Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 20 Ιουνίου 2021

Η ανασυγκρότηση της Δύσης και το «σύνδρομο της Κίνας»

Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Αθανασόπουλος Άγγελος Αλ

Ο Τζο Μπάιντεν με την παρουσία του σε ΝATO και G7 κατέστησε σαφές ότι η «Αμερική επέστρεψε» – Επιδίωξη η κοινή αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η ανάσχεση του Πεκίνου και η «διαχείριση» της Ρωσίας – Οι προβληματισμοί για ένα νέο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο και η «συναίνεση της Κορνουάλης»

Αν ήθελε κάποιος να δώσει έναν τίτλο στη σειρά των Συνόδων Κορυφής του G7, του ΝΑΤΟ και μεταξύ ΗΠΑ – ΕΕ που έλαβαν χώρα τις προηγούμενες ημέρες σε ευρωπαϊκό έδαφος, θα μπορούσε ίσως να χρησιμοποιήσει έναν όρο: «Η ανασυγκρότηση της Δύσης».

Αυτός ήταν, ουσιαστικά, ο σκοπός της έλευσης του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην Κορνουάλη και στις Βρυξέλλες πριν μεταβεί στη Villa La Grange στην Ελβετία για να συναντήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Μπάιντεν αναχώρησε από την Ουάσιγκτον για το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό με σκοπό να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους ότι «η Αμερική επιστρέφει» και ότι η Δύση, με τη διατλαντική σχέση ως «αιχμή του δόρατος», μπορεί ξανά να ηγηθεί – από την αντιμετώπιση της πανδημίας και την κλιματική αλλαγή ως την ανάσχεση της Κίνας και τη διαχείριση της Ρωσίας.

«Η σειρά συνομιλιών του αμερικανού προέδρου με τους Ευρωπαίους, σε διάφορα σχήματα, ήταν, όπως αναμενόταν, ένας «διατλαντικός μήνας του μέλιτος». Ο Τζο Μπάιντεν είπε τα σωστά πράγματα την κατάλληλη στιγμή και κατέστησε σαφές ότι η Αμερική επέστρεψε» σημειώνει προς «Το Βήμα» η Γιάνα Πουλιερίν, επικεφαλής του Γραφείου Βερολίνου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR). Δεν είναι πάντως όλα τόσο ρόδινα και σύννεφα εξακολουθούν να υπάρχουν.

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου