Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020

Ξεκίνησαν ξανά τα έργα στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Σημείου Μηδέν (βίντεο)


Τρίτη, 4 Αυγούστου, 2020



Το τέλμα στο οποίο εισήλθε το εμβληματικό αυτό έργο από το τέλος του 2017, όπως επίσης και ο ορατός κίνδυνος ακόμη και να ακυρωθεί ολοκληρωτικά η ανακατασκευή του, έδωσαν στο τελετουργικό, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας, ακόμη μεγαλύτερη σημειολογία, καθώς χρειάστηκε διεργασίες, διαβουλεύσεις και την συγκέντρωση ενός πολύ υψηλού χρηματικού ποσού - η οποία μέχρι πριν ενάμιση χρόνο έμοιαζε από δύσκολη έως πρακτικά αδύνατη.
Από το πάνω μέρος του υπό κατασκευή Ιερού Ναού - όπου τα συνεργεία έχουν πιάσει δουλειά - και παρουσία εκπροσώπων από τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά ΜΜΕ, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, μαζί με τον Κυβερνήτη Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο και τον π. Αλέξανδρο Καρλούτσο, απηύθυναν χαιρετισμό, αμέσως μετά την τέλεση του καθιερωμένου αγιασμού.
\

Τζον Κατσιματίδης, Ντένις Μέιλ, Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και Μιχάλης Ψαρός κατά την τελετή επανέναρξης των εργασιών στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Σημείου Μηδέν (Φωτογραφία: Ε.Κ./Ζαφείρης Χαϊτίδης)
«Πριν από σχεδόν είκοσι χρόνια, ο Άγιος Νικόλαος έπεσε, μαζί με χιλιάδες συνανθρώπους μας που χάθηκαν στις στάχτες της 11ης Σεπτεμβρίου και αμέτρητους άλλους που τραυματίστηκαν στο σώμα, την καρδιά και την ψυχή, από μια βάναυση ενέργεια μίσους και τρόμου. Δεν μπορούμε, δεν πρέπει και οφείλουμε να μην επιτρέψουμε αυτό να μείνει έτσι. Θα ανοίξουμε τον Ι.Ν. και Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου ως ένα σύμβολο αγάπης, όχι μίσους. Ένα σύμβολο συμφιλίωσης, όχι προκατάληψης · και ένα σύμβολο των ιδανικών που ενυπάρχουν σε αυτό το μεγάλο αμερικανικό έθνος, όπου η θρησκευτική ελευθερία και η ελευθερία της συνείδησης δεν αποκλείει ποτέ, αλλά αγκαλιάζει μόνο»., τόνισε ο κ. Ελπιδοφόρος.
Από την πλευρά του, ο Κυβερνήτης Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, ο οποίος υπήρξε ιδιαίτερα συνεργάσιμος με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής για την υλοποίηση και την διάσωση - στην συνέχεια - του έργου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι έχει αντίκτυπο όχι μόνο για τους ελληνορθόδοξους και τους κατοίκους της Νέας Υόρκης, αλλά για σύσσωμο τον Αμερικανικό λαό, τονίζοντας ότι θα απευθύνεται σε όλο τον κόσμο.
«Ενόψει της τραγωδίας και της καταστροφής της 11ης Σεπτεμβρίου, η κοινότητα του Αγίου Νικολάου κυριολεκτικά κράτησε το έδαφος απέναντι σε μια αδιανόητη τραγωδία που ήταν εμπνευσμένη από το μίσος, στηριζόμενη αντ' αυτού στην δύναμη και την αγάπη, για να αποκαταστήσει ό,τι είχε χαθεί, αλλά και να δημιουργήσει ένα σύμβολο πίστης και ανεκτικότητας», είπε ο κ. Κουόμο, ο οποίος, στην συνέχεια, προσάρμοσε το μήνυμά του προς τους κατοίκους της Νέας Υόρκης.
«Στη Νέα Υόρκη, γνωρίζουμε, από την εμπειρία μας, ότι η ανοικοδόμηση μετά από μια κρίση σημαίνει πολλά περισσότερα από το να επανατοποθετούμε τούβλα και τσιμέντο ή να αναζωογονούμε την οικονομία μας. Απαιτεί επίσης να θεραπεύσουμε το πνεύμα, που έχει πληγεί. Αυτή η εκκλησία βοηθάει να επιτύχουμε αυτήν την θεραπεία, θα είναι ένα εθνικό προσκύνημα, που αναδύεται σε ένα μέρος ιερό από το μαρτύριο που έλαβε χώρα εδώ και θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στον κόσμο ότι η Νέα Υόρκη είναι μια πολιτεία που γίνεται ισχυρότερη από την ανοχή και τον σεβασμό του ενός απέναντι στον άλλον», ήταν τα λόγια του κ. Κουόμο.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Λιμενικής Αρχής (Port Authority), Ρικ Κόττον (Rick Cotton), ο οποίος μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το έργο του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου και τους Φίλους του Αγίου Νικολάου, κάνοντας λόγο για ένα πολύ σημαντικό έργο για το Μανχάτταν.
«Ο νέος Ιερός Ναός και το Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου θα είναι μια πηγή έμπνευσης και ειρήνης, βοηθώντας, παράλληλα, στην διάδοση της ιστορικής συμβολής της ελληνορθόδοξης κοινότητας σε όλους όσοι τον επισκέπτονται και προσεύχονται», τόνισε ο κ. Κόττον.
Τέλος, ο πρόεδρος της Λιμενικής Αρχής, Κέβιν Ο΄Τουλ (Kevin J. O' Toole) στάθηκε στην συμβολική αξία της ανοικοδόμησης του Αγίου Νικολάου.
«Η εκκλησία είναι ένα σύμβολο της συνεχούς ανθετικότητας, η οποία συνεισέφερε ώστε να αναγεννηθεί ο χώρος του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου. Σήμερα είναι η μέρα κατά την οποία αναγνωρίζουμε αυτά τα επιτεύγματα, που κατακτήθηκαν μετά από σκληρή μάχη», είπε ο κ. Ο' Τουλ.
Κατά την διάρκεια του τελετουργικού, τοποθετήθηκε με γερανό το πρώτο τζαμι στον τρούλο του Αγίου Νικολάου, με τον Κυβερνήτη να ξεναγείται εντός των εσωτερικών χώρων.
Πλέον, οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και η ημερομηνία των εγκαινίων έχει «κλειδώσει» για την 11η Σεπτεμβρίου του 2021. Όπως τονίστηκε, η πανδημία της COVID-19 και η προσωρινή αναστολή της οικοδομικής δραστηριότητας πήγαν μεν πίσω το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης, όμως ο Άγιος Νικόλαος θα είναι σε ένα σχεδόν ολοκληρωτικό επίπεδο έτοιμος τον Σεπτέμβριο της επόμενης χρονιάς.
Μιχάλης Ψαρός: «Η δική μας Αγία Σοφία»
Την αμέριστη ικανοποίηση και συγκίνησή του για την επανέναρξη των εργασιών εξέφρασε στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Αγίου Νικολάου, Μιχάλης Ψαρός.
Ο κ. Ψαρός, ο οποίος χαρακτήρισε το Εθνικό Προσκύνημα ως «την δική μας Αγία Σοφία και τον δικό μας Παρθενώνα στην Αμερική», έκανε λόγο για μια «ιστορική μέρα».
«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Είναι το τελευταίο βήμα στην ανάσταση του Σημείου Μηδέν και της Νέας Υόρκης γιατί ξεκινάμε προς την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν. Ο Άγιος Νικόλαος θα είναι η εκκλησία με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στη Νέα Υόρκη και, ενδεχομένως, σε ολόκληρη την Αμερική. Για τους Έλληνες και τους Ορθόδοξους, αυτή είναι η Αγιά Σοφιά μας. Αυτός είναι ο Παρθενώνας μας στην Αμερική», ήταν τα λόγια του ομογενούς επιχειρηματία.
Στην συνέχεια, ο Μιχάλης Ψαρός έκανε μια μικρή αναδρομή στα γεγονότα που οδήγησαν στην εκτράχυνση του έργου, αλλά και τις συντονισμένες ενέργειες οι οποίες επέφεραν, τελικά, την επαναδρομολόγησή του.
«Δυόμιση χρόνια πριν, αυτό το έργο ήταν νεκρό. Θα χάναμε την εκκλησία, το εθνικό προσκύνημα και αυτόν τον χώρο», υπενθύμισε ο κ. Ψαρός, προσθέτοντας πως η πρώτη αντίδραση ήταν η ίδρυση του Συλλόγου Φίλων Αγίου Νικολάου, λίγους μήνες αργότερα, με σκοπό να ξεκινήσουν εκ νέου οι εργασίες.
«Είναι τρεις οι λόγοι που χτίζεται αυτή η εκκλησία: Πρώτον και κύριον, η ενθρόνιση του κ. Ελπιδοφόρου ως Αρχιεπισκόπου Αμερικής. Η Αρχιεπισκοπή έπρεπε να γυρίσει σελίδα και να έχει μια νέα ηγεσία. Ήταν η αξιοπιστία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου με τον Κυβερνήτη Κουόμο, την Λιμενική Αρχή και την ομογένεια. Ο δεύτερος λόγος είναι η καλλιέργεια εμπιστοσύνης, για τους 13 επιχειρηματίες από όλη την Αμερική, που έχουν αναλάβει αυτήν την ευθύνη. Σε 45 μέρες από τις 2 Ιανουαρίου συγκεντρώσαμε 45 εκατομμύρια δολάρια. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο έπαιξαν και όλες οι προσευχές των πιστών σε ολόκληρο τον κόσμο συνεισέφεραν για να είμαστε εδώ σήμερα», κατέληξε ο ομογενής επιχειρηματίας, αναγνωρίζοντας και την συμβολή του Κυβερνήτη Άντριου Κουόμο.
«Ανεξάρτητα εάν είσαι Δημοκρατικός ή Ρεμπουπλικανός. Το γεγονός είναι πως αν δεν ήταν ο Άντριου Κουόμο ή ο Ρικ Κόττον και ο Στίβεν Πλέιτ από την Λιμενική Αρχή, αυτό το εθνικό προσκύνημα δεν θα χτιζόταν. Η ομογένεια οφείλει ευγνωμοσύνη στον Άντριου Κουόμο. Σας ευχαριστούμε κ. Κυβερνήτη!», συμπλήρωσε - στα ελληνικά στο τέλος - ο Μιχάλης Ψαρός.
Ν. Μέχιελ: «Διανύσαμε μακρύ και δύσκολο δρόμο»
Στην δική του τοποθέτηση, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Ντένις Μέχιελ, εμφανίστηκε εξίσου ευχαριστημένος και ανακουφισμένος για το γεγονός ότι οι εργασίες ανακατασκευής του Αγίου Νικολάου ξεκίνησαν εκ νέου.
«Πράγματι, είναι μια ξεχωριστή ημέρα. Διανύσαμε έναν μεγάλο και δύσκολο δρόμο. Είχαμε σοβαρά προβλήματα στην πρώτη προσπάθεια να προωθήσουμε την κατασκευή, αλλά θα πω ότι τους τελευταίους 6-7 μήνες, όλα πάνε όπως πρέπει», τόνισε ο κ. Μέχιελ.
Στην συνέχεια, επεσήμανε πως τόσο ο Κυβερνήτης Νέας Υόρκης, όσο και η Λιμενική Αρχή, υποστήριξαν μεν εξ αρχής το έργο, αλλά έθεσαν εξ αρχής ως προϋπόθεση να κυλήσει η διαδικασία απρόσκοπτα και, το κυριότερο, να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση.
«Ήθελαν να βεβαιωθούν ότι η χρηματοδότηση είναι διαθέσιμη, ότι σοβαροί άνθρωποι θα διευθύνουν τις κατασκευαστικές εργασίες και ότι οι αποφάσεις δεν θα επηρεαστούν από προκλήσεις όπως αυτές που αντιμετωπίσαμε νωρίτερα», διευκρίνησε ο πρόεδρος των «Φίλων Αγίου Νικολάου».
Καταλήγοντας, ο κ. Μέχιελ είπε πως «σήμερα είναι η αναγέννηση για το Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου και είμαστε δεσμευμένοι ούτως ώστε αυτό το κτίριο να παραδοιθεί στα 20 χρόνια από την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους».
Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: «Πηγή δόξας για την Ορθοδοξια»
Μιλώντας στον «Ε.Κ.», κατά την αποχώρησή του, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος έκανε λόγο για μια πηγή κάθαρσης από πλευράς της Ορθοδοξίας, που αντιστρέφει το αρνητικό κλίμα που καλλιεργήθηκε το προηγούμενο διάστημα.
«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα. Αντιστρέφουμε το κλίμα το αρνητικό που υπήρχε για την εκκλησία μας για τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν και το επιστρέφουμε στον κόσμο, την ομογένεια, την Ορθοδοξία και τον ελληνισμό σαν μια πηγή κάθαρσης, σαν μια δόξα της Ορθοδοξίας, του ελληνισμού και του αμερικανικού πνεύματος, που δεν είναι πνεύμα μίσους, αλλά είναι πνεύμα ειρηνικής συνύπαρξης, αλληλοσεβασμού, δημοκρατίας, θρησκευτικής ελευθερίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εδώ στο Σημείο Μηδέν, που η θρησκεία έδωσε στην Ιστορία κυρίως τα χειρότερα παραδείγματα, με τον θάνατο τόσων ανθρώπων εν ονόματι της θρησκείας, ο ελληνισμός και η Ορθοδοξία δίνουν ένα άλλο μάθημα, ένα άλλο παράδειγμα ότι αυτός ο χώρος είναι χώρος συνύπαρξης και αλληλοσεβασμού, εθνοτήτων και θρησκευμάτων. Όλα αυτά βέβαια με την προσευχή», ήταν τα λόγια του κ. Ελπιδοφόρου.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου