Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 30 Αυγούστου 2020

Οπως τα βλέπω: Συνωμοσίες

Σε άρνηση της προφανούς αυτής αλήθειας, υπάρχουν μερικοί που υποστηρίζουν ότι υπάρχει μια εταιρεία σατανιστών παιδόφιλων, που εξουσιάζουν όλο το κόσμο. Τους πολιτικούς, τις τράπεζες, τα ΜΜΕ ακόμα και το Χόλιγουντ. Αυτοί οι κύκλοι λοιπόν υποστηρίζουν ότι ο κορωνοϊός δεν υπάρχει, ότι είναι εφεύρεση αυτών των σατανιστών, με μόνο σκοπό να τρομάξουν το κόσμο και να τους δεχτεί σαν σωτήρες και να τον εξουσιάσουν.
Προς τούτο λοιπόν παρουσιάζεται στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης κάποιος ή κάποια εμπειρογνώμων με ένα βίντεο και παροτρύνει τους «φίλους» στο Facebook να μη πιστεύουν στη συνωμοσία ύπαρξης του ιού, γιατί δεν υπάρχει, και να μην αγοράσουν και να μη φορούν μάσκες γιατί έτσι πέφτουν θύματα αυτής της συνωμοσίας. Και στο τέλος προτείνουν στους τηλεακροατές τους να στείλουν το μήνυμα σε 10 ή 20 «φίλους»για να πληροφορηθούν την αλήθεια για την απάτη.
Δυστυχώς, μερικοί αφελείς από εμάς, που μπορεί και να μη πιστεύουμε τα επιχειρήματα του παρουσιαστή, αλλά έτσι για να δείξουμε στους φίλους μας άλλη μία άποψη ή για πλάκα, χωρίς κανένα δισταγμό το στέλνουμε και δεν μας περνάει ποτέ από το μυαλό ότι μπορεί να γίνουμε η αιτία για κάποιον, που μπορεί να πιστέψει στα επιχειρήματα του βίντεο, να μη φορά τη μάσκα του στις εξόδους του από το σπίτι του, να μολυνθεί από τον ιό και να πεθάνει. Ο κόσμος έχει κουραστεί με τον ιό και αποζητώντας αφορμή να απαλλαγεί από τη μάσκα και την απομόνωση, πιστεύει τα παραμύθια τους και έτσι με ανακούφιση αποδέχεται ευχαρίστως τα επιχειρήματα του παρουσιαστή. Είδαμε κόσμο να πίνει χλωρίνη επειδή πίστεψαν σεκάποιον επιφανή για τις θεραπευτικές της ικανότητες.
Και στην περίπτωση του ενός στο εκατομύριο να συμβεί αυτό που περιγράφω, το βίντεο της συνωμοσίας δεν πρέπει να διακινηθεί. Δεν πρέπει να διασπαρεί. Πρέπει όλοι μας να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας και να το διαγράψουμε χωρίς να το στείλουμε πουθενά. Αλλά και αν ακόμα δεν συμβάλει στην απώλεια ζωής, νομίζω πως δεν θα πρέπει να βάζουμε την υπογραφή μας, διακινώντας αυτές τις φαντασιώσεις, γιατί έτσι προσβάλουμε τη νοημοσύνη μας.
Και εδώ έρχεται το βαρύ πυροβολικό των δικαιολογιών από τους φίλους αποστολείς:
Ζούμε σε δημοκρατία και έχω το δικαίωμα να εκφράσω τις απόψεις μου, λένε, είτε αυτές είναι δικές μου ή άλλου. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μου πει τι να πιστέψω, τι να κάνω ή τι να γράψω.
Πολύ σωστό, αλλά πρέπει όμως να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν ότι τίποτα δεν είναι απόλυτο και ότι όλα είναι σχετικά. Όπως επίσης πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το δικαίωμα του ενός σταματάεί εκεί που αρχίζει το δικαίωμα του άλλου. Αν είσαι «άνθρωπος» λοιπόν, δεν έχεις το δικαίωμα να πεις ή να κάνεις κάτι που μπορεί να βλάψει ή, το χειρότερο, κάτι που μπορεί να συμβάλει στο θάνατο κάποιου συνανθρώπου μας. Εχεις το δικαίωμα αλλά είναι εγκληματικό να φωνάξεις «φωτιά» μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα. Εχεις το δικαίωμα αλλά δεν είναι ευγενές να πεις σε μια κυρία «πρέπει να χάσεις βάρος» ή ότι «παρά την ηλικία σου, φαίνεσαι πολύ καλά».
Εκτός της ύπαρξης συνωμοσίας και της άρνησης της μάσκας, επίσης, για πλάκα, κυκλοφορούν και κάποιες χυδαιότητες, στις οποίες δεν νομίζω ότι πρέπει βάζουμε την υπογραφή μας διακινώντας τες στο διαδίκτυο, στους φίλους μας και τους γνωστούς μας. Δεν νομίζω ότι θα θέλαμε τα παιδιά μας ή τα εγγόνια μας να δουν αυτές τις χυδαιότητες. Aλλά ούτε και τιμάμε τον πολιτισμό μας και την οικογενειακή μας ανατροφή αν τις διακινήσουμε.
Το ξέρω πως με ένα κλικ στο κομπιούτερ μπορείς να κάνεις θαύματα αλλά νομίζω πως όλα τα θαύματα σήμερα πρέπει να έχουν κάποιο όριο.
* Ο Κωνσταντίνος Λυκογιάννης είναι πρώην πρόεδρος του Πανηλειακού Συλλόγου Νέας Υόρκης.
* Οι απόψεις των συνεργατών που δημοσιεύουμε δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις της εφημερίδας.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου