Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 30 Αυγούστου 2020

Η Μητρόπολη Βοστώνης «ξεσηκώνει» τους ιερείς εναντίον της Σχολής και της Αρχιεπισκοπής


 Του Θεοδώρου Καλμούκου 




Από την χειροτονία του Διακόνου Τζέιμς Γουίτακερ στο ναό της Αγίας Σοφίας Νιου Λόντον στις 29 Νοεμβρίου του 2015. Διακρίνονται ο Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος, ο π. Θεόδωρος Μπάρμπας πρωτοσύγκελος και ο νεοχειροτονηθείς Διάκονος Τζέιμς Γουίτακερ. Φωτογραφία: Μητρόπολης Βοστώνης. 
Συγκεκριμένα, ο π. Θεόδωρος Μπάρμπας έστειλε e-mail σε όλους τους ιερείς των κοινοτήτων της Μητρόπολης Βοστώνης την Τρίτη το απόγευμα 25 Αυγούστου 2020, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του «Εθνικού Κήρυκα», με το οποίο ουσιαστικά τους υποκινεί σε «εξέγερση». Τους ευχαριστεί εκ μέρους του Μητροπολίτη Μεθοδίου για τη συμμετοχή τους στην τηλεδιάσκεψη το προηγούμενο βράδυ, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζει «πληροφοριακή και μορφωτική» εκφράζοντας ιδιαίτερες ευχαριστίες στους ιερείς Δημήτρη Κατίνα και Αθανάσιο Τσινίνη μέλη της Επιτροπής Συνταξιοδοτικού Προγράμματος, οι οποίοι τη διοργάνωσαν και τονίζει πως «τώρα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στην αγαπημένη μας Θεολογική Σχολή». Καλεί τους ιερείς να συμμετάσχουν στην τηλεδιάσκεψη του Συνδέσμου των Αποφοίτων του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής τη Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020 στις 8:30 το βράδυ.
Υπογραμμίζεται ότι κατά τα εκκλησιαστικά θέσμια ο π. Μπάρμπας, ως πρωτοσυγκελεύων ενεργεί, γράφει και πράττει εκ μέρους του Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθοδίου. Στο γράμμα του προς τους ιερείς τονίζει, ανάμεσα στα άλλα, πως «εν όψει της επικείμενης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Αρχιεπισκοπής, η οποία θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης, «εμείς οι κληρικοί της Αρχιεπισκοπής πρέπει να προετοιμαστούμε και να ενημερωθούμε πλήρως σχετικά με τα πολλά και εξόχως σπουδαία θέματα που αντιμετωπίζει η Αρχιεπισκοπή μας και οι διακονίες μας συνολικά». Η 45η Κληρικολαϊκή της Αρχιεπισκοπής θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου.

Ο Γεώργιος Καντώνης, πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης. Φωτογραφία: HCHC
Σε άλλο σημείο, ο π. Μπάρμπας, έγραψε πως «σας γράφω για να σας προτρέψω να συμμετάσχετε στην τηλεδιάσκεψη της Γενικής Συνέλευσης των Αποφοίτων καθότι η αγαπημένη μας Σχολή αντιμετωπίζει πολύ σοβαρές συνέπειες από τις Ακαδημαϊκές Αρχές. Ανάμεσα στα θέματα της κρίσης είναι η πρόσφατη απότομη απόφαση της Εφορείας να απολυθούν αρκετοί μόνιμοι καθηγητές χωρίς ειδοποίηση εκ των προτέρων. Εκείνο το οποίο είναι ίσως πιο συγκλονιστικό από την απότομη απόλυση αυτών των καθηγητών, είναι ο τρόπος με τον οποίον εκτέλεσαν αυτή την απόφαση, με το να τους δώσουν λιγότερο από μία εβδομάδα για να αδειάσουν τα γραφεία τους, να κλείσουν τα e-mail τους και να αποχωρήσουν από το χώρο της Σχολής. Επιπλέον, έχει αναφερθεί πως η ιατροφαρμακευτική ασφάλεια και τα ευεργετήματά τους θα σταματήσουν στο τέλος αυτού του μήνα (Αυγούστου)».
Επίσης, στο γράμμα ο π. Μπάρμπας αναφέρει πως «καθότι προφανώς οι αξιωματούχοι του Συνδέσμου των Αποφοίτων έχουν αποφασίσει να παραμείνουν σιωπηλοί γι' αυτό το θέμα, αν και είναι μέλη της Εφορείας και αντιπροσωπεύουν όλους εμάς, απαιτείται από όλους μας να συμμετάσχουμε σ' αυτή τη συνεδρίαση και να απαιτήσουμε απαντήσεις από τον πρόεδρο του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής σχετικά με την κρίση στη Θεολογική μας Σχολή και την απαράδεκτη συμπεριφορά έναντι των μόνιμων καθηγητών μας οι οποίοι έχουν υπηρετήσει τη Σχολή και όλους εμάς κατά τα περασμένα 35 με 40 χρόνια.
Επί πλέον υπάρχουν πολλές διαδόσεις για την ύπαρξη συμφωνίας πώλησης ακίνητης περιουσίας μέχρι και 20 έκρες οικοπέδου του όμορφου περιβόλου χώρου της Σχολής. Ως κληρικοί της Αρχιεπισκοπής μας και απόφοιτοι της Σχολής μας, πρέπει να απαιτήσουμε να δοθούν απαντήσεις για το πώς ελήφθησαν αυτές οι αποφάσεις, γιατί μόνο συγκεκριμένοι καθηγητές στοχοποιήθηκαν και γιατί τους συμπεριφέρονται κατά τέτοιο ασεβή και επιβλαβή τρόπο, ο οποίος δεν αρμόζει στα χρόνια της υπηρεσίας τους στην Εκκλησία και στις τέσσερις δεκαετίες που εκατοντάδες από εμάς ήμασταν φοιτητές τους. Σας προτρέπουμε να συμμετάσχετε σ' αυτή τη Γενική Συνέλευση των αποφοίτων και να αφήσετε τη φωνή σας να ακουστεί απαιτώντας αληθινές και διαφανείς απαντήσεις σ' αυτές τις σοβαρές ερωτήσεις που περιβάλλουν την κρίση στην αγαπημένη μας Σχολή. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή προβληματισμούς παρακαλώ να μας τις γνωστοποιήσετε».
Εν τω μεταξύ, ο π. Μπάρμπας τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 28 Αυγούστου 2020, έστειλε σε όλους τους ιερείς καινούργιο e-mail στο οποίο επιχείρησε να πει πως το προηγούμενο το e-mail της Τρίτης 25 Αυγούστου ήταν απλώς προσωπική του γνώμη και συστάσεις. Εγραψε συγκεκριμένα, πως «σας γράφω αναφορικά με το προηγούμενο e-mail που σας έστειλα την Τρίτη 25 Αυγούστου. Ο Αρχιεπίσκοπος και Αρχιεπισκοπικοί ηγέτες έχουν ζητήσει διευκρινήσεις γι' αυτό το μήνυμά μου. Ενώ ειλικρινά ελπίζω ότι οι αδελφοί μου κληρικοί θα είναι παρόντες και θα συμμετάσχουν σε αμφότερες τις συνεδριάσεις της Γενικής Συνέλευσης των Αποφοίτων του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής τη Δευτέρα 31 Αυγούστου στις 8:30 το βράδυ και στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση η οποία θα γίνει μέσω Τηλεδιασκέψεως τον Σεπτέμβριο, παρακαλώ να καταλάβατε ότι το e-mail μου της 25ης Αυγούστου εκφράζει μόνο την προσωπική μου γνώμη και συστάσεις. Ως αδελφός και αρχαιότερος κληρικός της Αρχιεπισκοπής μας, αισθάνθηκα πως ήταν ευθύνη μου να σας γράψω τους προβληματισμούς μου».
Υπογραμμίζεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Μητρόπολη Βοστώνης υποκινεί σε «εξέγερση» εναντίον της Αρχιεπισκοπής. Αποκαλύπτουμε πως στις αρχές Ιουλίου ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος προέβη σε «τυρεία και φατρία» συγκαλώντας σε συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης τα μέλη της Επαρχιακής Συνόδου, χωρίς τη γνώμη και τη γνώση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου και συζήτησαν το όριο ηλικίας και το συνταξιοδοτικό των ιεραρχών. Τονίζεται ότι μόνο ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ως Πρόεδρος της Επαρχιακής Συνόδου έχει το δικαίωμα και το προνόμιο σύγκλησης της και ουδείς άλλος.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για την Αρχή της Ινδίκτου και έχει προγραμματισθεί να επιστρέψει στην έδρα του το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου.
Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου