Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

5 φράσεις για νhttps://www.blogger.com/?hl=en&tab=jjα βάζετε όρια στους συναδέλφους σας, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ

Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024 

«Ας συζητήσουμε και ας ξεκαθαρίσουμε προσδοκίες» - Όσα προτείνει ψυχολόγος του Χάρβαρντ για τα όρια στην εργασία.

 GRACE TEAM

Είναι γεγονός πως το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας το αφιερώνουμε στην δουλειά μας. Οι περισσότεροι τουλάχιστον. Γι’ αυτό και έχει καθοριστική σημασία, να μπορεί κανείς να βρίσκεται σε ένα περιβάλλον όπου μπορεί να νιώθει παραγωγικός και ικανοποιημένος. Για να το καταφέρετε όμως, πέρα από τύχη και τους κατάλληλους ανθρώπους, χρειάζεται να βάλετε και τα όρια σας.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους του Χάρβαρντ -οι οποίοι ανέλυσαν πόσο σημαντική είναι η ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική ζωή, όπως επίσης και πόσο σημαντικά είναι τα όρια στον εργασιακό τομέα –υπάρχουν συγκεκριμένες φράσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να θέσετε τα κατάλληλα όρια και να κερδίσετε τον σεβασμό.

«Ως ψυχολόγος που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ, ξέρω ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίσετε το στρες και τις τοξικές καταστάσεις στη δουλειά, είναι να θέσετε υγιή όρια», αναφέρει η Dr. Cortney Warren στο CNBC.

Αρκετοί μπορεί να μην σεβαστούν όμως τα όρια σας, γι’ αυτό και υπάρχουν οι κατάλληλες φράσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:

«Ας συζητήσουμε και ας ξεκαθαρίσουμε προσδοκίες»

Να θυμάστε πως το κλειδί για επιτυχημένες σχέσεις, είτε προσωπικές είτε επαγγελματικές είναι η επικοινωνία. Επομένως είναι σημαντικό να υπάρξει μια συζήτηση σχετικά με τις προσδοκίες που έχει απο εσάς ο εργοδότης σας. Τι είναι αυτό που περιμένει από εσάς, και κατά πόσο μπορείτε να ανταπεξέλθετε. Από την στιγμή που υπάρχουν απαιτήσεις τις οποίες είτε δεν θέλετε να αναλάβετε, είτε δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε, ξεκαθαρίστε τη θέση σας. Με το να ξεκαθαρίσετε τι μπορείτε να διαχειριστείτε και τι όχι, δεν είναι αδυναμία αλλά αντιθέτως θέτετε όρια σχετικά με το τι είστε πρόθυμοι ή όχι, να αναλάβετε.

«Έχω μια εναλλακτική στο πρόβλημα»

Αυτή η φράση πιθανότατα να σας χαρίσει περισσότερο σεβασμό από τον εργοδότη ή τους συνεργάτες σας. Καλό είναι να προτείνετε και να σκέφτεστε πώς μπορείτε να προσεγγίσετε διαφορετικά μια κατάσταση που μπορεί να έχει προκύψει. Έτσι δείχνετε και ενδιαφέρον, και χρησιμότητα, αλλά και προσωπικότητα. Είναι σημαντικό να δείξετε ενδιαφέρον και να προτείνετε λύσεις, προκειμένου να μπορείτε να αναλαμβάνετε περισσότερα projects και tasks που εσείς επιλέγετε, κάνοντας τους γύρω σας να σας εμπιστεύονται περισσότερο.

«Δεν είμαι διαθέσιμος αυτή τη στιγμή»

Αυτή η φράση, όχι μόνο δείχνει πως είστε αφοσιωμένοι στη δουλειά σας, και σε οτιδήποτε έχετε αναλάβει, αλλά ταυτόχρονα ξεκαθαρίζετε πως δεν είστε σε θέση να αναλάβετε κάτι άλλο. Μην διστάζετε να αναγνωρίζετε πότε πραγματικά χρειάζεστε συγκέντρωση και χρόνο προκειμένου να αφοσιωθείτε στην εργασία σας.

«Έχω άλλη προτεραιότητα»

Η ζωη είναι μια σειρά από προτεραιότητες. Έτσι και η δουλειά. Είναι σημαντικό να επικοινωνείτε με τους συνεργάτες σας και να ξεκαθαρίζετε τι θεωρείτε σημαντικό και πρέπει να γίνει άμεσα, και τι μπορεί να περιμένει έτσι ώστε όταν αναλάβετε τις προτεραιότητες σας, οτιδήποτε δευτερεύον μπορεί να περιμένει.

«Ξεκάθαρα ναι και όχι»

Προφανώς στην εργασία χρειάζεται ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως χρειάζεται συχνά να πιέζεστε και να μπαίνετε σε μια διαδικασία να ασκείτε στρες στον εαυτό σας. Έτσι φροντίστε να ξεκαθαρίσετε μέσα σας, τι είναι αυτό που δεν θα αναλάβετε ή τι είναι αυτό που δεν θέλετε να κάνετε στην δουλειά σας και ξεκαθαρίστε το. Τα όχι σας, οφείλουν να είναι ξεκάθαρα και να τα σέβονται όλοι. Το ίδιο και τα ναι σας, τα οποία είναι σημαντικό να εκτιμούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου