Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης αποφάσισε η ΕΚΤ

Παρασκευή, 7 Ιουνίου, 2024

Ιστορική και πολυαναμενόμενη απόφαση της έναρξης του κύκλου αποκλιμάκωσης των επιτοκίων.

Τη μείωση των επιτοκίων της κατά 0,25% αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ προχώρησε στη μείωση των βασικών επιτοκίων αξιολογώντας τις προοπτικές του πληθωρισμού, και της ισχύος της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Πιο συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός έχει μειωθεί κατά περισσότερες από 2,5 ποσοστιαίες μονάδες και οι προοπτικές για τον πληθωρισμό έχουν βελτιωθεί αισθητά. Ο υποκείμενος πληθωρισμός έχει επίσης υποχωρήσει, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι οι πιέσεις στις τιμές έχουν εξασθενήσει, και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν μειωθεί σε όλους τους ορίζοντες. Η νομισματική πολιτική διατήρησε τις συνθήκες χρηματοδότησης περιοριστικές. Με την αποδυνάμωση της ζήτησης και τη διατήρηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό καλά εδραιωμένων, αυτό συνέβαλε σημαντικά στην επαναφορά του πληθωρισμού προς τα κάτω.

Οι τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω για το 2024 και το 2025 σε σύγκριση με τις προβολές του Μαρτίου. Οι επιτελείς βλέπουν τώρα ότι ο γενικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 2,5% το 2024, στο 2,2% το 2025 και στο 1,9% το 2026. Η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί στο 0,9% το 2024, στο 1,4% το 2025 και στο 1,6% το 2026.

Μετά την απόφαση τα βασικό επιτόκιο καταθέσεων διαμορφώνεται στο 3,75% από 4% και το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 4,25% από 4,5%, σηματοδοτώντας την έναρξη του καθοδικού κύκλου τους.

Η μείωση του επιτοκίου αναχρηματοδότησης είναι η πρώτη σε περιβάλλον θετικών επιτοκίων από τον Ιούλιο του 2022 όταν η ΕΚΤ αύξησε το επιτόκιο καταθέσεων από το -0,5% στο 0%., για να το αυξήσει το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς στο 0,75%.

TO BHMA

Οι «χρησμοί» Λαγκάρντ για νέες μειώσεις

Η κ. Λαγκάρντ κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, έδωσε την εκτίμηση της πως «η οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει, καθώς οι κίνδυνοι εξισορροπούνται μακροπρόθεσμα» και επισήμανε πως «θα διατηρήσουμε τη νομισματική πολιτική περιοριστική για όσο διάστημα χρειαστεί».

Τόνισε δε ότι η ΕΚΤ δεν δεσμεύεται εκ των προτέρων για την πορεία μείωσης των επιτοκίων και ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε κάθε συνεδρίαση με βάση τα νεότερα στοιχεία που θα υπάρχουν και την ανάλυσή τους όσον αφορά την επιβεβαίωση ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κινείται προς τον στόχο του 2%.

«Αν οι μισθοί αυξηθούν περαιτέρω, αυτό μπορεί να ωθήσει ανοδικά τον πληθωρισμό», προειδοποίησε η επικεφαλής της ΕΚΤ και πρόσθεσε πως «ο κλιμακωτός χαρακτήρας της διαδικασίας προσαρμογής των μισθών και του κόστους εργασίας είναι πιθανό να παρουσιάζει διακυμάνσεις στο εγγύς μέλλον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου