Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

Ο Τσαβούσογλου, το δείπνο κάτω από την Ακρόπολη και η Αναντολού Εφές

 Τετάρτη, 2 Ιουνίου, 2021

ΒΗΜΑτοδότης

Πρώτα ήταν ο εναγκαλισμός. Μια ιδιαιτέρως φιλική αγκαλιά. Θερμή μπορώ να πω, αν θυμηθείτε τι είχε προηγηθεί στην Άγκυρα.

Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την Δευτέρα 31 Μαΐου 2021. (EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)
ΟΤσαβούσογλου, το δείπνο κάτω από την Ακρόπολη και η Αναντολού Εφές
Πρώτα ήταν ο εναγκαλισμός. Μια ιδιαιτέρως φιλική αγκαλιά. Θερμή μπορώ να πω, αν θυμηθείτε τι είχε προηγηθεί στην Άγκυρα στη διάρκεια της συνέντευξη τύπου των  Νίκου Δένδια και Μελβούτ Τσαβούσογλου. Εν συνεχεία ήτα, όπως μου είπαν, η ατάκα Έλληνα αξιωματούχου προς δημοσιογράφους «θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε διαφωνώντας» την ώρα που οι δύο υπουργοί έμπαιναν στον «Διόνυσο», κάτω από την Ακρόπολη για το δείπνο.
Ο κ. Δένδιας φρόντισε ώστε ο καλεσμένος του να έχει μπροστά του την φωτισμένη Ακρόπολη. Τι έφαγαν; Το μενού του δείπνου είχε, σολομό, ριζότο με γαρίδες, σφυρίδα και αυστηρά μόνο νερό. Θα πρέπει να ξέρετε ότι υπήρχε επίσπευση των διαδικασιών του δείπνου, επειδή ο κ. Τσαβούσογλου ήθελε να  παρακολουθήσει μπάσκετ. Ήθελε να δει τον τελικό της  Euroleage με την Αναντολού Εφές, να παίζει με την Μπαρτσελόνα. Τελικά πρόλαβε τον αγώνα και είδε την ομάδα του να παίρνει το τρόπαιο δεχόμενος τα συγχαρητήρια και του Νίκου Δένδια.
***
Η πεζοπορία, οι αγωνιστές του 1821 και το casus belli
Το καλό κλίμα που είχαν οι συνομιλίες στο Μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στους Δένδια και Τσαβούσογλου φάνηκε και κατά την  έξοδό τους από το πρωθυπουργικό γραφείο. Οι δύο άνδρες συνοδεία συνεργατών και της ασφάλειάς τους περπάτησαν (φορώντας τις μάσκες τους) στην Βασιλίσσης Σοφίας η οποία, να σημειώσω, έχει και έντονο χρώμα Ελληνικής Επανάστασης. Υπάρχουν οι φωτογραφίες αγωνιστών για την συμπλήρωση των 200 ετών από την Παλιγγενεσία.
O κ. Δένδιας μάλιστα εκτελούσε και χρέη ξεναγού δείχνοντας στον κ. Τσαβούσογλου το στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς, αλλά και τα κτίρια, στην Βασ. Σοφίας. Οι φωτορεπόρτερ κατέγραψαν τον Νίκο Δένδια και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να συζητούν, φιλικά, σε καλό κλίμα κάτω από τον ηλιόλουστο αττικό ουρανό για να καταλήξουν στο υπουργείο Εξωτερικών. Στο Μαξίμου συμφώνησαν, ανάμεσα στα άλλα να συναντηθούν στο περιθώριο του ΝΑΤΟ οι κκ. Μητσοτάκης και Ερντογάν, στις 14 Ιουνίου. Εξ άλλου, όπως υπογράμμισαν διπλωματικές πηγές  ο κ. Δένδιας είπε στον κ. Τσαβούσογλου ότι είναι απαράδεκτο το «casus belli»,  η εμμονή στα περί «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη. Αναφέρθηκε στις παραβιάσεις, για τον πυρηνικό σταθμό που κτίζει η Τουρκία απέναντι στην Ελλάδα και βεβαίως για το κυπριακό..
***
Τι θα γίνει στις 14 Ιουνίου στο ΝΑΤΟ
 Από τώρα άρχισαν στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες οι προετοιμασίες για τη σύνοδο Κορυφής των μελών- χωρών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν με την ιδιότητα του Προέδρου των ΗΠΑ στην Ευρώπη και  το πρώτο πράγμα που γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η αύξηση των μέτρων ασφαλείας. Το γεγονός ότι με τον κορωνοϊό δεν τελειώσαμε ακόμα βόλεψε τις αρχές ασφαλείας της Συμμαχίας. Και αύξησαν τα μέτρα ασφαλείας με το πρόσχημα ότι θα πρέπει να τηρούνται και τα μέτρα προστασίας.
Έτσι από χθες έβγαλαν φιρμάνι ότι στις 14 Ιουνίου ημέρα έναρξης της Συνόδου Κορυφής δεν θα επιτρέπονται περισσότερα από δέκα άτομα σε κάθε αντιπροσωπεία. Έβγαλαν μάλιστα και καινούργια e-pass για τη ημέρα αυτή.  Η Σύνοδος θα αρχίσει στην μεγάλη αίθουσα (Hall No1)  στις 12 το μεσημέρι και θα διαρκέσει έως τις 3 μ.μ. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα μείνει στο ΝΑΤΟ μόνον για τρεις ώρες. Γιατί στο περιθώριο θα έχει συναντήσεις με άλλους ηγέτες (περιλαμβανομένου και του Ερντογάν). Πάμε όμως τώρα στα του ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα:
***
Πρώτα απ΄όλα δεν πρέπει να αποκλειστεί συνάντηση του Προέδρου Μπάιντεν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί, αλλά θεωρείται πολύ πιθανόν να γίνει αυτή η συνάντηση, αν λάβει κανείς υπόψη  το θερμό τηλεφώνημα που έκανε ο πλανητάρχης προς τον Πρωθυπουργό την 25η Μαρτίου. Άλλωστε ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα μείνει στις Βρυξέλλες δύο ημέρες μία για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ και άλλη (που επίσης έχει ελληνικό ενδιαφέρον) για  τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ και ΗΠΑ. Επιπλέον θα υπάρξει στις 14 Ιουνίου στο περιθώριο της Συνόδου και η εξαγγελθείσα συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν.
Θα πραγματοποιηθεί σε μια αίθουσα στην έδρα της Συμμαχίας. Θα είναι μία ενδιαφέρουσα συνάντηση την προετοιμασία της οποίας έκαναν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, αλλά πιστεύεται και οι διπλωματικοί σύμβουλοι των δύο ηγετών. Το βράδυ της 14ης Ιουνίου ο πρέσβης στη μόνιμη αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ  Σπύρος Λαμπρίδης θα παραθέσει δείπνο στον Πρωθυπουργό. Αυτά έμαθα έως τώρα και σας τα μετέφερα. Αλλά, να ξέρετε ότι έως τις 14 Ιουνίου πολλά μπορεί να αλλάξουν….
***
Πού μπορούν Ελλάδα και Τουρκία να συνεργασθούν
Σε 25 τομείς που μπορούσαν Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν (προς όφελος και των δύο χωρών) συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία  Κώστας Φραγκογιάννης με τον Σεντάλ Ονάλ, τον Τούρκο ομόλογό του.  Τι περιλαμβάνουν αυτοί οι τομείς; Οι τομείς της επιδιωκόμενης συνεργασίας περιλαμβάνουν την ενίσχυση και διευκόλυνση του διασυνοριακού εμπορίου (οδικές, σιδηροδρομικές και θαλάσσιες μεταφορές), τον τουρισμό, τις περιβαλλοντικές πτυχές και τις τηλεπικοινωνίες.
Θα πρέπει όμως να ξέρετε και τούτα: Οι περισσότερες από τις 25 προτάσεις συζητούνται μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας από τη δεκαετία του 1970, αλλά αυτή τη φορά η προσπάθεια συνεννόησης στοχεύει να δοθεί ώθηση σε θέματα «χαμηλής πολιτικής» που θα μπορούσαν ωστόσο να έχουν θετικό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία.
***
Η πρωταθλήτρια Κύθνος στους εμβολιασμούς
Τουλάχιστον 5,5 εκατ. εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά στην χώρα μας, με το πρόγραμμα «Ελευθερία» να συνεχίζει με ταχείς ρυθμούς. Όπως ανάφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, έως τη Δευτέρα το απόγευμα είχαν γίνει 70.000 εμβολιασμοί και η ημέρα αναμενόταν να κλείσει με περίπου 100.000 εμβολιασμούς.
Πλέον, από την πρώτη ημέρα έχουν πραγματοποιηθεί 5.570.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 3.630.000 αφορούν την πρώτη δόση, ενώ 2.040.000 συμπολίτες μας είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Δόθηκαν όμως και συγχαρητήρια. Στην Κύθνο, όπου το 93% των κατοίκων της έχει εμβολιασθεί εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και το 79% είναι πλήρως εμβολιασμένο. Αντίθετα, πέντε νησιά έχουν την χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη και αυτά είναι: Σάμος, Νάξος, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος και Κάλυμνος.
***
Οι υπουργοί υποδέχονται το καλοκαίρι
Ήταν η στιγμή που ο Πρωθυπουργός καλούσε στο υπουργικό συμβούλιο τους υπουργούς να υποδεχτούν το καλοκαίρι με κάτι που, όπως είπε,  «αυτή η κυβέρνηση ξέρει να κάνει πολύ καλά: να σχεδιάζει, να εργάζεται μεθοδικά και να φέρνει αποτελέσματα», όταν ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης άρχισε να ξεδιπλώνει τα κυβερνητικό σχέδιο για τα σκάφη αναψυχής. Και εκεί που όλοι νόμιζαν ότι ο υπουργός Ναυτιλίας θα εξαντλούσε το θέμα, ζήτησαν και πήραν τον λόγο άλλοι δύο οι κκ. Θεοχάρης (Τουρισμού) και Βαρβιτσιώτης (αναπληρωτής Εξωτερικών) και μίλησαν και αυτοί επί μακρόν για τα σκάφη. Τόσο που ο Πρωθυπουργός τους είπε χαμογελώντας ότι το… γιώτινγκ απασχολεί υπουργούς. Ρώτησε μάλιστα  σε κάποια στιγμή τον κ. Βαρβιτσιώτη που ήθελε πάλι να πάρει τον λόγο εάν θα μιλήσει ως… καπετάνιος ή ως συντάκτης του προηγούμενου νόμου. Και ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι τον προηγούμενο νόμο τον έφτιαξε ως… καπετάνιος
***
Σύναξη κομάντος στην Ελλάδα
Πρώτη φορά συμβαίνει στην χώρα μας. Κομάντος από τέσσερις χώρες, ό,τι καλύτερο διαθέτουν οι ειδικές δυνάμεις των τεσσάρων αυτών χωρών, άρχισαν από το πρωί της Δευτέρας να συγκεντρώνονται στην χώρα μας για να συμμετάσχουν σε μια ειδικού σκοπού άσκηση με την επωνυμία ORION.
Πρόκειται για κομάντος από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, τη Σερβία και την Κύπρο (της Εθνικής Φρουράς). Η άσκηση γίνεται υπό την επίβλεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και πρόκειται να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα, κυρίως στη νησιώτικη χώρα. Θα περιλαμβάνει, όπως έμαθα, ειδικής αναγνώρισης, ανακατάληψης περιοχών (νησίδων, βραχονησίδων κτλ.), ασκήσεις αντιπερισπασμού, προσβολής στόχων και ελεύθερων σκοπευτών.
***
Έρχεται πάλι το Σαρλ ντε Γκολ
Αναμένεται (ίσως και σήμερα) στις ελληνικές θάλασσες το γαλλικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ, το οποίο βρισκόταν στη Λεμεσό της Κύπρου για ασκήσεις (έρευνας και διάσωσης) με την κυπριακή Εθνοφρουρά και για ξεκούραση του πληρώματος.
Όταν το γαλλικό αεροπλανοφόρο βρεθεί δυτικά της Κρήτης, εντός της ελληνικής ΑΟΖ έχουν προγραμματισθεί ναυτικές ασκήσεις με πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, αφού μία ελληνική φρεγάτα θα συμπεριληφθεί στη συνοδεία του αεροπλανοφόρου. Στα ελληνικά χωρικά ύδατα αναμένεται κάποια στιγμή και το βρετανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth, στο ταξίδι του προς το Σουέζ με σενάρια συνεκπαίδευσης με ελληνικά πολεμικά πλοία και μαχητικά.
***
Η χαμένη διετία του ΣΥΡΙΖΑ
Διάβασα το άρθρο του Πάνου Σκουρλέτη στα «Νέα» και το βρήκα ενδιαφέρον κυρίως για την κριτική που επιχειρεί στο  κόμμα του. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο άρθρο του, με τίτλο «Μία χαμένη διετία»,  κάνει λόγο για χαμένη διετία του ΣΥΡΙΖΑ και ασκεί κριτική τόσο για την έλλειψη αυτοκριτικής, μετά την εκλογική ήττα, όσο και για την πορεία του: «Δεν μπορεί να υπάρξει μια νικηφόρα προοπτική δίνοντας την εντύπωση πως θα γίνουμε μέρος ενός νέου συναινετικού δικομματισμού», γράφει, μεταξύ άλλων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τον βρίσκει αντίθετο η διεύρυνση και η «ΠΑΣΟΚοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η αντιπολιτευτική του τακτική.
***
Αστυπάλαια μπαίνει την Τετάρτη στην… πρίζα
ην εκκίνηση του προγράμματος «θα κηρύξει στις 2 Ιουνίου Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει την Τετάρτη στην Αστυπάλαια για την εκκίνηση του προγράμματος Astypalaia 4.0» . Μαζί του πάει κυβερνητικό κλιμάκιο ήτοι: Οι κκ.. Άκης Σκέρτσος, Γιώργος Γεραπετρίτης, Κώστας Σκρέκας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Στέλιος Πέτσα και Κώστας Φραγκογιάννη. Το «παρών» στο νησί θα δώσουν και στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen, η οποία, στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψε τον Νοέμβριο του 2020 με την ελληνική κυβέρνηση, συμμετέχει στο πρόγραμμα μετατροπής της Αστυπάλαιας σε πρότυπο «πράσινο» νησί.
Η Volkswagen, παρουσία του πρωθυπουργού και των άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων, αναμένεται να παραδώσει (δωρεάν) στις τοπικές αρχές του νησιού τέσσερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ένα ηλεκτρικό σκούτερ, ένα για τον δήμο, ένα για το Λιμενικό, ένα για την Αστυνομία και ένα για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, για τη φόρτιση των οποίων έχει εγκαταστήσει φορτιστές, μαζί με έξι ακόμη φορτιστές ελεύθερης πρόσβαση.
***
Το πρώτο ταξί στη Σίκινο
Εάν ένα νησί με 258 κατοίκους, αποκτά για πρώτη φορά στην ιστορία του ταξί, τότε, πώς να το κάνουμε, αποτελεί είδηση. Και τούτο γιατί το μικρό κυκλαδίτικο νησί, η Σίκινος, απέκτησε επιτέλους ένα ταξί. Στην πραγματικότητα δόθηκαν δύο άδειες, αλλά το ταξί (προς το παρόν) είναι ένα. Βεβαίως υπάρχει και το λεωφορείο, που θα συνεχίσει να υπάρχει, αλλά το ταξί είναι ταξί. Το μόνον πρόβλημα είναι να υπάρξουν πελάτες, γιατί ο ιδιοκτήτης του ταξί μετρά τις κούρσες και έως τώρα μόνον μία, έλεγε, πως είχε, 6 ευρώ!
***
Οι αυτοδύτες απέκτησαν μουσείο

Τις πύλες του (για να ακριβολογώ τις υδάτινες πύλες του) ανοίγει το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας την Τρίτη 1 Ιουνίου 2021 στην Αλόννησο, σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του δήμου Αλοννήσου, σηματοδοτώντας την έναρξη της λειτουργίας του στην πρώτη του πλήρη τουριστική σεζόν μετά τα περυσινά εγκαίνια. Υπενθυμίζω ότι τα εγκαίνια του υποβρύχιου αυτού μουσείου έκανε ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός μαζί με τον Σάκη Ρουβά.

Σύμφωνα με την εμπειρία των επαγγελματιών και τοπικών φορέων του προορισμού των Σποράδων, το πιλοτικό άνοιγμα του υποβρυχίου μουσείου έκανε τη διαφορά κατά την περυσινή σεζόν καθώς ουκ ολίγοι αυτοδύτες από πολλά μέρη του εξωτερικού έσπευσαν να επισκεφτούν την Αλόννησο, πάρα τις δύσκολες διεθνείς συγκυρίες. Να σημειώσω ότι το ναυάγιο της Περιστέρας βρίσκεται σε βάθος 22 έως 33 μέτρων και έχει θεωρηθεί μέχρι στιγμής, το μεγαλύτερο ναυάγιο της Κλασσικής Περιόδου και το σπουδαιότερο αρχαίο επισκέψιμο ναυάγιο του κόσμου. Κατά πάσα πιθανότητα, όπως μου λέει ο κ. Αγοραστός το πλοίο ήταν αθηναϊκό εμπορικό, φορτωμένο με 4.000 αμφορείς και άλλα αγγεία και είχε διαστάσεις κατά προσέγγιση 25 μέτρα μήκος και 10 μέτρα πλάτος, ενώ βυθίστηκε την περίοδο 425-400 π.Χ.

TO BHMA 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου