Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Μιχάλης Κατρίνης: Να τελειώνουμε με το μύθο της ‘’ψηφιακής διακυβέρνησης’’

 Τετάρτη, 16 Ιουνίου, 2021

ΚΑΤΡΙΝΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Αόριστες και γενικόλογες ήταν οι απαντήσεις που έδωσε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στα ερωτήματα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη, σχετικά με την ποιότητα των συνδέσεων του διαδικτύου στη χώρα και το κόστος χρήσης για τους πολίτες.

Όσον αφορά στα υπαρκτά ζητήματα της αστάθειας των συνδέσεων, των χαμηλών ταχυτήτων και του υψηλού κόστους των ευρυζωνικών συνδέσεων, το υπουργείο δεν έδωσε καμία απάντηση. Τουναντίον, παρέθεσε άσχετα και παραπλανητικά στοιχεία από την ΕΕΤΤ, αφού αναφέρονται οι ταχύτητες που θα μπορούσαν να έχουν τα νοικοκυριά αν αγόραζαν τις καλύτερες διαθέσιμες συνδέσεις και όχι οι πραγματικές ταχύτητες που βιώνει ο μέσος πολίτης από την οικιακή του σύνδεση!Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά το 48,9% των νοικοκυριών καλύπτεται από «πραγματική ταχύτητα 100Mbps», και το 86,8% από ταχύτητα 30Mbps. Αυτό συγκρούεται με την πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες – με τις συχνές και εκνευριστικές διακοπές, αλλά και τις ανεπαρκείς ταχύτητες σύνδεσης σε πολλές περιοχές- διότι εάν ίσχυαν αυτά τα ποσοστά, η μέση ταχύτητα πρόσβασης για σταθερές συνδέσεις θα ήταν πολύ πάνω από τα 50Mbps.

Στην πραγματικότητα, η μέση ταχύτητα σύνδεσης download στην Ελλάδα, σύμφωνα με την πλατφόρμα Ookla είναι μόλις 36,73Mbps, κατατάσσοντάς μας στη θέση 91 της διεθνούς κατάταξης (https://www.speedtest.net/global-index/greece), ενώ σύμφωνα με το European Data Journalism Network η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της Ε.Ε. με μέσο όρο download 29Mbps, όταν στη Δανία (1η στο σχετικό πίνακα) η ταχύτητα είναι 140 Mbps!

Πέραν τούτου, ο αρμόδιος υπουργός απέφυγε να αναφέρει οτιδήποτε σχετικά με την ποιότητα των συνδέσεων, οι οποίες εμφανίζουν συχνές βλάβες και απρόβλεπτη συμπεριφορά.

Ως προς το μείζον ερώτημα που αφορά στο κόστος των συνδέσεων, το υπουργείο δεν αναφέρει οτιδήποτε, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις βαριές χρεώσεις που υφίστανται οι Έλληνες πολίτες και επιχειρήσεις, ιδίως για συνδέσεις δεδομένων σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, που παραμένουν από τις ακριβότερες στην ΕΕ.

Για το ζήτημα των συχνών διακοπών η κυβέρνηση ‘’δείχνει’’ τους παρόχους, λόγω της τεχνολογίας που επιλέγουν να χρησιμοποιούν, ενώ για την παροχή επαρκούς ευρυζωνικής πρόσβασης σε όλη την επικράτεια, παραπέμπει στην έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης στο μέλλον…

‘’Ένας από τους μύθους που έχει πλάσει αυτή η κυβέρνηση είναι η υποτιθέμενη επιτυχία της στον τομέα των ψηφιακών υποδομών, τη στιγμή που η ανυπαρξία κυβερνητικού ενδιαφέροντος για την αποτελεσματική λειτουργία του ανταγωνισμού και τον εκσυγχρονισμό της χώρας προκαλεί σοβαρά προβλήματα.

Η χώρα παρουσιάζει ψηφιακή υστέρηση, με ανεπάρκεια υποδομών και ευρυζωνικών δικτύων, με ένα πανάκριβο και αργό internet, σε απόκλιση από τους εταίρους μας στην ΕΕ.

Η κυβέρνηση αρκείται στο ρόλο του θεατή. Αυτή η ψηφιακή υστέρηση, όμως, οδηγεί σε αναπτυξιακή υστέρηση και ανταγωνιστικό μειονέκτημα τους πολίτες,  τις επιχειρήσεις και τη χώρα.’’

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου