Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Capital Economics: Δεν αμφισβητείται (ακόμη) η οικονομική κυριαρχία των ΗΠΑ, υπάρχει φούσκα στη Wall Street

 Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Η Capital Economics ερευνά εάν οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα

Ένα σταθερό χαρακτηριστικό της εποχής μετά την πανδημία ήταν η σχετική ισχύς της οικονομίας των ΗΠΑ και της αγοράς μετοχών. Ωστόσο, οι αμφιβολίες έχουν εμφανιστεί, με πολλά κεφάλαια να θέτουν ερωτήματα για την κυριαρχία των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία και για το αν αγορές τους συνεχίσουν να ξεπερνούν τα παγκόσμια σημεία αναφοράς.

Και η απάντηση της Capital Economics στα παραπάνω είναι… και Ναι και Όχι.

Αμοιβαία κεφάλαια ΗΠΑ: Οι μεγαλύτερες εκροές εδώ και 1,5 χρόνο

Τι λέει η ιστορία για τις ΗΠΑ

Η Capital Economics ερευνά εάν οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Τα τελευταία δύο χρόνια, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 4,3%, σε σύγκριση με μόλις 1,3% στην ευρωζώνη και τη μηδενική ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η απόδοση των αμερικανικών μετοχών εκείνη την περίοδο ήταν 1,6 φορές μεγαλύτερη από την απόδοση του MSCI ex-US World Equity Index.

Αλλά πρόκειται για κάτι περισσότερο από μια προσωρινή περίοδο οικονομικής υπεραπόδοσης, κατά την Capital Economics.

Η αμερικανική οικονομία, η οποία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο από τη δεκαετία του 1870, και τα πηγαίνει καλύτερα από τις αντίστοιχες ανεπτυγμένες αγορές για δεκαετίες, με αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά μέσο όρο 2,25% ετησίως από το 1990 σε σύγκριση με 1,7% στο Ηνωμένο Βασίλειο, 1,4% στη Γαλλία και 0,7% στην Ιαπωνία.

Αυτή την περίοδο, μεγάλες αναδυόμενες αγορές όπως η Κίνα και η Ινδία αναπτύχθηκαν ταχύτερα, αλλά αυτό ήταν η λεγόμενη ανάπτυξη «catch-up» από τα σχετικά χαμηλά επίπεδα εισοδήματος. Μετρούμενο με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες της αγοράς, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Κίνας εξακολουθεί να είναι μόνο 30% από αυτό των ΗΠΑ, ενώ της Ινδίας είναι μόλις 10%.

Τα στοιχεία καθιστούν σαφές ότι η αμερικανική οικονομική κυριαρχία ήταν πολύ μεγαλύτερη από τον ρυθμό με τον οποίο αυξανόταν το ΑΕΠ της. Οι ΗΠΑ κυριαρχούν στον υπόλοιπο κόσμο από οικονομική, χρηματοοικονομική και τεχνολογική άποψη.

Ναι, αντιμετωπίζει αμφισβητίες σε ορισμένους τομείς. Η οικονομία της Κίνας είναι πλέον κοντά σε μέγεθος με αυτήν των ΗΠΑ, ενώ η Σιγκαπούρη και η Ελβετία ανταγωνίζονται τις ΗΠΑ σε μέτρα καινοτομίας και τεχνολογικής ηγετικής θέσης.

Αλλά οι ΗΠΑ είναι η μόνη οικονομία που κατατάσσεται στην πρώτη πεντάδα του κόσμου σε μετρήσεις του ΑΕΠ, του βάθους της χρηματοπιστωτικής αγοράς και της τεχνολογικής καινοτομίας. Από αυτό αντλεί η Αμερική το παγκόσμιο οικονομικό βάρος και το βάρος της στην αγορά. 

Η δύναμη της Αμερικής είναι εν μέρει συνάρτηση του σχετικά μεγάλου πληθυσμού της, του τρίτου μεγαλύτερου στον κόσμο. Αλλά η πραγματική παγκόσμια κυριαρχία απαιτεί υψηλά επίπεδα παραγωγικότητας παράλληλα με έναν σημαντικό πληθυσμό.

Όπως είπε ο Paul Krugman, «η παραγωγικότητα δεν είναι το παν, αλλά μακροπρόθεσμα είναι σχεδόν τα πάντα». Και η Αμερική είναι σταθερά πιο παραγωγική από τους οικονομικούς της ανταγωνιστές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Διάφοροι παράγοντες λειτουργούν υπέρ των ΗΠΑ σε αυτό το μέτωπο, όπως οι βαθιές κεφαλαιαγορές, η ικανότητα προσέλκυσης ειδικευμένων μεταναστών, οι υψηλές δαπάνες Μ&Α και η επιχειρηματική κουλτούρα. 

Θα μπορούσε η Αμερική να χάσει το πλεονέκτημά της;

Όπως αναφέρει η Capital Economics τα κεφάλαια ρωτούν συχνά εάν η δεινή κατάσταση των δημοσίων οικονομικών της Αμερικής θα μπορούσε να οδηγήσει σε δημοσιονομική κρίση. Η τροχιά των δημοσίων οικονομικών των ΗΠΑ είναι μη βιώσιμη και απαιτείται σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση περίπου 2-3% του ΑΕΠ για να τεθούν σε πιο βιώσιμες βάσεις.

Υπάρχει σαφώς ο κίνδυνος οι αγορές να πιέσουν το χέρι της κυβέρνησης σε αυτό το μέτωπο. Ωστόσο, αυτό δεν είναι ακόμη το κεντρικό μας σενάριο, αναφέρει η Capital Economics. Και ενώ μια δημοσιονομική κρίση θα προκαλούσε σημαντικό πλήγμα στο ΑΕΠ σε μια περίοδο δύο έως τριών ετών, θα ήταν απίθανο να μειώσει μόνιμα την αύξηση της παραγωγικότητας, η οποία είναι καίριας σημασίας μακροπρόθεσμα.

Μια πιο άμεση απειλή είναι ο εναγκαλισμός του οικονομικού απομονωτισμού υπό μια δεύτερη κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό θα κυριαρχήσει περισσότερο καθώς πλησιάζουμε στις εκλογές του Νοεμβρίου. Ωστόσο, θα απαιτούσε μια διαρκή επίθεση στις συμπεριφορές και τις δομές που στηρίζουν την επιτυχία της Αμερικής προκειμένου να μετατοπιστεί η οικονομία σε μια μόνιμα χαμηλότερη αναπτυξιακή πορεία. Για άλλη μια φορά, αυτό δεν είναι το κεντρικό μας σενάριο, αναφέρει η Capital Economics.

Εάν ο Τραμπ επανεκλεγόταν και έθετε σε εφαρμογή μια ριζοσπαστική ατζέντα που υπονόμευε το θεσμικό συγκρότημα των ΗΠΑ, οι άμεσες συνέπειες θα ήταν αναμφίβολα καταστροφικές. Αλλά αυτό απέχει πολύ από το να είναι εγγυημένο και, ακόμη κι αν συνέβαινε, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο δυναμισμός της οικονομίας θα αντέξει τη διάβρωση των θεσμών, υπό τον όρο ότι οι κανόνες, οι αξίες και η κουλτούρα που στήριξαν την επιτυχία των ΗΠΑ θα διατηρηθούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι μια στροφή προς τον απομονωτισμό στη δεκαετία του 1930 δεν απομάκρυνε τη θέση της Αμερικής ως κυρίαρχης οικονομίας στον κόσμο.

Οι αμφισβητίες είναι πιθανό να υπολείπονται

Ταυτόχρονα, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς κάποια άλλη χώρα ή περιοχή να αντιμετωπίζει μια σοβαρή πρόκληση. Χώρες όπως η Κορέα, η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη θα παραμείνουν ηγέτες στην τεχνολογία, με ορισμένες χώρες να πρωτοστατούν σε τομείς όπως η πράσινη τεχνολογία. Αλλά ένας σοβαρός υποψήφιος για την παγκόσμια οικονομική κυριαρχία χρειάζεται επαρκή κλίμακα και τεχνολογική τεχνογνωσία, κριτήρια που περιορίζουν γρήγορα το πεδίο μόνο στην Ευρώπη και την Κίνα.

Η Κίνα θα παρεμποδιστεί από ένα κρατικό μοντέλο που θα επιδιώκει άλλες προτεραιότητες εκτός από τις οικονομικές επιδόσεις. Η διάσπαση της παγκόσμιας οικονομίας θα περιορίσει επίσης την πρόσβαση της Κίνας στη δυτική τεχνολογία και αγορές. Και, όπως έχει εξηγηθεί από τους περισσότερους αναλυτές, είναι δύσκολο να δούμε πώς το ρενμίνμπι θα μπορούσε να αμφισβητήσει σοβαρά την κυριαρχία του δολαρίου.

Οι επιπτώσεις του δικτύου σημαίνουν ότι το παγκόσμιο εμπόριο θα συνεχίσει να εκφράζεται κυρίως σε δολάρια, ενώ το μοντέλο που βασίζεται στις εξαγωγές και το σχετικό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών σημαίνουν ότι η Κίνα δεν είναι σε θέση να παράσχει στον υπόλοιπο κόσμο αρκετά ασφαλή, ρευστά και μετατρέψιμα περιουσιακά στοιχεία σε ρενμίνμπι για να ανταγωνιστεί πειστικά με το αμερικανικό νόμισμα.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε μειονεκτική θέση λόγω των δημογραφικών της στοιχείων, ενώ η πιθανότητα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ικανών να βελτιώσουν σημαντικά τις άκαμπτες αγορές εργασίας και το ρυθμιστικό της περιβάλλον φαίνεται χαμηλή.

Η αργή υιοθέτηση από την Ευρώπη των προηγούμενων προόδων στην τεχνολογία των υπολογιστών σημαίνει ότι θα αγωνιστεί επίσης να κερδίσει το πλεονέκτημα σε αυτό το επόμενο κύμα καινοτομίας. Και η ευρωζώνη θα παραμείνει περιορισμένη από την έλλειψη ομοσπονδιακής δομής και την απουσία ενιαίων δημοσιονομικών ρυθμίσεων, κεφαλαιαγορών ή τραπεζικού συστήματος.

Συνεπώς, παρά τις εμφανείς ατέλειές του, αυτό αφήνει τις ΗΠΑ ως τη μεγαλύτερη, πλουσιότερη και πιο κυρίαρχη οικονομία για το άμεσο μέλλον, εκτιμά η Capital Economics. Αν μη τι άλλο, οι ΗΠΑ είναι πιθανό να διευρύνουν το χάσμα απόδοσης με άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες σε όρους κατά κεφαλήν ΑΕΠ (μετρούμενο με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες της αγοράς) τα επόμενα χρόνια.

Και ενώ η Κίνα θα μειώσει τη διαφορά με τις ΗΠΑ ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, οι δημογραφικοί αντίθετοι άνεμοι σημαίνουν ότι αμφιβάλλουμε ότι θα ξεπεράσει ποτέ την Αμερική ως προς το συνολικό ΑΕΠ. 

Οικονομική υπεραπόδοση ≠ υπεραπόδοση αγοράς

Αλλά η ισχύς του χρηματιστηρίου, το άλλο χαρακτηριστικό της αμερικανικής υπεραπόδοσης μετά την πανδημία, μπορεί να αποδειχθεί λιγότερο ανθεκτική. Τα κέρδη ανά μετοχή και οι αποτιμήσεις έχουν αυξηθεί απότομα λόγω μιας ισχυρής οικονομίας, ενώ οι μετοχές έχουν επίσης βοηθηθεί από την αισιοδοξία γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη – ιδιαίτερα τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.

Κατά την Capital Economics αυτή η αισιοδοξία θα συνεχίσει να ωθεί την αγορά των ΗΠΑ τους επόμενους 18 μήνες. Αλλά ο ενθουσιασμός γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας φούσκας που φουσκώνει. Μόλις εκραγεί –όπως αναπόφευκτα θα γίνει– το χρηματιστήριο των ΗΠΑ θα αρχίσει μια περίοδο σημαντικής υποαπόδοσης σε σχέση με τα αντίστοιχα του.

Αυτό εγείρει το ερώτημα εάν μια φούσκα μετοχών που σκάει από μόνη της απειλεί την παγκόσμια οικονομική θέση των ΗΠΑ. Δεν το έκανε το 1929, ούτε το 2001. Οι μοχλοί της κυριαρχίας των ΗΠΑ είναι πολύ θεμελιώδεις για να αμφισβητηθούν από την περιστασιακή περίοδο παράλογης πληθωρικότητας.

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου