Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 2 Ιουνίου 2024

Τα Ελληνικά Σχολεία και η συμβολή του «Ε.Κ.» για την Ελληνική γλώσσα στην Αμερική στο συνέδριο στη Βοστώνη

Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2024

ΒΟΣΤΩΝΗ. Με στοχευμένες παρεμβάσεις για τα ομογενειακά σχολεία και τον σχεδιασμό των προγραμμάτων σπουδών, συνεχίστηκαν το Σάββατο το πρωί οι εργασίες του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», που διεξάγεται στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο. Στην απογευματινή συνεδρίαση στην οποία παρών ήταν και ο γενικός πρόξενος πρέσβης, Συμεών Τέγος, αφιερώθηκε πολύς χρόνος στο θέμα «Η συνδρομή του ‘Εθνικού Κήρυκα’ στην προστασία, διδασκαλία, διατήρηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας στην Αμερική» το οποίο ανέπτυξε ο γράφων.

Στην πρωινή συνεδρία του Σαββάτου, μεταξύ των ομιλητών ήταν οι Σταματία Δόβα (Hellenic College – Holy Cross), Ελενα Γρίβα (Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας), Ιωάννα Λεκάκου (Odyssey Charter School), Κώστας Ντίνας (Δυτικής Μακεδονίας), αλλά και η Fernanda Lemos De Lima από το Rio De Janeiro University της Βραζιλίας.

Επίσης, έγινε ανοιχτή συζήτηση δημοσιογράφων επισκεπτών από Ελλάδα, τον χώρο της Ομογένειας, αλλά και επί μέρους φροντιστήρια για την ελληνική γλώσσα.

Η Η Ειρήνη Γραψία καθηγήτρια στο Λύκειο της κοινότητας Αγίου Δημητρίου Αστόριας ομιλεί στο συνέδριο στη Βοστώνη. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΛΙΩΤΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ

Στην απογευματινή συνεδρίαση μίλησε η Ειρήνη Γραψία καθηγήτρια στο ελληνικό Λύκειο της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας. Το περασμένο έτος είχε διατελέσει αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης στο Συντονιστικό Γραφείο της Νέας Υόρκης.

Η κυρία Γραψία, ανάμεσα στα άλλα, είπε και τα έξης: «Μίλησα με ανθρώπους που είναι 2ης, 3ης, 4ης ακόμη και 5ης γενιάς Ελλήνων. Αρκετοί εκ των οποίων με μεικτούς γάμους, που προσπαθούν ‘με νύχια και με δόντια’ να κρατήσουν την ελληνική τους ταυτότητα. Παλεύουν, κατά κυριολεξία, να μεταλαμπαδεύσουν στα παιδιά τους Ορθοδοξία και Ελληνισμό, μιλώντας κυρίως Ελληνικά στο σπίτι, άλλοι πηγαίνοντάς τα στα παροικιακά-ενοριακά ημερήσια ελληνοαμερικανικά σχολεία, στα Απογευματινά – Σαββατιανά, σε ιδιωτικά και σε άλλου τύπου ελληνικά σχολεία, άλλοι επιλέγουν τα ιδιαίτερα μαθήματα κ.λπ. Και σε αυτό το σημείο, πρέπει να τονιστεί ο θεμελιώδης ρόλος των παππούδων και γιαγιάδων που επιμένουν, και πολύ καλά κάνουν, να μιλούν στα παιδιά και τα εγγόνια τους μόνο Ελληνικά».

Από την ανοικτή συζήτηση δημοσιογράφων από την Ελλάδα και την Ομογένεια, στο συνέδριο.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΛΙΩΤΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ

Στη συνέχεια, παρατίθενται μερικές ενότητες από την ομιλία του γράφοντος για το θέμα: «Η συνδρομή του ‘Εθνικού Κήρυκα’ στην προστασία, διδασκαλία, διατήρηση και διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας στην Αμερική».

Συγκεκριμένα: «Από τις 2 Απριλίου του 1915 ο ‘Εθνικός Κήρυκας’ γράφει συνεχώς και αδιαλείπτως την ιστορία της Ομογένειας της Αμερικής, αυτής της άλλης Ελλάδας, της αδιόρατης αν θέλετε, έξω από τα φυσικά σύνορα της Ελλάδας.

Πέρα από την καταγραφή της αλληλουχίας των γεγονότων, δηλαδή την ιστορική υποστασιοποίηση της ζωής της Ομογένειας, συνέβαλλε και εξακολουθεί να συμβάλλει ουσιαστικά, έμπρακτα και καθοριστικά στην προστασία, διδασκαλία, διατήρηση και διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας στην Αμερική και την προαγωγή της αλληλοπεριχώρισης του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.

Επί πολλές δεκαετίες, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια της μετανάστευσης, αλλά και μετέπειτα που δεν υπήρχαν βιβλία και δάσκαλοι, ο ‘Εθνικός Κήρυκας’ ήταν το βιβλίο και ο δάσκαλος σε κάθε ελληνικό σπίτι. Ηταν το ελληνικό σχολείο αν προτιμάτε. Κάτι τέτοιο εξακολουθεί να ισχύει και μέχρι σήμερα παρά τις τεχνολογικές ανακαλύψεις διότι ο έντυπος λόγος είναι εκείνος που μένει ή αν προτιμάτε υποστασιάζει την ιστορία, δίχως να επιθυμώ να μειώσω καμία άλλη μορφή δημόσιου  λόγου. Κι ακόμα πολλοί δάσκαλοι και δασκάλες χρησιμοποιούσαν και εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τον ‘Εθνικό Κήρυκα’ στις αίθουσες διδασκαλίας των ελληνικών σχολείων».

«Σας καταθέτω την προσωπική μου μαρτυρία πως εκατοντάδες ομογενείς όλα αυτά τα χρόνια της θήτευσής μου στον ‘Εθνικό Κήρυκα’ κατά τα ταξίδια μου ανά την Αμερική με πλησιάζουν και μου λέγουν ‘σας ευχαριστούμε γιατί μάθαμε Ελληνικά από τον Εθνικό Κήρυκα. Κι αυτά δεν τα λέγω με κάποια διάθεση παινέματος για τον ‘Εθνικό Κήρυκα’, κάθε άλλο, αλλά για να επεξηγήσω και πρακτικά αυτό που εξαγγέλλει ο τίτλος τούτης της σύντομης αναφοράς.

Ενα από τα εργαστήρια τα οποία λειτουργούσαν παράλληλα με την διεξαγωγή του συνεδρίου του Θερινού Πανεπιστημίου. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΛΙΩΤΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ

Α, να μην παραλείψω να πω και σ’ εσάς που επισκέπτεσθε από την Ελλάδα, αλλά και στους διαβιούντες ή γεννηθέντες εδώ, πως τον πρώτο έρανο γι’ αυτή τη Θεολογική Σχολή στην οποία βρισκόμαστε σήμερα τον διενήργησε ο ‘Εθνικός Κήρυκας’, επί Αρχιεπισκόπου Αμερικής Αθηναγόρα Σπύρου, ο οποίος μετέπειτα έγινε Οικουμενικός Πατριάρχης με τα γνωστά τότε συμβάντα της διαδοχής, συμπεριλαμβανομένης και της μετάβασής του στην Κωνσταντινούπολη με το προεδρικό αεροσκάφος του προέδρου Τρούμαν, αλλά αυτά δεν είναι του παρόντος να αναφερθούν.

Επίσης, ο ‘Εθνικός Κήρυκας’ συνέβαλλε καθοριστικά σε πλείστες όσες περιπτώσεις στην ίδρυση ελληνικών σχολείων με διεξαγωγή ερανικών προσπαθειών και στη συνέχεια αυτά τα σχολεία εξελίχθηκαν σε κοινότητες. Θα αναφέρω μόνο δύο παραδείγματα για να μην μακρηγορούμε: Στην πόλη του Λόουελ της Μασαχουσέτης όπου ιδρύθηκε πρώτα το ελληνικό σχολείο κι έπειτα η κοινότητα, οι πρωτοπόροι μας Ελληνες μετανάστες πουλούσαν κάποια χρυσαφικά που είχαν φέρει μαζί τους, ακόμα και τα δακτυλίδια του γάμου τους για να αγοράσουν υλικά να χτίσουν το ελληνικό σχολείο πρώτα, κι έπειτα τον ναό της Αγίας Τριάδας».

«Στο Γούστερ της Μασαχουσέτης, όταν οι πρωτοπόροι Ελληνες αγόραζαν ψωμί, ο Ελληνας φούρναρης κρατούσε από κάθε ομογενή ένα σεντ. Στο τέλος της εβδομάδας περνούσε επιτροπή με επικεφαλής τον ιερέα και τα συγκέντρωναν για την ανοικοδόμηση του σχολείου και στη συνέχεια του ναού. Ναι, έτσι χτίσθηκαν οι ναοί και τα σχολεία, πέτρα την πέτρα, με δάκρυ και με αίμα, των Ελλήνων πρωτοπόρων μεταναστών. Οι πρωτοπόροι μας χωρίς να έχουν οικονομική άνεση, μεροκαματιάρηδες οι άνθρωποι, χωρίς μόρφωση, χωρίς γνώση της Αγγλικής, χωρίς κοινωνική επιφάνεια, κατόρθωσαν και έστησαν την Ομογένεια, την Εκκλησία, τα σχολεία, τους ναούς.

Κι εμείς σήμερα με τα Ταμεία, τα Τάγματα των Αρχόντων, τους Οργανισμούς και τις Ηγεσίες των 100, με τα εκατομμύρια να μοιράζονται επί χρόνια τώρα παντού, αλλά όταν φτάνουμε στο θέμα της Παιδείας, της Ελληνικής Γλώσσας, της Ελληνικότητας, του Πολιτισμού, στερεύουν τα πάντα. Ναι, αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα.

Δίχως να έχω καμία πρόθεση ή και διάθεση κριτικής παρέμβασης απλά λέγω πως μία φευγαλέα έστω ανάγνωση των οικονομικών και προϋπολογισμών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής που πριν δύο εβδομάδες απεκάλυψε ο ‘Εθνικός Κήρυκας’ είναι αρκετή για να κατανοήσει κάποιος τις προτεραιότητες. Μπείτε στην ηλεκτρονική μας έκδοση και διαβάστε μόνοι σας. Ακούστε αγαπημένοι φίλοι, εδώ εμείς σήμερα ‘φεύγομε μηδενός διώκοντος’. Η Ελληνική Γλώσσα και Παιδεία είναι ο φτωχός συγγενής, καθαρές κουβέντες».

«Προσέξτε αυτή η κατάσταση δεν άρχισε σήμερα, αλλά για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, από την εποχή ακόμα της Αρχιεπισκοπίας Ιακώβου, τότε που ο Ελληνισμός ήταν σφριγηλός, με κύματα μεταναστευτικά από Ελλάδα με τα οποία ανανεωνόταν ραγδαίως η Ομογένεια».

«Σας το λέγω ξεκάθαρα πως τα ελληνικά σχολεία μας φυτοζωούν. Οι δάσκαλοι και οι δασκάλες εργάζονται με μισθούς πείνας, χωρίς ασφάλειες, χωρίς φροντίδα και δυστυχώς εγκαταλειμμένοι από παντού. Από δηλώσεις και καλές προθέσεις πληθώρα, όμως ο λιμός της πράξης είναι κραυγαλέος. Ομολογουμένως η Ελλάδα έχει κάνει αρκετά, μπορεί να κάνει περισσότερα.

O πρώην αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης και η πρόεδρος της Εθνικής πινακοθήκης Όλγα Μεντζαφού συζητούν στο περιθώριο του συνεδρίου. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΛΙΩΤΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ

Πριν από τρία ή τρεισήμισι χρόνια η Ελλάδα έδωσε εδώ στο Ελληνικό Κολέγιο και τη Σχολή το ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ, προσέξτε, για την προαγωγή, αναβάθμιση, καλλιέργεια και πρόσληψη καθηγητών της ελληνικής γλώσσας και το ποσό αυτό θα το έδινε σε ετήσια βάση. Σας τα λέγω αυτά επειδή ακριβώς τα έχουμε αποκαλύψει. Επειδή όμως τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για σκοπούς ‘αλλότριους’, αυτή ήταν η πρώτη και τελευταία δόση. Και πολύ σωστά.

Πριν μερικά χρόνια το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ενέκρινε χορηγία ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων για το σχολείο της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου της Αστόριας, την οποία το συμβούλιο με τον τότε ιερέα την απέρριψαν για λόγους δυσείμονος μικρόνοιας.

Σας τα λέγω αυτά αγαπητοί μου σύνεδροι επειδή είπατε πως ‘είμαστε εδώ για να σας αφουγκραστούμε, αλλά και για να σας μεταφέρουμε την έγνοια της πατρίδας για τη διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας’. Καλώς ήλθατε λοιπόν!».

Ενα από τα προεδρεία του Συνεδρίου, τα οποία συντόνιζαν τους ομιλητές, τα χρονοδιαγράμματα και τις ομιλίες.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΛΙΩΤΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ

«Και μόνο το γεγονός της ύπαρξης του ‘Εθνικού Κήρυκα’ από το 1915, και της ανελλιπούς έκδοσής του στην Ομογένεια, εξακολουθεί να είναι ένας πνευματικός άθλος, αλλά και μία σθεναρή αντίσταση στην αλλοτρίωση της ταυτότητας και ιδιοπροσωπείας της Ομογένειας.

Σας θυμίζω ότι ιδρύθηκε πριν από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, αλλά και την AHEPA και των λοιπών οργανώσεων. Η ιστορία και ο ρόλος της AHEPA για την ελληνική γλώσσα και ελληνικότητα είναι θέματα οδυνηρά γνωστά και δεν θα ήθελα να κάνω την παραμικρή έστω αναφορά. Αλλωστε εδώ μιλούμε για τον ‘Εθνικό Κήρυκα’, τη Φωνή της Ομογένειας. Αυτό μόνο».

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου