Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

ΗΠΑ: Αναζωπυρώνεται η σινοαμερικανική διαμάχη

Παρασκευή, 4 Ιουνίου, 2021

Σοκ και δέος από το νέο προεδρικό διάταγμα του Λευκού Οίκου που βάζει στη μαύρη λίστα 59 από τις κορυφαίες κινεζικές εταιρείες, απαγορεύοντας ρητά στους Αμερικανούς να επενδύσουν άμεσα ή έμμεσα σε αυτές, με κίνδυνο κυρώσεων και προστίμων

Τα χειρότερα σενάρια περί ακόμη πιο σκληρής στάσης του νέου Λευκού Οίκου έναντι του Πεκίνου επιβεβαιώνει το νέο προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο Τζο Μπάιντεν στρεφόμενο κατά των κορυφαίων κινεζικών επιχειρήσεων και εμποδίζοντας τους Αμερικανούς να επενδύσουν με οποιοδήποτε άμεσο ή έμμεσο τρόπο σε αυτές.

Συγκεκριμένα, κλιμακώνοντας την πίεση που πρώτος άσκησε ο Ντόναλντ Τραμπ στο πλαίσιο του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου που άνοιξε, ο κύριος Μπαίντεν διεύρυνε τη μαύρη λίστα των κινεζικών ομίλων σε 59(!) προσθέτοντας εταιρείες που φέρονται να έχουν σχέσεις με τον κινεζικό στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες, αλλά και επιχειρήσεις που –κατά τον Λευκό Οίκο- στηρίζουν τις σκληρές πρακτικές της Κίνας ειδικά σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το νέο διάταγμα

Ανάμεσα τους είναι κορυφαίοι όμιλοι όπως οι τηλεπικοινωνιακές Huawei, China Telecom και China Mobile, η Semiconductor Manufacturing International Corporation (ήτοι η μεγαλύτερη κινεζική εταιρεία ημιαγωγών), η China Railway Contruction Corp., η Aviation Industry Corporation of China, η China National Offshore Oil Corporation κ.α. Μάλιστα, το γεγονός πως η λίστα είναι τόσο εντυπωσιακή και μακροσκελής, ήταν το πρώτο στοιχείο που προκάλεσε αίσθηση στους διεθνείς αναλυτές.

Το διάταγμα απαγορεύει ρητά στους Αμερικανούς να επενδύσουν σε μετοχές και εταιρικά ομόλογα των εταιρειών αυτών, όπως και να επενδύουν σε funds που διαθέτουν μετοχές των εταιρειών αυτών στα χαρτοφυλάκια τους, ανοίγοντας έτσι τη βεντάλια του απαγορευτικού.

Το διάταγμα τίθεται σε εφαρμογή από τις 2 Αυγούστου, αν και είναι σημαντικό πως στους Αμερικανούς που διαθέτουν ήδη επενδύσεις (άμεσα ή έμμεσα) στις εταιρείες της νέας λίστας, δίδεται ένα χρονικό περιθώριο ενός έτους να αποδεσμευτούν, δίχως κυρώσεις.

Άλλωστε, ο έλεγχος της λίστας θα μεταφερθεί από το υπουργείο Άμυνας, στο υπουργείο Οικονομίας, που θα έχει έτσι το δικαίωμα να παρέμβει επιβάλλοντας στους παραβάτες βαριές κυρώσεις και οικονομικά πρόστιμα.

Σκληρή στάση 

«Το νέο διάταγμα υποδηλώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να διατηρήσει και να ενισχύσει τις απαγορεύσεις στις κινεζικές αμυντικές εταιρείες, με στόχο να διασφαλίσει πως Αμερικανοί δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσουν με κανένα τρόπο το στρατιωτικό βιομηχανικό μηχανισμό της Κίνας» σχολίασε Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας στους «Financial Times». Επεσήμανε δε, πως οι απαγορεύσεις αυτές είναι στοχευμένες, ώστε να μεγιστοποιήσουν τον αντίκτυπο που πρέπει να έχουν, αλλά χωρίς να προκαλέσουν ζημιά στις διεθνείς αγορές.

Από το πρωί και με τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου να έχουν προαναγγείλει την κίνηση Μπάιντεν, το Πεκίνο είχε αντιδράσει αρνητικά μιλώντας για ζημιά στα συμφέροντα των διεθνών και Αμερικανών επενδυτών. Και προφανώς αναμένεται η αντίδραση του στη σκλήρυνση της στάσης του κ. Μπάιντεν, από τον οποίο ήλπιζε να φανεί πιο διαλλακτικός και ευέλικτος σε σχέση με τον προκάτοχο του.

Πιέσεις και προς τους συμμάχους των ΗΠΑ

Το θέμα, πάντως, αναμένεται να συζητηθεί και κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του G7, στα μέσα Ιουνίου στη Βρετανία, για την οποία ο Τζο Μπάιντεν θα πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι στην Ευρώπη. Άλλωστε, η χάραξη μιας κοινής στρατηγικής της Ομάδας των Επτά απέναντι στην Κίνα ήταν ήδη στην ατζέντα της συνάντησης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο κύριος Μπάιντεν πιθανότατα θα πιέσει την Ευρώπη, την Ιαπωνία, αλλά και τη Νότιο Κορέα να στηρίξουν την πρωτοβουλία του ακολουθώντας το παράδειγμα του, γεγονός που ειδικά μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών θα είναι αρκετά δύσκολο δεδομένης της ενίσχυσης των σχέσεων με την Κίνα τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε επίπεδο Ε.Ε.

O.T.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου