Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 27 Ιουνίου 2021

Η προσπάθεια να σωθεί ο Τραμπ από την Covid-19

 Δευτέρα, 28 Ιουνίου, 2021

Αssociated Press

O πρόεδρος Τραμπ διακρίνεται στο βίντεο να χαιρετάει τους οπαδούς του κατά την βόλτα της Κυριακής, στις 4 Οκτωβρίου 2020, με την προεδρική αυτοκινητοπομπή έξω από το Νοσοκομείο «Walter Reed» όπου είχε μεταβεί την Παρασκευή, καθώς νόσησε με Covid-19. (AP Photo/Julio Cortez)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η προσπάθεια να σωθεί ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από την Covid-19 εξιστορείται σε άρθρο της «Washington Post», καθώς ήταν σε πιο βαριά μορφή από ό,τι αρχικά θεωρήθηκε. Μάλιστα, σύμβουλοί του θεώρησαν ότι ο Τραμπ θα άλλαζε στάση για τον ιό, αλλά έκαναν λάθος.

Οπως διευκρινίζει η «Washington Post», το άρθρο εξήχθη από το βιβλίο με τίτλο «Nightmare Scenario: Inside the Trump Administration's Response to the Pandemic That Changed History Hardcover» των δημοσιογράφων της «WP» Γιασμίν Αμπουταλέντ (Yasmeen Abutaleb) και Ντέμιαν Παλέτα (Damian Paletta) και θα εκδοθεί από την Amazon στις 29 Ιουνίου.

Το τηλέφωνο του υπουργού Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, Αλεξ Αζάρ (Alex Azar) χτύπησε με επείγον αίτημα: Θα μπορούσε να βοηθήσει κάποιον στον Λευκό Οίκο να αποκτήσει μια πειραματική θεραπεία με κορωνοϊό, γνωστό ως μονοκλωνικό αντίσωμα;

Εάν ο Αζάρ μπορούσε να πάρει το φάρμακο, τι θα χρειαζόταν να κάνει ο Λευκός Οίκος για να συμβεί αυτό; Ο Αζάρ σκέφτηκε για μια στιγμή. Ηταν την 1η Οκτωβρίου 2020 και το φάρμακο ήταν ακόμη σε κλινικές δοκιμές. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων θα έπρεπε να κάνει μια εξαίρεση «συμπονετικής χρήσης», καθώς δεν ήταν ακόμη διαθέσιμο το φάρμακο στο κοινό. Μόνο περίπου 10 άτομα το είχαν χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής εκτός αυτών των δοκιμών. Ο Αζάρ είπε φυσικά ότι θα βοηθούσε.

Δεν αποκαλύφθηκε στον Αζάρ για ποιον ήταν το φάρμακο, αλλά αργότερα θα συνέδεε τις τελείες. Ο ασθενής ήταν ένας από τους πιο στενούς συμβούλους του προέδρου Τραμπ, ο Χόουπ Χικς (Hope Hicks).

Λίγο αργότερα, ο επίτροπος της FDA Στέφεν Χαν (Stephen Hahn) έλαβε ένα αίτημα από έναν ανώτερο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου για ξεχωριστή υπόθεση, αυτή τη φορά με ακόμη μεγαλύτερη επείγουσα ανάγκη:

Θα μπορούσε να ζητήσει από το FDA να υπογράψει αμέσως μια άδεια «συμπονετικής χρήσης» για ένα μονοκλωνικό αντίσωμα; Υπάρχει μια τυπική διαδικασία που χρησιμοποιούν οι γιατροί για να υποβάλουν αίτηση στο FDA για μη εγκεκριμένα φάρμακα για λογαριασμό ασθενών που αντιμετωπίζουν απειλητικές για τη ζωή ασθένειες που έχουν εξαντλήσει όλες τις άλλες επιλογές και οι επιστήμονες της υπηρεσίας το εξετάζουν. Η διαφορά ήταν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καλούν άμεσα τον επίτροπο.

Ο Λευκός Οίκος ήθελε τον Χαν να πει «ναι» μέσα σε λίγες ώρες. Ο Χαν, ο οποίος ακόμα δεν ήξερε για ποιον ήταν η αίτηση, συμβουλεύτηκε αξιωματούχους σταδιοδρομίας. Το FDA πρέπει να ακολουθήσει τις οδηγίες, επέμεναν οι αξιωματούχοι. Ο Χαν μετέδωσε το μήνυμα πίσω στον Λευκό Οίκο. Συνέχισαν να τον πιέζουν για να κόψουν αποτελεσματικά τα εμπόδια. «Οχι, δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό», τους είπε ο Χαν πολλές φορές. Μιλάμε για τη ζωή κάποιου. Πρέπει να εξετάσουμε πραγματικά την εφαρμογή για να βεβαιωθούμε ότι το κάνουμε με ασφάλεια.

Οταν ο Χαν έμαθε αργότερα ότι η προσπάθεια αφορούσε τον Πρόεδρο, έμεινε έκπληκτος. Για όνομα του Θεού, σκέφτηκε, είναι ο Πρόεδρος που είναι άρρωστος και θέλετε να παρακάμψουμε τους κανόνες;

Ο Τραμπ ήταν στην κατηγορία υψηλότερου κινδύνου για σοβαρή ασθένεια από το covid-19 - στα 74, καθώς είχε σπάνια γυμναστεί και θεωρήθηκε παχύσαρκος. Ηταν ο τύπος του ασθενούς με τον οποίο θα θέλατε να λάβετε κάθε δυνατή προφύλαξη. Οπως έκανε με όλες τις εφαρμογές «συμπονετικής χρήσης», η FDA αποφάσισε εντός 24 ωρών. Οι αξιωματούχοι του Οργανισμού προσπάθησαν να καταλάβουν ποιο μονοκλωνικό αντίσωμα της εταιρείας θα ήταν καταλληλότερο λαμβάνοντας υπόψη τις κλινικές πληροφορίες που είχαν και επέλεξαν ένα από το Regeneron, γνωστό απλά ως Regen-Cov.

Ενα πενταήμερο άγχος τον Οκτώβριο του 2020 -από τη στιγμή που οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ξεκίνησαν μια εξαιρετική προσπάθεια να πάρουν τα φάρμακα να σώσουν τον Τραμπ από την ημέρα που ο πρόεδρος επέστρεψε στον Λευκό Οίκο από το νοσοκομείο- σηματοδότησε μια δραματική καμπή στην αλλοπρόσαλλη αντίδραση κορωνοϊού του Εθνους. Το άγγιγμα του Τραμπ με σοβαρή ασθένεια και η προοπτική θανάτου έπιασε τον Λευκό Οίκο τόσο απροετοίμαστο που δεν είχαν καν ενημερώσει την ομάδα του αντιπροέδρου Μάικ Πενς για ένα σχέδιο να ορκιστεί αν ο Τραμπ γινόταν ανίκανος.

Για μήνες, ο Πρόεδρος χλεύαζε και απόφευγε τον ιό, παραβίαζε πρωτόκολλα ασφαλείας κάνοντας μεγάλες συγκεντρώσεις και συνωστίζοντας τον Λευκό Οίκο με καλεσμένους. Αλλά μόλις ένα μήνα πριν από τις εκλογές, ο ιός, που είχε ήδη σκοτώσει περισσότερους από 200.000 Αμερικανούς, είχε αρρωστήσει το πιο ισχυρό άτομο στον Πλανήτη.

Οι ιατρικοί σύμβουλοι του Τραμπ ήλπιζαν ότι ο αγώνας του με τον κορωνοϊό, ο οποίος ήταν πολύ πιο σοβαρός από ό,τι αναγνωριζόταν τότε, θα τον εμπνεύσει να πάρει τον ιό στα σοβαρά. Ισως τώρα, σκέφτηκαν, ότι θα ενθάρρυνε τους Αμερικανούς να φορούν μάσκες και θα έβαζε τους υπαλλήλους της Υγείας και το ιατρικό προσωπικό μπροστά στην καταπολέμηση του ιού. Αντίθετα, όμως, ο Τραμπ επέστρεψε από την εμπειρία του θριαμβευτικά και όλο και πιο προκλητικός. Προέτρεψε τους ανθρώπους να μην φοβούνται τον ιό ή να τον αφήσουν να κυριαρχήσει στη ζωή τους, παραβλέποντας ότι είχε πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και θεραπείες μη διαθέσιμες σε άλλους Αμερικανούς.

Ηταν, όπως είπαν αρκετοί σύμβουλοι, η τελευταία ευκαιρία να αλλάξει η απάντησή του στον ιό. Και μόλις πέρασε η ευκαιρία, δεν υπήρχε επιστροφή.

Πηγή: «WΡ»,  Εθνικός Κήρυξ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου