Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

Μεξικό: Σαρωτική νίκη της Προέδρου – Δεν ψήφισε τον εαυτό της

Τρίτη, 4 Ιουνίου, 2024

Η 61χρονη πρώην δήμαρχος του Μεξικού Κλαούδια Σέινμπαουμ κέρδισε μια σαρωτική νίκη με 58% ως 60% των ψήφων, σύμφωνα με τα πρώτα μερικά αποτελέσματα

«Δεν θα σας απογοητεύσω»: δήλωσε η υποψήφια της κυβερνώσας αριστεράς στις Προεδρικές Εκλογές στο Μεξικό,  Κλαούδια Σέινμπαουμ, η οποία  εκλέγεται με μεγάλη διαφορά πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της χώρα και θα κληθεί τώρα να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις που αποτελούν η βία του λαθρεμπορίου των ναρκωτικών και η βία εναντίον των γυναικών.

Σαρωτική νίκη

Η 61χρονη πρώην δήμαρχος του Μεξικού κέρδισε μια σαρωτική νίκη με 58% ως 60% των ψήφων, σύμφωνα με τα πρώτα μερικά αποτελέσματα του Εθνικού Εκλογικού Ινστιτούτου (INE) που είχε αναλάβει τη διοργάνωση της ψηφοφορίας.

Η υποψήφια της αντιπολίτευσης για την προεδρία, πρώην γερουσιαστής της κεντροδεξιάς Σότσιλ Γκάλβες, παραδέχθηκε στη διάρκεια της νύκτας τη νίκη της αριστερής αντιπάλου της.

«Πριν από μερικά λεπτά, τηλεφώνησα στην Κλαούδια Σέινμπαουμ για να αναγνωρίσω το αποτέλεσμα των εκλογών», δήλωσε η Γκάλβες σε ομιλία που εκφώνησε ενώπιον οπαδών της σε ξενοδοχείο της πόλης του Μεξικού.

«Για ένα αληθινό κράτος πρόνοιας»

Επωφελούμενη και από τη δημοτικότητα του απερχόμενου προέδρου, η Σέινμπαουμ προηγείται κατά περίπου τριάντα μονάδες της Γκάλβες, η οποία συγκεντρώνει από 26% ως 28% των ψήφων, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από την πρόεδρο του INE Γκανταλούπε Ταντέι.

Ο κεντρώος Χόρχε Άλβαρες συγκεντρώνει από 9,9% ως 10,8% των ψήφων.

«Θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε ένα αληθινό κράτος πρόνοιας», τόνισε η Σέινμπαουμ στην πρώτη δήλωσή της ως εκλεγμένης προέδρου ενώπιον υποστηρικτών της.

Η πρώην δήμαρχος του Μεξικού θα πάρει την 1η Οκτωβρίου τη σκυτάλη από τον μέντορά της στην πολιτική, τον απερχόμενο πρόεδρο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, για μια θητεία έξι ετών μέχρι το 2030.

Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος

Θα γίνει η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος στην ιστορία μιας χώρας που το 2023 κατέγραψε μέσο όρο δέκα δολοφονιών γυναικών την ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.

Συνολικά 70% των γυναικών άνω των 15 ετών στο Μεξικό έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με τη βία τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Δεν ψήφισε τον εαυτό της

Ψηφίζοντας στην πόλη του Μεξικού, η Σέινμπαουμ χαιρέτισε μια «ιστορική ημέρα». Είπε πως δεν ψήφισε τον εαυτό της στις προεδρικές εκλογές, αλλά μια πρωτοπόρο της μεξικανικής αριστεράς, την Ιφιχένια Μαρτίνες, 93 ετών, ως φόρο τιμής στον αγώνα της. «Ζήτω η δημοκρατία!», αναφώνησε καταλήγοντας η Σέινμπαουμ.

Η πρόκληση του λαθρεμπορίου των ναρκωτικών

Εγγονή εβραίων που είχαν διαφύγει από το ναζισμό και τη φτώχεια στη Λιθουανία και τη Βουλγαρία, η Σέινμπαουμ θα πρέπει να αντιμετωπίσει την πρόκληση της βίας που συνδέεται με το λαθρεμπόριο των ναρκωτικών.

Το Μεξικό καταγράφει εδώ και χρόνια μέσο όρο πάνω από 30.000 ανθρωποκτονιών κατ’ έτος, περίπου 80 την ημέρα.

Τα 3/4 των ανθρωποκτονιών συνδέονται με συγκρούσεις μεταξύ εγκληματικών οργανώσεων για τον έλεγχο τοπικών αγορών ναρκωτικών, υποστηρίζει ο νυν πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

«Θα οδηγήσουμε το Μεξικό στο δρόμο της ειρήνης και της ασφάλειας», δήλωσε η εκλεγμένη πρόεδρος.

Η ίδια υποσχέθηκε να επιτεθεί στις αιτίες της βίας, να ενισχύσει την Εθνοφρουρά και να υιοθετήσει μια πολιτική «μηδενικής ατιμωρησίας» έναντι της βίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου