Με την άνοιξη να έχει μπει για τα καλά και τη θερμοκρασία να επιτρέπει πλέον το ψήσιμο σε εξωτερικό χώρο ήρθε η ώρα που περιμέναμε, δηλαδή η εποχή του barbeque. Βγαίνουμε σε αυλές, κήπους ή μπαλκόνια και απολαμβάνουμε ψητά στην ύπαιθρο. Οι ψησταριές θα πάρουν φωτιά και οι ψήστες θα πρέπει να είναι έτοιμοι. Ξέρετε, όμως, πώς να προετοιμάσετε την ψησταριά σας μετά από έναν χειμώνα όπου ήταν κλειστή και σίγουρα πριν έρθουν οι καλεσμένοι και αρχίσει το ψήσιμο;

Στο πρόσφατο βίντεο στο TikTok της η γιαγιά Babs (@brunchwithbabs) έδειξε συμβουλές προς τους επίδοξους υπαίθριους ψήστες για το πώς να καθαρίσουν τη σχάρα της ψησταριάς τους, αλλά και πώς να την κάνουν αντικολλητική. Για να το πετύχει αυτό δεν επιστρατεύει δύσκολες τεχνικές και εργαλεία, παρά μόνο δύο βασικά λαχανικά: πατάτες και κρεμμύδια.

Remaining Time 0:00
 

Γιατί να τρίψουμε ένα κρεμμύδι στη σχάρα μας;

Ξεκινώντας τη νέα σεζόν του ψησίματος σε εξωτερικό χώρο σίγουρα θα πρέπει να κάνουμε ένα καλό καθάρισμα στην ψησταριά μας. Το πρώτο πράγμα που μας προτρέπει είναι να μην χρησιμοποιήσουμε την ειδική μεταλλική βούρτσα, γιατί μπορεί να καταλήξουμε να τρώμε τρίχες της μαζί με το φαγητό μας. Αντί αυτής, λοιπόν, μας προτείνει να ζεστάνουμε τη σχάρα μας και να κόψουμε ένα κρεμμύδι με τέτοιο τρόπο που η μια πλευρά του να είναι επίπεδη. Το τρυπάμε, στη συνέχεια, με ένα πιρούνι και τρίβουμε με την επίπεδη επιφάνεια προς τα κάτω τις σχάρες της ψησταριάς. Έτσι με τους χυμούς του κρεμμυδιού θα δημιουργηθεί ατμός που θα καθαρίσει σε βάθος τη σχάρα μας.

Άραγε η πατάτα κάνει τη σχάρα αντικολλητική;

Κι όμως ακούγεται παράξενο αλλά ισχύει. Λίγο πριν βάλουμε οτιδήποτε θέλουμε να ψήσουμε πάνω στη σχάρα μας, καλό είναι όπως κάναμε με το κρεμμύδι, να τρυπήσουμε με ένα πιρούνι μια κομμένη πατάτα και να τρίψουμε καλά. Το άμυλο που έχει θα κάνει το φαγητό μας να μην κολλάει επάνω στη σχάρα, κάτι που θα πρέπει γενικώς να αποφεύγουμε. Έτσι, μια ωμή πατάτα μπορεί να σώσει το γεύμα μας.

Για του λόγου το αληθές, δείτε το παρακάτω βίντεο της γιαγιάς Babs: