Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

«Καμπανάκι» από Γέλεν για πιθανή αδυναμία πληρωμής του ομοσπονδιακού χρέους

  Παρασκευή, 25 Ιουνίου, 2021

Αssociated Press

Η υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, 7 Μαίου, 2021. (AP Photo/Patrick Semansky)


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε χθες, Τετάρτη, το Κογκρέσο ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο αδυναμίας πληρωμής του χρέους τους και με μία νέα οικονομική κρίση μέχρι τη διακοπή των εργασιών του Αυγούστου, αν τα μέλη του Κογκρέσου αποτύχουν να δράσουν γρήγορα για την αναστολή ή την αύξηση του ορίου ομοσπονδιακού δανεισμού.

Σε ακρόασή της από την υποεπιτροπή Πιστώσεων της Γερουσίας, η Γέλεν δήλωσε πως η αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων του αμερικανικού χρέους θα ήταν «αδιανόητη» και «θα είχε απολύτως καταστροφικές οικονομικές συνέπειες».

Η ίδια είπε ότι, προκειμένου να αποφευχθεί η αστάθεια στις χρηματοοικονομικές αγορές, το Κογκρέσο πρέπει να ψηφίσει μία νέα νομοθεσία σχετικά με το όριο δανεισμού –επιτρέποντας στο υπουργείο Οικονομικών να συνεχίσει να δανείζεται- πριν την εκπνοή της τελευταίας αναστολής στις 31 Ιουλίου.

Μία άνευ προηγουμένου αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων του χρέους της αμερικανικής κυβέρνησης «θα επισπεύσει μία οικονομική κρίση, απειλώντας τις θέσεις εργασίας και τις αποταμιεύσεις των Αμερικανών, σε μία περίοδο κατά την οποία, ανακάμπτουμε ακόμη από την πανδημία COVID-19» είπε η Γέλεν.

«Θα κινητοποιηθώ με το Κογκρέσο απλά, για να προστατεύσω την πλήρη αξιοπιστία και την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ, αναλαμβάνοντας δράση για την αύξηση ή την αναστολή του ορίου δανεισμού, το συντομότερο δυνατό», δήλωσε η Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ στο παρελθόν είχε τη δυνατότητα να αποτρέπει ενδεχόμενη αδυναμία πληρωμής για αρκετούς μήνες, μέσω της εφαρμογής ειδικών μέτρων διαχείρισης της οικονομικής ρευστότητας, όπως της αναστολής της συνεισφοράς στα ταμεία συνταξιοδότησης των εργαζομένων της κυβέρνησης.

Σε ερώτηση για τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, προκειμένου να επιτραπεί στην κυβέρνηση η συνέχιση του δανεισμού, η Γέλεν απάντησε πως είναι δύσκολο να το εκτιμήσει αυτό, εξαιτίας της επιβάρυνσης από τα οικονομικά μέτρα των προγραμμάτων ελάφρυνσης από τις συνέπειες της COVID-19, που πρόσθεσαν περισσότερη αβεβαιότητα στη ροή πληρωμών του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Δε μπορούμε να ανεχτούμε οποιαδήποτε πιθανότητα αδυναμίας πληρωμών για το κυβερνητικό χρέος και υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα. Είναι δυνατό ότι θα μπορούσαμε να φτάσουμε στο σημείο αυτό, όταν το Κογκρέσο θα βρίσκεται σε διακοπές τον Αύγουστο, ενώ θα συνιστούσα τη λήψη άμεσων ενεργειών για την αύξηση του ορίου δανεισμού ή την αναστολή της εφαρμογής του», εξήγησε η ίδια.

Σύμφωνα με το νομοθετικό προγραμματισμό της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι φετινές διακοπές του Αυγούστου θα έχουν διάρκεια από τις 9 Αυγούστου μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου για τη Γερουσία και από τις 30 Ιουλίου μέχρι την 19η Σεπτεμβρίου για τη Βουλή των Αντιπροσώπων με τις ομάδες εργασίας των επιτροπών να έχει προγραμματιστεί να εργαστούν αρκετές ημέρες στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Αν το όριο δανεισμού εμποδίσει το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε νέο δανεισμό, η κυβέρνηση θα πρέπει να στηριχτεί μόνο στα έσοδα από τους φόρους για την κάλυψη των υποχρεώσεών της, καθιστώντας αδύνατη τη μερική αποπληρωμή του χρέους.

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου