Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Η Fed πρέπει να μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα παρά αργότερα

Παρασκευή, 28 Ιουνίου, 2024

Η καθυστέρηση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ήπια οικονομική προσγείωση

© The Financial Times Limited 2024. All rights reserved.FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd. Not to be redistributed, copied or modified in any way. ot.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

«Δεν έχει σημασία πότε η Federal Reserve θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι πού θα τερματίσουν». Αυτή είναι μια άποψη που ακούγεται γύρω από τη Wall Street.

Εκ πρώτης όψεως, αυτή η συμβουλή χρησιμεύει ως έγκαιρη προειδοποίηση για τους πολλούς συμμετέχοντες στην αγορά που επί του παρόντος έχουν εμμονή με το εάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα , καθησυχασμένη από τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό, θα ξεκινήσει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο ή θα περιμένει περισσότερο, όπως υποστήριξαν την τελευταία εβδομάδα αρκετοί αξιωματούχοι της Fed.

Ωστόσο, αυτή η γνώμη παραβλέπει τη σημασία του πότε θα γίνει η πρώτη μείωση. Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, το χρονοδιάγραμμα είναι κρίσιμο για τον προσδιορισμό του σωρευτικού μεγέθους του κύκλου και της ευημερίας της οικονομίας.

Το σύνηθες επιχείρημα για τη σημασία του timing υποστηρίζει ότι η πρώτη μείωση του επιτοκίου επιτρέπει στις αγορές να τιμολογούν το σύνολο του κύκλου περικοπής με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη. Αυτό φαίνεται λιγότερο σημαντικό δεδομένης της σημερινής Fed που εξαρτάται υπερβολικά από τα δεδομένα, η οποία απέφυγε να λάβει στρατηγική άποψη και, δυστυχώς, φαίνεται απίθανο να αλλάξει αυτήν την προσέγγιση σύντομα.

Αυτή η έλλειψη αγκύρωσης της πολιτικής έχει στερήσει από τις αγορές σταθερού εισοδήματος ένα σημαντικό βήμα. Αυτό το βλέπετε στη συμπεριφορά των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, είτε πρόκειται για το ευαίσθητο στην πολιτική 2ετές ομόλογο είτε για το 10ετές που αποτυπώνει πιο ολοκληρωμένες απόψεις της αγοράς για ολόκληρο τον κύκλο των επιτοκίων, καθώς και για τα πληθωριστικά και αναπτυξιακά αποτελέσματα.

Τις τέσσερις εβδομάδες πριν από την τελευταία συνεδρίαση της Fed για την πολιτική, η απόδοση του 2ετούς ομολόγου παρουσίασε σημαντικές διακυμάνσεις: αυξήθηκε σχεδόν στο 5%, στη συνέχεια μειώθηκε κατά 0,26 ποσοστιαίες μονάδες, αυξήθηκε κατά 0,18 μονάδες και υποχώρησε ξανά κατά 0,22 μονάδες στο χαμηλό του 4,67%. Η απόδοση των 10ετών τίτλων παρουσίασε παρόμοια μεταβλητότητα, αν και με μεγαλύτερα μεγέθη.

Το ισχυρότερο επιχείρημα για τη σημασία του timing σχετίζεται με την κατάσταση της οικονομίας. Τα αυξανόμενα, αν και όχι ακόμη καθολικά, δεδομένα σηματοδοτούν οικονομική αποδυνάμωση, συμπεριλαμβανομένης της επιδείνωσης των δεικτών που κοιτάζουν το μέλλον. Αυτό συνέπεσε με μια σημαντική διάβρωση των αποθεμάτων ισολογισμού που κατέχουν οι μικρές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα. Τα τρωτά σημεία, που είναι πιθανό να αυξηθούν καθώς επικρατούν περισσότερες από τις καθυστερημένες επιπτώσεις του μεγάλου κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής 2022-23, εν μέσω σημαντικής κυκλικής οικονομικής και πολιτικής αστάθειας, καθώς και μετάβασης σε τομείς όπως η τεχνολογία, η αειφόρος ενέργεια, η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας και το εμπόριο .

Υπάρχει επίσης η ιστορική προοπτική που υποδηλώνει ότι μια έγκαιρη μείωση των επιτοκίων συμβάλλει σε καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα. Όπως τόνισε ο Bob Michele της JPMorgan σε μια συνέντευξη στο Bloomberg Television την περασμένη εβδομάδα, μια ταχεία μείωση των επιτοκίων έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επίτευξη μιας «ήπιας προσγείωσης» μετά τον κύκλο μεταβολή της νομισματικής πολιτικής 3 ποσοστιαίων μονάδων το 1994-95, ένα σπάνιο φαινόμενο στην ιστορία. Αυτό το ιστορικό προηγούμενο θα πρέπει να εμφυσήσει μια αίσθηση αισιοδοξίας, υποδηλώνοντας ότι μια έγκαιρη μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε ένα παρόμοιο θετικό αποτέλεσμα στο τρέχον οικονομικό τοπίο (μια πιθανότητα ήπιας προσγείωσης που τοποθετώ στο 50% αυτή τη στιγμή).

Δεδομένης της δυναμικής του πληθωρισμού, η απώθηση της πρώτης μείωσης των επιτοκίων αυξάνει την πιθανότητα ότι, τελικά, η Fed θα χρειαστεί να μειώσει περισσότερο για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο ύφεσης. Αυτό το σενάριο θα αποτελούσε αντίστροφο του αρχικού λάθους πολιτικής της Fed για το 2021-22.

Χαρακτηρίζοντας εσφαλμένα τον πληθωρισμό ως «παροδικό» και καθυστερώντας την πολιτική της αντίδραση, η Fed έπρεπε να αυξήσει επιθετικά τα επιτόκια κατά πάνω από 5 ποσοστιαίες μονάδες, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων διαδοχικών αυξήσεων της τάξης των 0,75 ποσοστιαίων μονάδων.

Εάν, αυτή τη φορά, η Fed αναγκαστεί σε μεγάλο κύκλο περικοπών λόγω καθυστερημένης εκκίνησης και επιταχυνόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών αδυναμιών, θα πρέπει επίσης να καταλήξει να περικόψει περισσότερο από το απαραίτητο βάσει μακροπρόθεσμων συνθηκών. Αυτό ακολουθεί την προηγούμενη ανοδική υπέρβαση που αποκάλυψε θύλακες οικονομικής ευπάθειας και, διεθνώς, τις πολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν πολλές άλλες χώρες.

Για άλλη μια φορά, τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις θα ήταν περισσότερο εκτεθειμένα σε μια τέτοια υπέρβαση. Τα οφέλη από τα χαμηλότερα ποσοστά θα επισκιάζονταν από την αυξημένη εισοδηματική ανασφάλεια ή την απόλυτη ανεργία.

Το τελικό επιτόκιο για τον επερχόμενο κύκλο μείωσης των επιτοκίων της Fed εξαρτάται από το πότε θα ξεκινήσει. Όσο περισσότερο περιμένουν οι κεντρικοί τραπεζίτες να περικόψουν, τόσο περισσότερο η οικονομία κινδυνεύει να βλάψει τις προοπτικές ανάπτυξης και τη χρηματοπιστωτική της σταθερότητα, πλήττοντας ιδιαίτερα τα πιο ευάλωτα τμήματα. Στη διαδικασία, η Fed θα κολλήσει ξανά με μια πολιτική αντίδραση που καταπολεμά και όχι μια πιο στρατηγική αντίδραση που οδηγεί την οικονομία στην ήπια προσγείωση που πολλοί από εμάς ελπίζουμε και ο κόσμος χρειάζεται απεγνωσμένα.

Ο συγγραφέας είναι πρόεδρος του QueensCollege του Cambridge και σύμβουλος των Allianz και Gramercy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου