Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Θέσεις και προτάσεις στη 2η Τηλεδιάσκεψη εκπαιδευτικών


Τετάρτη, 26 Αυγούστου, 2020
Δεν βλέπω κανέναν από την Νέα Αγγλία (Βοστώνη και περίχωρα).  Άραγε δεν έχουμε σχολεία εδώ, δεν τους κάλεσαν ή δεν ενδιαφέρθηκαν να συμμετέχουν;  paneliakos.com




Ενα μέρος από τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στην 2η Παγκόσμια Τηλεδιάσκεψη. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/ Σταύρος Μαρμαρινός

Ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου, π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος. 

Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/ Σταύρος Μαρμαρινός
Εκ μέρους του αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, ο π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος μετέφερε “την αγωνία του Σεβασμιότατου, για την ελληνική γλώσσα, την Παιδεία και τον ελληνικό πολιτισμό στη Διασπορά, και την υποστήριξή του σε κάθε παρόμοια πρωτοβουλία”. Μίλησε, επίσης, για σημαντικό μέχρι στιγμής έργο του κ. Ελπιδοφόρου ο οποίος, όπως είπε, γνωρίζει τα προβλήματα των εκπαιδευτικών “και ψάχνει για λύσεις”. Υπογράμμισε ακόμα, ότι παρά την πανδημία και την βαθύτατη οικονομική κρίση, ο αρχιεπίσκοπος και το Τμήμα Ελληνικής Παιδείας, μαζί με όλους τους εκπαιδευτικούς και τις οργανώσεις “προσπαθούμε να οργανωθούμε και να συνεχίσουμε σ'' αυτό το μεγάλο έργο της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης”.

Ο Γεν. Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Ιωάννης Χρυσουλάκης. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/ Σ
Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο οποίος βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο ακριτικό Καστελόριζο, βεβαίωσε τους εκπαιδευτικούς ότι αντιλαμβάνεται τους φόβους και τις αγωνίες τους. “Δημιουργείτε, παρεμβαίνετε, κρατάτε ζωντανή την Ορθοδοξία”, τόνισε. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας StaEllinika.com την οποία έχει ήδη υιοθετήσει η Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Αναφέρθηκε, ακόμα και σε διάφορες άλλες πρωτοβουλίες
Ο κ. Χρυσουλάκης τόνισε ότι ο τέως υφυπουργός Εξωτερικών, Αντώνης Διαματάρης, είχε πολλές από τις ιδέες που υλοποιεί η Γεν. Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και συνέβαλε ουσιαστικά στη διαμόρφωσή τους. Καταλήγοντας, ευχαρίστησε την κ. Κοκόλη, χαρακτηρίζοντας την τηλεδιάσκεψη, “εντυπωσιακή και “μεγαλειώδη”.


Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών, Στέλλα Κοκόλη. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/ Σταύρος Μαρμαρινός
Η κ. Κοκόλη είπε ότι “από τότε που ήλθα στην Αμερική, τάχθηκα σαν στρατιωτίνε υπέρ της ελληνικής γλώσσας”. Ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη για το ενδιαφέρον του για την Ομογένεια..Καλωσόρισε, ακόμα, τον συμμετέχοντα στην τηλεδιάσκεψη, τέως υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, Αντώνη Διαματάρη, ευχόμενη να συνεχίσει το έργο που είχε αρχίσει , ενώ έκανε αναφορά στις εμπειρίες που έχει από την Ομογένεια και ζητώντας του να είναι πάντα αρωγός του έργου των εκπαιδευτικών. Είπε, εξάλλου, ότι η Αρχιεπισκοπή “είναι η αρχή και το δέσιμο του Ελληνισμού”. “Μας ενώνει η ιδέα της διαιώνισης της γλώσσας και των πολιτιστικών μας αξιών, μας ενώνει αυτός ο αγρός, που λέγεται Ελληνική Παιδεία ”, τόνισε η κ. Κοκόλη.
Στη συνέχεια έκανε εκτενή αναφορά στην προ μηνών τοποθέτηση, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας , της προτομής του Ιωάννου Γιαννόπουλου στην αυλή του ιστορικού σχολείου που δημιούργησε στον Αγιο Αυγουστίνο της Φλόριδας.
Ο τέως υφυπουργός Εξωτερικών και Σύμβουλος Εκδοσης του “Εθνικού Κήρυκα” κ. Διαματάρης, αναφερόμενος στην πολύχρονη προσφορά της κ. Κοκόλη, υπογράμμισε, ότι “χρειαζόμαστε ανθρώπους με φλόγα, με 'πιστεύω', με γνώσεις και χαρακτήρα”.


Ο τέως υφυπουργός Εξωτερικών, Αντώνης Η. Διαματάρης, που μίλησε στην τηλεδιάσκεψη. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/ Σταύρος Μαρμαρινός
Ο κ. Διαματάρης παρουσίασε μια στρατηγική για την Ελληνική Παιδεία. Και υποστήριξε ότι ο Απόδημος Ελληνισμός αλλάξει ραγδαία, γι' αυτό πρέπει και οι ομογενείς να προσαρμοστούν. “Η γλώσσα είναι η γέφυρα, ο συνδετικός κρίκος και δεν πρέπει να χαθεί”, είπε, τονίζοντας ότι με τη σημερινή τεχνολογία, αυτό είναι πιο εύκολο από παλαιότερα. Μιλώντας για τη σημερινή διαδικτυακή εκπαίδευση αναφέρθηκε και στα προγράμματα του Πανεπιστημίου Βανκούβερ χάρις στο Ιδρυμα Νιάρχου, καθώς και στις τεράστιες σημερινές ευκαιρίες που προσφέρει η τεχνολογία σε όλους τους τομείς. Ομως, “οι δάσκαλοι θα είναι πάντα απαραίτητοι”, υποστήριξε ο κ. Διαματάρης. Είπε, ακόμα, ότι “δεν μπορεί να επιβιώσει ο Ελληνισμός, η Εκκλησία, εάν χαθεί η ελληνική γλώσσα”. Μίλησε, ακόμα, για ευκαιρία με πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη, αρχιεπίσκοπο τον κ. Ελπιδοφόρο και με τους άλλους αρχιεπισκόπους περιοχών όπου υπάρχει Ομογένεια. Είπε επίσης, ότι οι κοινότητες πρέπει να στηριχτούν στις γνώσεις και εμπειρίες των εκπαιδευτικών, που είναι ειδικοί στην Παιδεία, ενώ τόνισε τη ανάγκη ύπαρξης των εκπαιδευτικών φορέων, καθώς και της καλύτερης αμοιβής των δασκάλων.
Ο κ. Διαματάρης μίλησε ιδιαίτερα για τη σημασία της συνεργασίας της γενέτειρας με την Ομογένεια, υποστήριξε δε την ανάγκη δημιουργίας Υπουργείου Αποδήμου Ελληνισμού, με σημαντικό προϋπολογισμό και μόνιμο ειδικευμένο προσωπικό, στο οποίο θα συγκεντρωθούν όλες οι αρμοδιότητες.
Καταλήγοντας ο κ. Διαματάρης, κάλεσε την Ομογένεια να κάνει αυτό που πρέπει γιατί διαφορετικά, “στο τέλος της ημέρας, κανείς άλλος δεν θα το κάνει”.
Ο δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης , τόνισε ότι “η ελληνική γλώσσα, η ιστορία, η Εκκλησία, η κουλτούρα μας, είναι αυτά που μας ενώνουν και μας πονάνε” . Υποστήριξε, εξάλλου, την ανάγκη να πραγματοποιούνται παρόμοιες συσκέψεις, ενώ μίλησε και για θυσίες ζωής των εκπαιδευτικών, προκειμένου να υπηρετήσουν ένα σπουδαίο σκοπό. “Ο αρχιεπίσκοπος πιστεύει πάρα πολύ στη γλώσσα, στην Παιδεία και θα κάνει ό,τι μπορεί να τη δυναμώσει, να κάνει κι 'άλλα σχολεία και άλλα προγράμματα” .
Η πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, Αθηνά Κρομμύδα,
τόνισε ότι “με επιμονή, υπομονή, όραμα και πίστη ακλόνητη στο καθήκον, ενώνοντας τις δυνάμεις μας και με τη φλόγα της ψυχής μας, μπορούμε και πρέπει να αγωνιστούμε για να στηρίξουμε τους εκπαιδευτικούς μας, τα σχολεία μας,, τις κοινότητές μας, την Ομογένεια”.
Η κ. Κρομμύδα βεβαίωσε ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Παιδείας μαζί με το Γραφείο Παιδείας της Αρχιεπισκοπής αγωνίζονται υπέρ της Παιδείας και σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις για το έργο τους.
Η δρ. Ελένη Γρίβα, συνεχάρη τους απανταχού εκπαιδευτικούς για το έργο που επιτελούν. Είπε δε ότι η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη Διασπορά, έχει μια ευρεία τυπολογία μοντέλων, καθώς και ποικίλα και ανομοιογενή προφίλ εκπαιδευτικών που διδάσκουν. Σχετικά, πρότεινε να γίνει κατά περιοχές, συστηματική καταγραφή των αναγκών των εκπαιδευτικών που διδάσκουν την ελληνική ως δεύτερη, ή ξένη γλώσσα. Υποστήριξε, εξάλλου, τη δυνατότητα αυξήσεως του αριθμού των μαθητών, με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας. Μαθητές από διάφορα κράτη να κάνουν δικά τους φόρουμ με τα οποία θα επικοινωνούν στην ελληνική γλώσσα. Παράλληλα, θα μπορούσαν να προσελκυστούν και αλλογενείς μαθητές στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας η οποία θα μπορούσε να συνδεθεί και με κίνητρα για τουρισμό και πολιτισμικό τουρισμό στην Ελλάδα.
Ο πολιτειακός γερουσιαστής του Ροντ Αϊλαντ, Λεωνίδας Ραπτάκης, μίλησε υπέρ των θεμάτων που απασχολούν τους εξ Ελλάδος αποσπασμένους εκπαιδευτικούς. Τόνισε, επίσης, ότι στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από το 1821 θα πρέπει να τονιστεί η σημασία της ελληνικής γλώσσας, τη σημασία της οποία και εξήρε.
Ο δήμαρχος του “Ελληνικού Χωριού”, Τάρπον Σπρινγκς, Χρυσόστομος Αλαχούζος, αναφέρθηκε στη σημασία των σχολείων τσάρτερ. Ευχαρίστησε, επίσης, τους δασκάλους για το έργο τους και αναφέρθηκε στην αδελφοποίηση του Σεντ Πίτερσμπουργκ Κόλετζ του Τάρπον Σπρινγκς, με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, καθώς και στην αναμενόμενη του Γυμνασίου της πόλης με το Λύκειο της Καλύμνου.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Δασκάλων Ν. Υόρκης, Μερόπη Κυριάκου, είπε ότι χρειάζεται συντονισμός προσπαθειών για να αντιμετωπιστούν προβλήματα των αποσπασμένων εκπαιδευτικών, ενώ κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να παρουσιάζουν ιδέες και να εργαστούν για την μεταξύ τους καλύτερη δικτύωση.
Η διευθύντρια του Ελληνικού Σχολείου της κοινότητας Τιμίου Σταυρού του Μπρούκλιν, Ν. Υόρκης, Ελευθερία Οίκουτα, χαρακτήρισε “εντυπωσιακή” την τηλεδιάσκεψη και αναφέρθηκε στις δυσκολίες για την ετοιμαζόμενη διδασκαλία, λόγω των περιορισμών από την πανδημία
Μίλησαν ακόμα, εκπαιδευτικοί από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της Κύπρου, Αργυρόκαστρο, Ουκρανία, Μαριούπολη, Γιοχάνεσμπουργκ και Πραιτώρια της Νότιας Αφρικής και την, Κωνσταντινούπολη.
Την παρουσίαση των ομιλητών έκανε η δρ. Γρίβα. Το τελευταίο μέρος παρουσίασε ο υπογράφων, Σταύρος Μαρμαρινός.
Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου