Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

«Αποκαλυπτήρια» για τις νέες αντικειμενικές – O χάρτης σε Ελλάδα και Ηλεία

 Δευτέρα, 14 Ιουνίου, 2021

Σπίτια

Οι νέες αντικειμενικές αξίες ανακοινώθηκαν και τα νούμερα στις περιοχές «φιλέτα» είναι απλησίαστα.

Τα σκήπτρα της ακριβότερης περιοχής της Ελλάδας κρατάει η αθηναϊκή Ριβιέρα, με την τιμή ζώνης να διαμορφώνεται στα 10.800 ευρώ, από 8.900 που ήταν η ανώτερη τιμή του τετραγωνικού πριν.

Ακριβότερος δρόμος της χώρας παραμένει η Ηρώδου Αττικού ενώ το Κολωνάκι και το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας αυξήθηκαν, ελαφρώς μεν, αλλά παραμένουν απλησίαστα, αφού φτάνουν τα 8.500 το τετραγωνικό μέτρο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του imerisia.gr, μπορεί οι νέες αντικειμενικές αξίες να έχουν σκοπό να πλησιάσουν τις εμπορικές αλλά αναμένεται και να αυξήσουν κατακόρυφα τους φόρους μεταβίβασης. Ως εκ τούτου, μέχρι το τέλος του έτους ιδιοκτήτες, αγοραστές και ενδιαφερόμενοι θα σπεύσουν να ολοκληρώσουν αγοραπωλησίες.

Η Ελλάδα

Οι αντικειμενικές αξίες διαμόρφωσαν ένα νέο τοπίο, χωρίς όμως μεγάλες ανατροπές στις περιοχές που ήταν ήδη «τσουχτερές» οι τιμές.

Στην κορυφή παραμένει ο Λαιμός της Βουλιαγμένης, το Κολωνάκι, η Μύκονος και νότια προάστια της Αττικής, ενώ από την πρώτη δεκάδα απουσιάζουν κλασικές ακριβές περιοχές, όπως η Φιλοθέη, η Εκάλη και η Κηφισιά.

Αναλυτικά:

• Η πιο ακριβή περιοχή όχι μόνο της Αττικής, αλλά της Ελλάδας, ήταν και παρέμεινε η Βουλιαγμένη, που πλέον θα έχει τιμή της τάξεως των 10.800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στο Λαιμό!

Μπορεί η μέση αύξηση να μην ήταν από τις μεγαλύτερες, ωστόσο η τιμή του τετραγωνικού είναι σε δυσθεώρητο πλέον ύψος στην Αθηναϊκή Ριβιέρα.

Με τις παλιές αντικειμενικές οι τιμές διαμορφώνονταν από 2.400 έως 8.900 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ πλέον ξεκινούν από 3.800 και εκτοξεύονται στα 10.800 ευρώ.

• Η οδός Ηρώδου Αττικού που «φιλοξενεί» Προεδρικό Μέγαρο και Μέγαρο Μαξίμου, είναι ο πιο ακριβός δρόμος της χώρας. Πριν οι τιμές έφταναν τα 9.000 το τετραγωνικό μέτρο, ενώ τώρα ο αριθμός έγινε πενταψήφιος, φτάνοντας τα 10.200 ευρώ!

• «Μετάλλιο» στις ακριβότερες περιοχές της Ελλάδας παίρνει το Κολωνάκι και το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας. Με μικρή μεν αύξηση, η ανώτερη τιμή διαμορφώνεται στα 8.550 ευρώ το τετραγωνικό, από 8.450 ευρώ.

• Ακολουθεί, η Μύκονος, η οποία «είδε» γιγαντιαία αύξηση της τάξεως των 229%! Σε κάποιες περιοχές της οι τιμές ζώνης διαμορφώθηκαν σε 5.900 ευρώ.

• Την «έκπληξη» κάνει η Παραλία Θεσσαλονίκης, αφού ξεπέρασε άλλα κοσμοπολίτικα νησιά. Η Λεωφόρος Νίκης κρατά τα σκήπτρα του πιο ακριβού δρόμου της συμπρωτεύουσας, με τις τιμές φτάνουν τα 5.150 ευρώ

• Μαγικό το ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη, «μαγικές» και οι τιμές πλέον, καθώς η τιμή ξεκινούσε από 1.350 το τετραγωνικό μέτρο κι έφτανε στα 4.950 ευρώ, ενώ πλέον έκανε άλμα στα 5.050 ευρώ (μέση αύξηση 105%)!

• Στα προάστια της Αττικής πρώτη «κόβει το νήμα» η Γλυφάδα, καθώς από 1.400 ευρώ το τετραγωνικό (κατώτερη) και 4.450 (ανώτερη), οι τιμές απογειώνονται στις 2.150 ευρώ και 4.600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, αντίστοιχα.

• Στις Σπέτσες η τιμή διαμορφώνεται στις 4.350 το τετραγωνικό μέτρο, με μικρή μείωση από 4.450 ευρώ, ενώ η κατώτερη τιμή ζώνης έμεινε στο ίδιο επίπεδο, στα 1.000 ανά τετραγωνικό μέτρο.

• Κατά πόδας, ακολουθεί το Ψυχικό με 4.250 ευρώ. Η περιοχή είχε μικρή αύξηση στις αντικειμενικές, ωστόσο παραμένει ένα από τα ακριβότερα προάστια της Αθήνας. Έτσι οι τιμές διαμορφώνονται από 2.900 (κατώτερη) και 4.200 (ανώτερη), σε 2.950 και 4.250, αντίστοιχα.

• Την πρώτη δεκάδα των ακριβότερων περιοχών της Ελλάδας, σύμφωνα με τις νέες αντικειμενικές αξίες, συμπληρώνει η Ύδρα, η οποία όμως «είδε» μικρή αύξηση στην κατώτερη τιμή και μείωση στην ανώτερη τιμή ζώνης. Συγκεκριμένα, από 1.250 (κατώτερη) και 4.200 το τετραγωνικό μέτρο, οι τιμές διαμορφώθηκαν σε 1.350 και 4.150 ευρώ, η ανώτερη το τετραγωνικό!

Η Ηλεία

Όσον αφορά την Ηλεία, που όπως σας αναφέραμε και στο χθεσινό ρεπορτάζ, εντάσσονται η Κυλλήνη, η Ανδραβίδα και η Αρχαία Ολυμπία, η πιο ακριβή περιοχή είναι η τελευταία με αντικειμενική αξία 1200 ευρώ ενώ ακολουθούν το ιστορικό κέντρο του Πύργου με 1050 ευρώ.

Ανά Δήμο τώρα, στον Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης, πιο ακριβές περιοχές είναι η Ανδραβίδα και το Κάστρο με 900 ευρώ.

Στον Δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, πιο ακριβή περιοχή είναι η Καλλιθέα με 750 έως 800 ευρώ και ακολουθεί η Κρέστενα με 750 ευρώ.

Στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, το κέντρο της πόλης φτάνει – όπως προείπαμε – τα 1200 ευρώ και ακολουθεί ο οικισμός Δρούβα με 900 ευρώ.

Στον Δήμο Ζαχάρως, ο Κακόβατος φτάνει τα 1000 ευρώ και ακολουθεί το Ξηροχώρι που φτάνει από 950 έως 1000 ευρώ.

Στον Δήμο Ήλιδας, η Κουρούτα αγγίζει τα 900 ευρώ και ακολουθεί η Μαραθιά με 850 ευρώ.

Στην Δήμο Πηνειού, πρώτη είναι η πόλη της Γαστούνης με 900 ευρώ (Α’ Ζώνη) και 850 ευρώ (Β’ Ζώνη).

Τέλος στον Δήμο Πύργου, το ιστορικό κέντρο της πόλης φτάνει μέχρι τα 1050 ευρώ, το Κατάκολο στα 1000 ευρώ και η Σκαφιδιά κυμαίνεται από 950 έως 1050 ευρώ.

Μάκης Στούμπανος, μεσίτης

«Η μεταρρύθμιση θα έχει θετικά αποτελέσματα»

«Σύμφωνα με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στην Ελλάδα, ο νέος χάρτης των αντικειμενικών αξιών περιλαμβάνει 13.880 ζώνες, οδηγεί σε αυξήσεις σε ορισμένες περιοχές οι οποίες μέχρι τώρα υποφορολογούνταν, όπως σε τουριστικές περιοχές, ή σε περιοχές με έντονο οικισιτικό ενδιαφέρον.

Κατά την γνώμη μας, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα έπρεπε να είχε γίνει πριν από αρκετά χρόνια, ώστε να εξισορροπηθούν στην ουσία οι αντικειμενικές αξίες με τις εμπορικές αξίες, διότι μέχρι σήμερα όπως και στο παρελθόν υπήρξε περίοδος που η διαφορά ανάμεσα στις αντικειμενικές και στις εμπορικές αξίες ήταν τεράστια, με αποτέλεσμα να αδικούνται αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων και αρκετοί αγοραστές ακινήτων. Φυσικά εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών γίνεται από πιστοποιημένουν εκτιμητές του Υπουργείου Οικονομικών με την απαραίτητη κατάρτιση και εμπειρία ώστε αποφεύγονται εκτιμητικά σφάλματα ανά περιοχές.

Η μεταρρύθμιση αυτή γενικώς πιστεύουμε ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα στην αγορά ακινήτων και ο σημαντικότερος λόγος είναι η εναρμόνιση των αντικειμενικών αξιών σε σχέση με τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, δεν θα πρέπει να διατρέχουν καμία ανησυχία, διότι με την εν λόγω μεταρρύθμιση δεν θα υπάρχουν πλέον αδικίες. Όσο αφορά στην φορολογία των ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών η αύξηση των αντικειμενικών αξιών δεν σημαίνει αυτομάτως και αύξηση του ΕΝ.Φ.Ι.Α, του οποίου οι συντελεστές θα προσαρμοστούν αναλόγως.
Τέλος πρέπει να τονίσουμε ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε συγκεκριμένες περιοχές, δεν συνεπάγεται και την αύξηση των εμπορικών αξιών όπως χαρακτηριστικά ορισμένοι ιδιοκτήτες αναφέρουν: “τώρα θα έχουν μεγαλύτερη αξία τα ακινητά μας!” Αναφέραμε παραπάνω σκοπός της μεταρρύθμισης είναι κυρίως η εναρμόνιση και το κοινό όφελος (ιδιοκτήτες ακινήτων & αγοραστές)».

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου