Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

Η καθηγήτρια Κέλλυ Πολυχρονίου του Πανεπιστημίου Βοστώνης για το ChatGPT στη μάθηση της ελληνικής γλώσσας

Σάββατο, 8 Ιουνίου, 2024

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η διευθύντρια του Τμήματος της Σύγχρονης Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης (Director of Modern Greek Boston University), Κέλλυ Πολυχρονίου, μίλησε στη συνεδρίαση του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου που συνήλθε στη Βοστώνη, με επί μέρους θέμα τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην Ομογένεια της Αμερικής και συγκεκριμένα τη χρήση του ChatGPT στη μάθηση της ελληνικής γλώσσας. Επίσης, στην παρουσίαση συμμετείχαν και δύο φοιτητές της ομάδας της κυρίας Πολυχρονίου, ο Αρτέμιος Καγιάς, προπτυχιακός φοιτητής της Πληροφορικής και Σπύρος Καπότος, υποψήφιος διδάκτωρ Κλασσικών Σπουδών.

Η κυρία Πολυχρονίου κατά την παρουσίασή της, ανάμεσα στα άλλα, είπε πως «τo ChatGPT (η ταχύτερη ψηφιακή πλατφόρμα, μια τεχνολογική καινοτομία) έγινε διαθέσιμη δωρεάν, ανοίγει νέες προοπτικές, προσφέρει μια μετασχηματιστική προσέγγιση στην εκμάθηση γλωσσών, καθιστώντας το ένα ανεκτίμητο εργαλείο για μαθητές και δασκάλους για τη γλωσσική μάθηση και αλληλεπίδραση. Δημιουργεί syllabi, δημιουργία σχεδίου  μαθήματος, παρέχει άμεσες, διαδραστικές και προσαρμοσμένες εμπειρίες μάθησης».

Είπε ακόμα, πως «το GPT μπορεί να προσομοιώσει προσωπικές συνεδρίες διδασκαλίας, προσφέροντας εξηγήσεις, ασκήσεις, να δημιουργήσει εργασίες και να παρέχει ανατροφοδότηση σε πραγματικό χρόνο. Είτε πρόκειται για την ανάπτυξη λεξιλογίου, την κατανόηση της γραμματικής, την καλλιέργεια της προφοράς, παραγωγή και κατανόησης λόγου. Προωθεί τη διαδραστικότητα και την ενεργή συμμετοχή των φοιτητών».

Αναμνηστική φωτογραφία από το 10ο Θερινό Πανεπιστήμιο στη Βοστώνη διοργανωθέν από την καθηγήτρια Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΛΙΩΤΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ

Επισήμανε πως «καθοδηγεί τους φοιτητές να βάζουν τους δικούς τους στόχους στη μάθηση – εξατομικευμένη ανατροφοδότηση-individual feedback. Το GPT το καθιστά ιδανικό σύντροφο για μαθητές σε οποιοδήποτε επίπεδο. Η ικανότητά του να δημιουργεί διαφορετικό εκπαιδευτικό περιεχόμενο, από απλούς διαλόγους, διασφαλίζει ότι η εκμάθηση της Νέας Ελληνικής γίνεται μια δυναμική και ελκυστική διαδικασία, προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τον ρυθμό κάθε μαθητή. H εκπαίδευση γίνεται πιο αποδοτική, πιο προσωποποιημένη Limited material – υπάρχει ελάχιστο υλικό διαθέσιμο για τα Νέα Ελληνικά επομένως η δημιουργία νέου με την βοήθεια του ChatGPT είναι απαραίτητη και πολύ σημαντική. Κερδίζουμε χρόνο στο απαιτητικό πρόγραμμά μας».

Η καθηγήτρια Κέλλυ Πολυχρονίου τόνισε πως «η μεθοδολογία, η αξιολόγηση αλλάζουν, η γλώσσα εξελίσσεται ας εξελισσόμαστε και εμείς. Γίνονται νέες έρευνες, νέες εφευρέσεις στον τομέα της γλώσσας.

Η Υπολογιστική Γλωσσολογία, ο νέος κλάδος της Γλωσσολογίας όπου τεχνολογία και γλώσσα οδεύουν παράλληλα, αναπτύσσει μεθόδους και εργαλεία για την ανάλυση και επεξεργασία φυσικών γλωσσών, ενισχύοντας την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπου και μηχανής».

Οι φοιτητές της ομάδας του κ. Πολυχρονίου, Αρτέμιος Καγιάς και Σπύρος Καπότος, είπαν ανάμεσα στα άλλα και τα εξής: «Οταν η κυρία Πολυχρονίου μας ενημέρωσε για  την ύπαρξη αυτού του grant, ο πρώτος στόχος μας ήταν να επαυξήσουμε τη συμμετοχή και γνώση των μαθητών, φροντίζοντας ότι ο καθένας θα μπορούσε να μαθαίνει ελληνικά μέσα στην τάξη στον ρυθμό του, ανάλογα με το σχολικό του υπόβαθρο. Πιθανόν η μεγαλύτερη πρόκληση που οι καθηγητές αντιμετωπίζουν στα αμερικανικά πανεπιστήμια όταν προτρέπουν μια συζήτηση στην τάξη είναι να εξασφαλίσουν μια ικανοποιητική προετοιμασία όλων των μαθητών πάνω στο θέμα. Νομίζω ότι είχαμε καλό βαθμό επιτυχίας. Σήμερα θα ήθελα να σας προτείνω δύω παραδείγματα που προέρχονται από τάξεις στις οποίες χρησιμοποιήσαμε ΑΙ σαν όργανο διδασκαλίας. Το πρώτο παράδειγμα συγκεντρώνεται στην ανάπτυξη ευχέρειας στα ελληνικά, το άλλο στον ελληνικό πολιτισμό».

Είπαν ακόμα, πως «η παιδαγωγική έρευνα μας δίδαξε ότι όλοι οι μαθητές ανταποκρίνονται εξίσου στις ίδιες μεθόδους διδασκαλίας, και ορισμένοι βρίσκουν εικόνες και αφηγήσεις πιο ελκυστικές από τα παραδοσιακά μαθήματα.

Οι μαθητές του σύγχρονου κόσμου πρέπει να εκπαιδευτούν ώστε να χρησιμοποιούν άμεσα τις πληροφορίες που είναι ήδη εύκολα διαθέσιμες και να διατυπώνουν σύντομα επιχειρήματα και ιδέες. Οι καθηγητές έχουν την ευκαιρία να εξασφαλίσουν ότι ο κάθε μαθητής θα εξελιχθεί σε ικανό χρήστη των γνώσεών του, επικεντρώνοντας την προσοχή του στην ανάπτυξη των σχολικών δυνατοτήτων πάρα στη διδαχή των βασικών πληροφορίων».

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου