Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Επιτάλιο (Αγουλινίτσα). ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΗΣ: "Ω ΕΛΛΑΣ, ΗΡΩΩΝ ΧΩΡΑ, ΤΙ ΓΑΪΔΑΡΟΥΣ ΒΓΑΖΕΙΣ ΤΩΡΑ;"

Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024

Λάβαμε την εφημερίδα των Πατριωτών μας από το Επιτάλιο (Αγουλινίτσα) ΕΠΙΤΑΛΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ από τον κ. Σταύρο Φωτόπουλο και τον ευχαριστούμε.  Ιστορικά ντοκουμέντα αλλά και σύγχρονα νέα.  Μπράβο Πατριώτες.  

Είδαμε που ο κ. Ηλίας Παπανικολακόπουλος μας θυμίζει τον νεότερο Αριστοφάνη: Γεώργιο Σουρή ο οποίος "στιχώνει" (φτιάχνει στίχους) και απορείς!  "Δει δη... Έλληνες".

 

Ένας «σύγχρονος Αριστοφάνης», ένας ταλαντούχος, ιδιαίτερος και εξαιρετικά ευφυής ποιητής και χρονικογράφος. Ο λόγος για τον Γεώργιο Σουρή.

Ο Γεώργιος Σουρής γεννήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1853, στη Σύρο. Η οικογένειά του ήταν εύπορη, όμως κάποια στιγμή οι εμπορικές επιχειρήσεις του πατέρα του σταμάτησαν να είναι επικερδείς και χρεοκόπησε. Ο νεαρός Γεώργιος στάλθηκε στη Ρωσία σε έναν θείο του σιτέμπορο για να εργαστεί, αποφεύγοντας την… «καριέρα» του ιερέα την οποία ο πατέρας του ήθελε να ακολουθήσει. Έμεινε για λίγο εκεί, αφού το ποιητικό δαιμόνιο ήδη ενεργούσε μέσα του, γράφοντας κρυφά στίχους. Γύρισε στην Ελλάδα και γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, χωρίς όμως να πάρει πτυχίο, λόγω αποτυχίας του στη…μετρική.

Στις 2 Απριλίου 1883, 30 ετών έβγαλε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας του, την οποία ο Γεώργιος Δροσίνης βάφτισε «Ο Ρωμηός», μια έμμετρη εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα. Ο «Ρωμηός» κυκλοφόρησε ως τις 17 Νοεμβρίου 1918, για 36 χρόνια και 8 μήνες, σε 1.444 (!) συνολικά τεύχη.

Στον «Ρωμηό» σατίριζε πρόσωπα και γεγονότα της επικαιρότητας, με ευφυή τρόπο. Επειδή δεν ξέφευγε κανείς από την πένα του είχε πολλούς θαυμαστές αλλά και πολλούς επικριτές.

Οι τραπεζίτες ήταν στο στόχαστρό του. Σατίριζε την επικαιρότητα μέσα από τους διαλόγους δύο χαρακτήρων, του Φασουλή και του Περίκλετου. Στο πρώτο κιόλας τεύχος του «Ρωμηού» στο ποίημα του «Πρωταπριλιά» δείχνει τις διαθέσεις του:

Το  1900, στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών, παρουσιάστηκαν οι «Νεφέλες» του Αριστοφάνους, σε έμμετρη απόδοσή του.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Σουρής προτάθηκε 5 χρονιές για το Νόμπελ Λογοτεχνίας:

 

Το καλοκαίρι του 1919 ασθένησε από την ισπανική γρίπη (το covid της εποχής) πέθανε στις 26 Αύγουστου στο εξοχικό του στο Νέο Φάληρο.

Ο χαμός του προκάλεσε πανελλήνιο πένθος και η κηδεία του έγινε δημοσία δαπάνη με τιμές στρατηγού. Μάλιστα μετά το θάνατό του, του απονεμήθηκε το παράσημο του Ανώτατου Ταξιάρχη του Σωτήρος για τις υπηρεσίες του προς την πατρίδα.covid

Το 1932 στήθηκε η προτομή του στον κήπο του Ζαππείου.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και επίκαιρο ποίημα του είναι το «Δυστυχία σου Ελλάς». Γράφτηκε το 1893 σατιρίζοντας την κατάσταση στην Ελλάδα την περίοδο της πρώτης χρεοκοπίας, επί πρωθυπουργίας του Χαριλάου Τρικούπη. Οι ομοιότητες με τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα της κρίσης είναι χαρακτηριστικές.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης και το ποίημά του «Ο Ρωμηός» που σατιρίζει τον χαρακτήρα του Έλληνα, που «αραγμένος» στο καφενείο, έχει για όλα άποψη και είναι καχύποπτος για τα πάντα, βρίζει τους πολιτικούς και την Ευρώπη και ως γνήσιος «ξερόλας» δεν δέχεται την αντίθετη άποψη. Διαβάστε το ποίημα και θα καταλάβετε…  Αύριο θα έχουμε το "Ο Ρωμηός"


"Δυστυχία σου Ελλάς"

 

Ποιος είδε κράτος λιγοστό

σ' όλη τη γη μοναδικό,

εκατό να εξοδεύει

και πενήντα να μαζεύει;

 

Να τρέφει όλους τους αργούς,

νά 'χει επτά Πρωθυπουργούς,

ταμείο δίχως χρήματα

και δόξης τόσα μνήματα;

 

Νά 'χει κλητήρες για φρουρά

και να σε κλέβουν φανερά,

κι ενώ αυτοί σε κλέβουνε

τον κλέφτη να γυρεύουνε;

 

Όλα σ' αυτή τη γη μασκαρευτήκαν

ονείρατα, ελπίδες και σκοποί,

οι μούρες μας μουτσούνες εγινήκαν

δεν ξέρομε τί λέγεται ντροπή.

 

Σπαθί αντίληψη, μυαλό ξεφτέρι,

κάτι μισόμαθε κι όλα τα ξέρει.

Κι από προσπάππου κι από παππού

συγχρόνως μπούφος και αλεπού.

 

Θέλει ακόμα -κι αυτό είναι ωραίο-

να παριστάνει τον ευρωπαίο.

Στα δυό φορώντας τα πόδια που 'χει

στο 'να λουστρίνι, στ' άλλο τσαρούχι.

 

Σουλούπι, μπόϊ, μικρομεσαίο,

ύφος του γόη, ψευτομοιραίο.

Λίγο κατσούφης, λίγο γκρινιάρης,

λίγο μαγκούφης, λίγο μουρντάρης.

 

Και ψωμοτύρι και για καφέ

το «δε βαρυέσαι» κι «ωχ αδερφέ».

Ωσάν πολίτης, σκυφτός ραγιάς

σαν πιάσει πόστο: δερβέναγάς.

 

Δυστυχία σου, Ελλάς,

με τα τέκνα που γεννάς!

Ώ Ελλάς, ηρώων χώρα,

τί γαϊδάρους βγάζεις τώρα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου