Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

Κτηματολόγιο: Φάκελος μεταβίβασης ακινήτου

 Τετάρτη, 2 Ιουνίου, 2021

Την επιτάχυνση της λειτουργίας του κτηματολογίου, άρα και των ψηφιακών υπηρεσιών που παρέχονται κατά τουλάχιστον μία διετία, θα προβλέπει σχέδιο νόμου, που παρουσιάστηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο. Με την ίδια νομοθετική πρόταση θα θεσπιστεί ο «ηλεκτρονικός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου», μια πλατφόρμα που θα δίνει πρόσβαση στους συμβολαιογράφους σε περισσότερα από 17 πιστοποιητικά που απαιτούνται σήμερα για μια μεταβίβαση, ώστε να περιορίζεται άμεσα ο απαραίτητος χρόνος. 

Τις αλλαγές στη διαδικασία κτηματογράφησης και λειτουργίας του εθνικού κτηματολογίου παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Το σχέδιο νόμου, που θα δοθεί σύντομα σε διαβούλευση με σκοπό να ψηφιστεί μέσα στον Ιούλιο, περιλαμβάνει τρεις βασικές καινοτομίες:

• Σε μια περιοχή που κτηματογραφείται, το κτηματολόγιο θα ξεκινά να λειτουργεί μετά την ολοκλήρωση της ανάρτησης και τη διόρθωση των πρόδηλων λαθών, χωρίς να περιμένει την εξέταση των αντιρρήσεων. Με αυτό τον τρόπο θα επιταχυνθεί κατά μία διετία το «πέρασμα» και στην ψηφιακή εποχή, καθώς σε όσες περιοχές λειτουργούν γραφεία του Ελληνικού Κτηματολόγιου οι πολίτες και οι επαγγελματίες θα μπορούν να επωφεληθούν πολύ περισσότερων ψηφιακών υπηρεσιών (μέσω της πύλης gov.gr). 

Οσο για τα ακίνητα για τα οποία έχει υποβληθεί αντίρρηση, αυτά θα «προσημειώνονται» ώστε ο ενδιαφερόμενος να γνωρίζει ότι εκκρεμεί η εξέταση ένστασης εις βάρος τους (και βέβαια το κτηματολόγιο θα αναμορφώνεται μόλις η υπόθεση εξεταστεί). Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη, καθώς σήμερα, σε περίπτωση που κάποιος ήθελε να προχωρήσει σε δικαιοπραξία επί ενός τέτοιου ακινήτου, δεν γνώριζε αν είχε υποβληθεί αντίρρηση ή όχι. Με τη ρύθμιση αυτή, επιπλέον, θα «απελευθερώνεται» το Ελληνικό Κτηματολόγιο από τις διαδοχικές παρατάσεις των συμβάσεων με τους αναδόχους, καθώς η σύμβαση σήμερα λήγει όταν εξεταστούν οι αντιρρήσεις. 

• Θεσμοθετείται ο «ηλεκτρονικός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου». Πρόκειται για ένα πληροφοριακό σύστημα, με το οποίο ο συμβολαιογράφος (προφανώς με συναίνεση του ιδιοκτήτη του ακινήτου) θα αποκτά πρόσβαση σε περισσότερα από 17 ψηφιακά πιστοποιητικά που είναι απαραίτητα σήμερα για μια μεταβίβαση. Πρόκειται για έγγραφα κτηματολογικά (λ.χ. απόσπασμα, χάρτης), φορολογικά (λ.χ. ΕΦΚΑ – ασφαλιστική ενημερότητα, πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, απόδειξη πληρωμής φόρου μεταβίβασης) και τεχνικά (λ.χ. βεβαίωση μηχανικού περί μη ύπαρξης αυθαίρετης κατασκευής στο ακίνητο, ενεργειακή κατάταξη). Στόχος είναι να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος που είναι απαραίτητος για τη μεταβίβαση ενός «καθαρού» ακινήτου – στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν αυθαιρεσίες, διεκδικήσεις, βάρη κ.λπ. η διαδικασία δεν μπορεί να επιταχυνθεί.

• Τροποποιούνται διάφορες ρυθμίσεις με σκοπό τη διευκόλυνση του έργου. Για παράδειγμα, για τα αγνώστου ιδιοκτήτη που δηλώνονται εκ των υστέρων δεν θα χρειάζεται η συναίνεση του Δημοσίου, αλλά αυτή θα τεκμαίρεται από τη μη υποβολή αντίρρησης εντός δύο μηνών. Επίσης προβλέπεται ότι μια ανακριβής κτηματολογική εγγραφή μπορεί να διορθώνεται με τη διαδικασία της διαμεσολάβησης. Επιπλέον, ενεργοποιείται η ενδιάμεση επιτροπή, στην οποία μπορεί ένας πολίτης να απευθυνθεί αν απορριφθεί από το κτηματολογικό γραφείο το αίτημά του για διόρθωση μιας πληροφορίας. Η επιτροπή αυτή θα έχει επικεφαλής όχι τον διευθυντή του κτηματολογικού γραφείου (που έδωσε την προηγούμενη απορριπτική απόφαση) αλλά στέλεχος του Ελληνικού Κτηματολόγιου.

Τέλος, το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει και οργανωτικά θέματα. Για παράδειγμα, θα προβλέπεται η δημιουργία μητρώου διαπιστευμένων μηχανικών, θα υπάρχει δυνατότητα σύναψης προγραμματικής σύμβασης του Ελληνικού Κτηματολόγιου με το ΤΕΕ, ενώ δίνεται «δεύτερη ευκαιρία» στους υποθηκοφύλακες να μεταφερθούν στη νέα δομή του κτηματολογίου (καθώς ελάχιστοι το έπραξαν).

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου