είναι τεράστιος και μεταφράζεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Γι αυτό κιόλας, αφότου ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και οι συμπαίκτες του έκαναν την αρχή την Τετάρτη 26 Αυγούστου, ολόκληρος ο αμερικανικός αθλητισμός «πάγωσε». Μοναδική εξαίρεση αποτελούσε το Western & Southern Open της Νέας Υόρκης στο τένις, δεδομένου ότι οι αγώνες της ημέρας βρίσκονταν ήδη σε εξέλιξη. Ακόμη κι αυτή η διοργάνωση όμως ακολούθησε το ρεύμα, ενημερώνοντας πως σε ένδειξη διαμαρτυρίας αναβάλλονται όλοι οι αγώνες της Πέμπτης 27 Αυγούστου.
Αποσύρθηκε η Ναόμι Οσάκα
Παρότι προκρίθηκε στους «4» του Western & Southern Open, η Ναόμι Οσάκα αποφάσισε να αποσύρει τη συμμετοχή της από το υπόλοιπο της διοργάνωσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ.
«Οπως θα ξέρετε, θα έπαιζα τον ημιτελικό μου την Πέμπτη. Όμως, είμαι πρώτα μαύρη γυναίκα και μετά αθλήτρια. Σαν μαύρη γυναίκα, νιώθω ότι υπάρχουν πολύ σημαντικότερα πράγματα που χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης από το να παίξω ένα ακόμη παιχνίδι τένις. Δεν περιμένω κάτι δραστικό να γίνει, μετά την απόφασή μου να μην παίξω αλλά αν μπορώ να προκαλέσω να ξεκινήσει η κουβέντα για να βελτιωθεί η κατάσταση, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Παρακολουθώντας τη συνεχιζόμενη γενοκτονία των μαύρων ανθρώπων από την αστυνομία, ειλικρινά με κάνει να αρρωσταίνω. Εχω κουραστεί με την όλη κατάσταση και έχω βαρεθεί να λέγονται οι ίδιες κουβέντες. Πότε θα πούμε αρκετά;» ήταν το μήνυμα της Ναόμι Οσάκα στο Twitter.
Η Ιντερ Μαϊάμι του Μπέκαμ ακολούθησε το ΝΒΑ
Το MLS ήταν μεταξύ αυτών που ακολούθησαν το παράδειγμα του ΝΒΑ, το ντόμινο άλλωστε ήταν τόσο... θορυβώδες, που πέρασε μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ιντερ Μαϊάμι, ομάδας του Ντέιβιντ Μπέκαμ, και της Ατλάντα Γιουνάιτεντ. Οι παίκτες βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο, φόρεσαν μπλουζάκια με το «black lives matter» για να καταθέσουν κι αυτοί την στάση τους στο θέμα και εν συνεχεία αποχώρησαν.
Εθνικός Κήρυξ     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου