Υποχώρησε η τιμή του χρυσού από τα υψηλά πενταμήνου που είχε βρεθεί, δεδομένων των συνεχιζόμενων ανοδικών τάσεων των προηγούμενων ημερών, αντιδρώντας στις εκτιμήσεις του Beige Book της Fed περί επιτάχυνσης της αμερικανικής ανάκαμψης και τις δηλώσεις από αξιωματούχους που αναζωπύρωσαν την ανησυχία των επενδυτών για τον πληθωρισμό.

Συγκεκριμένα, η τιμή του χρυσού υποχώρησε σχεδόν κατά 2%, στα 1.872 δολάρια την ουγκιά, όταν μόλις προχθές είχε εκτοξευτεί στο υψηλότερο σημείο της από τις αρχές της χρονιάς, στα 1.916,64 δολάρια. Πτωτικά κινήθηκαν επίσης το ασήμι, η πλατίνα και το παλλάδιο.

Η ανησυχία των επενδυτών για την ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων στην αμερικανική αγορά αναζωπυρώθηκε μετά την ανακοίνωση, χθες, του Beige Book της Federal Reserve, όπου υπήρχε η εκτίμηση για κάθετη ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και τις δηλώσεις του προέδρου της Phliadelphia Fed, Πάτρικ Χάρκερ, σύμφωνα με τον οποίο θα ήταν σωστό να αρχίσει να μελετάται μια «αργή και πολύ προσεκτική επιβράδυνση» του προγράμματος αγοράς ομολόγων, την κατάλληλη στιγμή.

Τα στοιχεία αυτά ενίσχυσαν την ανησυχία πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα αλλάξει ρότα, ίσως και προς τα τέλη της φετινής χρονιάς.

Πάντως, παρά τη σημερινή υποχώρηση στην τιμή του χρυσού, αναλυτές του κλάδου εκτιμούν πως το πολύτιμο μέταλλο θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα εκμεταλλευόμενο το κλίμα αβεβαιότητας γύρω από τον πληθωρισμό. Και βέβαια η αγορά αναμένει την αυριανή κρίσιμη για την αμερικανική απασχόληση, το Μάιο.

O.T.